Castratie Hond: Alles wat je moet weten
17 november 2022 

Castratie Hond: Alles wat je moet weten

Veel Nederlandse reutjes zijn gecastreerd. Technisch gezien is de sterilisatie van een teef eigenlijk ook een castratie. Bij de castratie van een reu worden de zaadballen, ook wel testikels genoemd, verwijderd. Dit artikel gaat over: De voors en tegens van het castreren van een reu. Als je voor castratie kiest, wanneer deze dan plaats moet vinden. Hoeveel het castreren van een reu ongeveer kost. En over het alternatief; chemische castratie.

Voor- en nadelen castreren reu

Een van de meest genoemde voordelen is het veranderen van het gedrag van de reu. Hormonen beïnvloeden het gedrag van honden sterk. Door castratie wordt de productie van de geslachtshormonen bijna helemaal gestopt. Hierdoor verandert het gedrag van je hond, maar het is niet helemaal te voorspellen hoe.

Verandering van gedrag

Over het algemeen wordt een reu na het castreren rustiger en milder. Zo kan castratie bijvoorbeeld helpen als je reu het gevecht aan wil gaan met andere reuen, maar het hoeft niet. Sterker nog, agressie die ontstaat uit angst zal waarschijnlijk juist heviger worden. Als je van plan bent je hond te castreren omdat je hoopt er een agressie probleem mee op te lossen is het dus aan te raden om eerst een honden gedragstherapeut naar het gedrag van je reu te laten kijken en eerst chemische castratie te overwegen.

Seksueel gemotiveerd gedrag neemt meestal af na de castratie van een reu. Denk hierbij aan overmatig rijden op teefjes, rijden op voorwerpen, markeren door overal tegen aan te plassen of weg lopen en van slag zijn als er teven in de omgeving zijn. Let wel op dat niet al het gedrag dat seksueel oogt het ook daadwerkelijk is. Zo zijn er nog heel veel andere redenen voor een reu om ergens tegen aan te willen rijden, bijvoorbeeld uit frustratie. Ook in dit geval is het dus aan te raden om eerst contact op te nemen met een gedragstherapeut en chemische castratie te overwegen.

Er zijn gedrag technisch ook redenen om je reu juist niet te castreren. Zoals eerder genoemd is er een risico dat agressie toe neemt, namelijk als deze veroorzaakt wordt door angst. Een grotere aanmaak van testosteron, het mannelijk geslachtshormoon, lijkt angst te onderdrukken. Waarschijnlijk worden mede daardoor gevallen beschreven waarbij na castratie, die plaats vond in de hoop agressie naar andere reuen te verminderen, de agressie juist toe nam en zich ook op teven richtte.

Medische redenen

Er zijn ook medische redenen om je reu wel of juist niet te castreren. Veel reuen hebben last van voorhuidontsteking die niet zomaar over gaat, castreren van de reu helpt in de meeste gevallen om deze te genezen.

Maar de medische nadelen van castratie zijn groter. Castratie van de reu verhoogt het risico op meerdere vormen van kanker, namelijk prostaatkanker, kanker in de urinewegen en bij castratie op jonge leeftijd ook botkanker. Daarnaast verhoogt het risico op hart tumoren, schildklierproblemen, incontinentie en worden gecastreerde honden makkelijk dik met alle bijbehorende gezondheidsproblemen.

Een uitzondering waar voor een reu de medische voordelen van castratie groter kunnen zijn dan de nadelen is als een of beide teelballen niet zijn ingedaald. In zo’n geval heeft een reu een verhoogd risico op teelbalkanker welke door verwijdering van de teelballen, dus castratie, voorkomen kan worden.

Wat ook goed is om te weten is dat de vacht van je hond kan veranderen, je hond zelf heeft hier geen last van, maar hij kan moeilijker te onderhouden worden.

