Benchtraining: Puppy in de Bench

beagel in benchHet hebben van een bench is niet noodzakelijk, maar kan wel rust bieden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hond de hele dag in zijn bench zit. Maar af en toe rust is voor zowel jou als je puppy gezond. Voordelen van een bench zijn dat je je puppy even niet in de gaten hoeft te houden als hij in de bench zit. Ook vinden sommige pups het moeilijk om zelf rust te nemen, zeker als er nog andere dieren in huis zijn, dan kan een bench uitkomst bieden. Tenslotte is het handig om je puppy jong aan de bench te laten wennen, want mocht hij zich ooit zo bezeren dat benchrust aangeraden wordt, dan is het fijn als je hond zich er dan prettig in voelt.

Een veilige plaats

De bedoeling is om van de bench een veilige haven te maken. Zet dus je puppy nooit als straf in de bench. Ook is het handig om iedereen, inclusief kinderen, te instrueren om je pup met rust te laten als hij in zijn bench ligt. Dat geldt overigens ook voor een eventuele mand (meer over bench of mand). Eerst ga je de pup rustig laten wennen aan de bench door deze heel leuk te maken, je houdt het deurtje nog gewoon open. Een goed begin is om je puppy in de bench te voeren. Als je pup toevallig zelf de bench in gaat direct belonen met iets lekkers of een spelletje. Vindt je puppy het eng om de bench in te gaan? Dan kun je als tussenstapje eerst een kleedje uit de bench halen en die leuk maken door hem daar steeds op te belonen. Haal het kleedje steeds na een kortte tijd weg. Zodra je puppy enthousiast wordt bij de zien van het kleed kun je hem in de bench plaatsen. Grote kans dat dat net het zetje in de rug is die je pup nodig had.

Deurtje dicht

Zodra je puppy vaker de bench in gaat kun je terwijl hij zijn voer eet voorzichtig het deurtje dicht doen en snel weer open. Houd de deur steeds langer dicht, maar doe hem wel weer open voordat je pup klaar is met eten. Geef als hij vrijwillig de bench in gaat ook eens een snack waar je pup langer over doet en laat hem die met gesloten deur op eten. Als dat goed gaat kun je je puppy als hij moe lijkt naar de bench leiden en daar laten slapen. Op deze manier en met een beetje geduld vindt je puppy het straks prima om in zijn bench te gaan liggen.

Puppy piept in de bench

Als je puppy gaat pieppen mag je hem direct naar buiten laten. Je wilt dan of te snel, of je pup geeft aan dat hij naar het toilet moet. Gewoon een stapje terug doen en je puppy de volgende keer net iets korter opgesloten laten (en het piepen vermijden). Met een keer toegeven leer je hem niet perse om te piepen, maar voorkom je dat je puppy de bench vervelend gaat vinden. Sommige puppies vinden het eng als je uit zicht gaat. Het is dan beter om tijdens het wennen zelf naast de bench te blijven zitten. Soms helpt de radio aan zetten en de bench op een plaats die zoveel mogelijk overzicht over het huis biedt.

Puppy plast/poept in de bench

puppy met plasjeVeel puppies zullen hun slaapplaats, dus hun bench, schoon proberen te houden. Mocht jouw puppie toch in de bench plassen of zelf poeppen, probeer dan de bench tijdelijk iets kleiner te maken. Dit kan bijvoorbeeld door er kartonnen dozen of grote knuffels in ze zetten. Vergeet niet alle kleedjes en de bench zelf goed schoon te maken. In de dierenwinkel zijn hier speciale schoonmaakmiddelen voor te koop. Een puppy ruikt beter dan wij, en ontlastingsgeur moedigt aan om weer op die plaats te gaan. En probeer ongelukjes in de toekomst te voorkomen door je pupje direct zodra hij onrustig wordt uit de bench te halen en de kans te bieden zijn behoefte te doen.

11 Reacties op Benchtraining: Puppy in de Bench

 1. jj zegt:

  L.s.
  Ik heb sinds drie weken een boomer-pup (kruising shih tzu-lahsa apso en geboren op 16 oktober 2014). Voordat ik haar heb gehaald heb ik me goed laten informeren (hoop ik tenminste) door verschillende mensen die ook een boomer hebben. Met name over het karakter, de mate van uitlaten en het alleen zijn. Ik ben alleenstaand, mijn gezondheid is niet geweldig door een vermoeidheidsziekte en ik werk 4 hele dagen per week. In het begin kon ik haar meteen lange tijd alleen thuis laten. Natuurlijk was zij nog niet zindelijk (nog steeds niet helemaal), maar ze kon zich goed vermaken. Ze was superblij als ik thuis kwam. Sinds een paar dagen loop ik tegen het probleem op, dat ze het alleen zijn niet zo leuk meer vind. Helaas heb ik geen hulptroepen bij de hand om haar tijdens mijn afwezigheid uit te laten. Ze zit graag in de bench, waar ze ook haar behoefte kan doen. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik nu moet doen. Twijfel zelfs of het wel verstandig is geweest om een hondje te nemen. Kan iemand mij een advies geven

  • T.hendriks zegt:

   Ik weet niet wie u geadviseerd heeft een pup te nemen als u vier hele dagen per week werkt. Een hond is een kuddedier en dat wil zeggen dat ze het niet prettig vinden om te lang alleen te zijn. Ook heb ik niet uit u verhaal op kunnen maken dat u thuis bent gebleven voor de zindelijkheidstraining of om hem langzaam eraan te wennen om steeds iets langer alleen te zijn. Een hele dag alleen in de bench doorbrengen en daar noodgedwongen je behoefte moeten doen is laat ik het vriendelijk zeggen erg verdrietig. Nog maar niet te spreken over de socialisatie die hij hierdoor mist. Als u werkelijk heel veel van u pup houd zou ik echt voor een andere oplossing zorgen.

  • L. Zielhuis zegt:

   Vier dagen werken, een slechte gezondheid en dan een pup nemen. Met welke mensen heeft u eigenlijk gepraat? Ik vind dit een ongelooflijk verhaal. U schrijft: “Ze zit graag in de bench, waar ze ook haar behoefte kan doen”. Als ik zou weten waar u zou wonen zou ik de Dierenbescherming bellen. Geen enkele hond moet (noodgedwongen) zijn behoefte doen in een bench. Schaamt u zich niet? Probeert u zsm het beest te herplaatsen bij iemand/gezin die er WEL tijd voor heeft en neem ooit uberhaupt geen dier. Alle huisdieren met name honden hebben aandacht en vooral VEEL beweging nodig! U kunt mijn bericht bot vinden, maar ik vind dit een grote schande en getuigt van totaal geen dierenkennis. Wij hebben uit het asiel een bordercollie gehaald die ook een jaar in een bench had gezeten. Ze was niks gewend. Omdat ze nog jong en heel slim is, is het goed gekomen. Dus ik zou zeggen: u weet nu wat u te doen staat.

  • Dewi zegt:

   Hoezo een hond? Was het niet beter geweest om een kat of konijn te nemen?
   Heel dom, en wat erg voor dat beestje……

 2. Oz zegt:

  Wij hebben sindskort een pup. Hij is nu 13 weken, hij is tuurlijk nog niet zindelijk.
  We zijn er druk bezig mee, maar we hebben een probleem. We lopen altijd na dat hij heeft gegeten, leuk heeft gespeeld buiten om een plasje/poepje te doen. We lopen gemiddeld 20/30 min dan doet hij helemaal niks, zodra we thuis zijn doet hij het gelijk in de bench. Heb zijn kleedje ook al gewassen met speciaal wasmiddel, maar hij blijft het maar doen. Iemand advies/tips???

  • T.hendriks zegt:

   De benchruimte zo klein mogelijk maken is een optie.

  • bubbeltje zegt:

   13 weken en 20/30 minuten lopen is wel heel erg veel. Dat is niet goed voor de botten en gewrichten. Je mag 5 minuten naar dat de hond oud is lopen, dus is je hond 5 maanden dan is dat 5 x 5 minuten is 25 minuten. 13 weken is zeg maar 2,5 x 5 = 12,5 minuten.

 3. Astrid verhage zegt:

  Ik heb een vraagje..we hebben sinds een week een pup.. De 1e 5 dagen is het goed gegaan in de bench s’ nachts.. Maar nu hebben we al 2 nachten problemen dat hij de bench echt afbreekt. Heeft er iemand een goede tip

  • Paula zegt:

   Hierboven in de tekst zijn veel goede tips: niet in het begin al opsluiten (bv ‘s nachts in een hoge kartonnen doos naast je bed) en de bench leuk maken door lekker kleedje erin, speeltjes erbij en bv af en toe wat snoepjes erin leggen zodat de hond als hij er in gaat kijken, beloond wordt. Af en toe een lekkere kluif erin leggen, etc. Maar vooral NIET dwingen. Pas na een week of 2 korte stukjes met het deurtje dicht. Het is de bedoeling dat het een leuke, veilige plek wordt en geen strafplek. Met straffen kan je een hond niet opvoeden, enkel met belonen voor goed gedrag.
   ps op youtube staan ook goede filmpjes over benchtraining

 4. tamara zegt:

  hallo,
  ik heb sedert 4 dagen een puppy (shih-tzu)
  elke dag gaat een kwartiertje in zijn bench als we eten ( 3x), hij vindt dit niet zo leuk en piept dan, ik haal hem er pas uit als hij niet meer piept
  maar ‘s nachts blijft hij wenen, ik laat hem uit om 22u30, en dan nog eens rond 4u, hij doet dan zijn behoefte, (ik ga ook ieder uur naar buiten, nog maar 1 pisje binnen)
  als ik er hem terug in zet, weent hij toch een half uur en meerdere malen per nacht, hij staat beneden in de living met een lichtje aan, gaat dit verbeteren? het is wel nog maar de derde nacht
  dit had de fokster gezegd, nu lees ik overal dat je eerst met het deurtje open moet wennen, hopelijk heeft hij er nu al geen hekel aan

  • Bo zegt:

   Misschien kun je eens proberen om de beng mee te nemen naar je slaapkamer, zodat de pup bij je in de buurt is ‘s nachts. Het piepen, daar moet je even doorheen. Vaak gaat het na een aantal nachten al beter. Als dit beter gaat, dan de bench weer steeds verder van je af plaatsen en uiteindelijk weer beneden.
   Leg er overdag wat leuke speeltjes in, waar de pup mee op ontdekking kan. Vaak zie je dat ze er dan vanzelf af en toe in gaan, om even te spelen, of een speeltje eruit te halen.
   Probeer de pup ook af en toe overdag in de bench te leggen met het deurtje dicht.
   Leg er ook eens wat brokjes in, zodat de bench een aangename plek wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>