Chemische castratie

Als je wilt testen hoe het gedrag van je hond zal veranderen, of als je de optie open wilt houden om je reu te laten dekken, is chemische castratie een hele goede optie. De reu krijgt een stof toegediend die de werking van testosteron tegen gaat. Chemische castratie heeft dus bijna het zelfde effect dat castratie van een reu heeft.

Chemische castratie kan op twee manieren. De eerste manier is door de vloeistof direct in te spuiten. Het voordeel is dat je dan snel resultaat ziet, al na ongeveer 48 uur. Het nadeel is dat deze methode maximaal zes weken werkt. De tweede manier is door een staafje onder de huid van de hond in te brengen. Deze ingreep lijkt op het chippen van je hond. Bij reuen die op deze manier chemisch gecastreerd worden is het effect na ongeveer twee weken zichtbaar en kan het ongeveer een jaar werken.

Als het gedrag van je reu na chemische castratie niet verandert, is het niet 100% zeker dat het gedrag na echte castratie ook niet zal veranderen. Maar de kans dat het gedrag van je reu na echte castratie wel verandert, is dan wel heel klein.

Op welke leeftijd reu castreren

Wanneer je een reu laat castreren maakt niet heel veel uit. Het is niet goed om dit heel jong, voordat de reu zes maanden is, te doen. Vooral in Amerika worden reutjes op jonge leeftijd al gecastreerd, soms zelfs als ze pas zeven weken oud zijn. Vroeg castreren beïnvloedt echter de bouw en het karakter van de hond vaak negatief.

De botten van een reu worden bij vroege castratie langer en dunner, met bijbehorende skelet problemen. Omdat de hele bouw van de hond verandert ontstaat er ook veel vaker heupdysplasie.

Gedrag technisch is het ook niet goed om je hond te vroeg te castreren. Hormonen, dus ook testosteron, helpen bij het geestelijk volwassen worden van een hond. Als je een reutje als hij nog heel jong is castreert, loop je een groter risico op toekomstige gedragsproblemen. Dit komt misschien doordat reutjes die gecastreerd worden angstiger kunnen zijn. Hierdoor kan een jong gecastreerde hond zijn socialisatiefase en angstfase anders beleven en makkelijker trauma’s, dus blijvende angst, oplopen.

Prijs castratie

De kosten van het castreren van je hond hangen samen met het gewicht van je hond. Om een hond te castreren gaat hij onder narcose. Het gewicht van je hond bepaalt hoeveel narcose middel er nodig is. Hoe zwaarder de hond, hoe meer er gebruikt moet worden.

De prijs hangt ook af van de dierenarts die de castratie uitvoert. Dit heeft onder andere te maken met het type narcose en de apparatuur die ze gebruiken om je hond tijdens de operatie in de gaten te houden. Het loont om klinieken in jouw omgeving te vergelijken, want de kosten kunnen sterk verschillen, soms wel meer dan honderd euro. Duurder kan beter zijn, maar hoeft niet. Vraag daarom informatie over wat ze precies doen en als ze duurder zijn, waarom.

We kunnen dus geen precieze prijs voor de castratie van jouw hond geven, maar wel een indicatie. Zo kost het ongeveer tussen de 180 en 250 euro om een hele kleine hond van minder dan tien kilo te castreren. Castratie van een middelgrote hond van tussen de twintig en dertig kilo begint bij de 250 euro. En kost het castreren van een hele grote hond van meer dan zestig kilo je minstens 350 euro.

Chemische castratie is vooral bij een grotere hond goedkoper om uit te voeren dan echte castratie, maar wordt, omdat het effect maar tijdelijk is, op den duur duurder.

Chemische castratie voor een half jaar kost ongeveer 100 euro. Chemische castratie voor een jaar kost ongeveer 170 euro.

Ook dit is weer een indicatie, dus vraag in je omgeving rond wat de kosten zijn voor jouw hond en wat er voor die prijs precies gebeurt.


Als je besloten hebt om je hond te castreren lees dan ook mijn artikel over je hond voorbereiden op een operatie even door



Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus