Denk goed na over de aanschaf van een Hond

page pupjeNa het zien van 101 dalmatiërs of de page reclame smelt je weg en wil je zelf ook zo’n lieve puppy. Maar wees gewaarschuwd, kleine puppies worden groot en brengen veel verantwoordelijkheden met zich mee. Want als je een pup neemt zonder er goed over na te denken zal je huiskamer misschien de komende twintig jaar iedere dag met toiletpapier versierd worden, of erger, de pup achtergelaten aan een boom… Daarintegen kan een weloverdachte hond veel plezier opleveren, van het samen leuke dingen doen tot het lachen om de incidentele streken die hij uithaalt.

Tijd

hond met klok aanschaf hondAllereerst is het belangrijk om te bedenken hoeveel tijd je wilt en kunt vrijmaken voor een hond. Bendenk hierbij dat met een beetje geluk een hond heel oud kan worden, en dus kinderen die veel vrije tijd hebben niet voldoende is. De tijd die een hond minimaal in beslag neemt hangt af van de gekozen soort, jachthonden hebben bijvoorbeeld veel meer beweging nodig dan schoothondjes. Maar alle honden zijn van nature roedeldieren en zullen niet gelukkig worden als ze hele dagen alleen doorbrengen. Waar je minimaal aan moet denken bij een volwassen hond is; vier maal daags uitlaten, waarvan een keer een half uur, regelmatig borstelen en spelen. Een puppy moet vaker uitgelaten worden, en opvoeding zal ook veel tijd in beslag nemen. En bedenk ook hoe je graag je vakantie doorbrengt, kan de hond in de toekomst mee, of moet hij naar een pension? Een hond kan niet zomaar het vliegtuig in, en ook als je met de auto de grens over wilt moet aan veel eisen voldoen en mogen sommige rassen sowieso niet mee. Zelfs een strandvakantie in nederland kan problemen opleveren, want niet alle stranden laten het gehele jaar honden toe. Op de website vakantie honden welkom kun je zoeken naar accommodaties waar je de hond mee naar toe kan nemen.

Kosten

Een ander punt van aandacht zijn de kosten. De aanschafprijs van een hond kan heel hoog zijn, maar daarna begint het echte feest pas. Een hond moet dagelijks eten, afhankelijk van het formaat van de hond, hoe aktief hij is en de kwaliteit van het voer kan dit varieren van enkele tientjes tot meer dan honderd euro per maand. Daarnaast moet een hond geënt worden, zijn er kosten voor verzekering of dierenarts, hondenbelasting, benodigdheden zoals borstels speeltjes en een slaapplaats en niet te vergeten cursussen om er voor te zorgen dat je hond een plezierige aanvulling op het gezin is en blijft.

Doen?

Nog niet ontmoedigd? Heb je de tijd en geld die nodig zijn om een hond op te voeden en heb je het er voor over om ook naar buiten te gaan als het regent, of als je een avond eigenlijk heel erg zin hebt om op de bank te hangen? Dan zul je zien dat het investeren in je hond ook echt iets op zal leveren en zul je waarschijnlijk veel plezier met hem beleven. Zorg er wel voor dat je een hond kiest die bij je past.

5 Reacties op Denk goed na over de aanschaf van een Hond

 1. Leo Simons schreef:

  Ik ben 73 alleenstaande weduwnaar. Woon in hoekhuis met garage en tuin in het Gooi.Wel eenvoudig hoor.Ben dol op honden. Ben nu sinds 5 jaar alleen en wil steeds meer over gaan tot aanschaf van een hond(je). Ikzelf ben goed gezond echter heb pas een nieuwe knie en reeds totale heupprothese . Kan dus niet uren gaan wandelen. Fietsen gaat goed, kan haar (wil een gesteriliseerd teefje) aan de lijn op de fiets meenemen. Hou haar met speeltjes en zo ook wel bezig als zij dat leuk vindt ik het ook. Zou haar graag in de auto mee naar het bos of de hei meenemen om haar daar vrij te laten ravotten. Vanaf mijn geboorte tot zeg maar mijn 50ste 60ste altijd dieren in huis gehad. De laatse was een kater Justus heette die. Mijn vrouw wilde Justus ik ben daarentegen een hondenmens. Er is zoveel veranderd in de mens/hondenwereld. Wij kochten nooit een hond er was altijd wel iemand in de kennissen of vriendenkring die met een pup aan kwam sjouwen omdat ze wisten dat wij nooit nee zeiden. Wij hadden 7 kinderen 5 zussen en een broertje ik was de oudste. Ik had altijd de lusten nooit de lasten van de honden. Kon ook moeilijk was jachtvlieger bij de luchtmacht. Nooit thuis. Er was er eentje bij boerenfox Truus genaamd waar ik het mee had. Als ik Zaterdags van de vliegbasis kwam zat ze op me te wachten bij het tuinhek. Had ik geen verlof zat ze niet te wachten. Leg me dat eens uit. Nu ik als alleenstaande het internet afschuim om tot aanschaf van een lieve hond over te gaan kom ik van alles tegen. Waarom reageer ik op u? U klinkt wijs professioneel waar ik van kan leren.
  Zou het mogelijk zijn dat u me kunt adviseren en bijstaan met de aanschaf en opvoeding van een hondje? Of sla ik de plank mis en is mijn verzoek NOT DONE. Ik ben een zuiderling, Venlo, woon in Baarn ben hier terechtgekomen eerst Soesterberg daarna Schiphol werk en na mijn pensioen in Baarn blijven wonen omdat mijn enige zoon in Soesterberg woont. Verhuizen naar Venlo denk ik wel eens over maar……..!
  Vreemd ik schrijf naar een naamloze hondenkenner. TOCH? Misschien hoor ik van u.
  Met vriendelijke groet
  Leo Simons

 2. cleo schreef:

  Het feit dat u zo goed nadenkt of u echt voor een hondje kunt zorgen is een goed teken. Als alleen staande is het altijd verstandig om met vrienden of familie af te spreken wat er met het hondje gebeurt als u onverwacht toch iets overkomt. Daarnaast denk ik dat een oudere herplaatser via een ras vereniging of het asiel goed bij u zou passen. U kunt het beestje toch nog een mooi pensioen geven en zit niet met een weerbarstige pup die lange wandelingen wil maken. Ik zal u persoonlijk nog een email sturen met een aantal opties.

 3. tini toostra schreef:

  hoi ik wil graag een hond die goed bij oude mensen passen maar speels dus zeg maar een shi szu zo een wil ik graag ik wil hem binnen 2 weken

 4. Ineke Nijhuis schreef:

  Hallo Leo, ik kan me jou gevoel heel goed voorstellen. Een hond brengt vreugde in je leven. Zeker als je er goed over na hebt gedacht. Het is wel belangrijk om te kijken welk type hond bij je past. Je hebt werk honden, die veel beweging nodig hebben. Maar je hebt ook soorten waarmee je niet ellen lange wandelingen of fiets tochten mee hoeft te maken. In de zomer is het nooit een probleem om een hond uit te laten, maar als de herfst/winter invalt is het wel een ander verhaal. Ook al geef je aan dat je kunt fietsen, als het glad is op de weg, is fietsen met een hond levens gevaarlijk. Dan is het wel fijn dat je maatje niet elke dag een lange wandeling nodig heeft.
  Zelf heb ik gekozen voor een Labradoodle. Dat is een hele lieve hond, makkelijk en vindt het prima als hij een keer niet hoeft te wandelen.
  Ik wens je heel veel succes met je keuze

 5. Carolien Pierie schreef:

  Hallo. Ik wil ook een huisdier aanschaffen als alleenstaande vrouw. Ik zit wel te denken wie gaat op de hond passen als de baas in het ziekenhuis of verzorging huis komt. En soms bij bepaalde appartementen mag je geen hond nemen.En ik heb ervaring met iemand die ook alleenstaand is. Die mensen uit haar buurt moest vragen op haar hond te passen. Ze heeft wel vrienden. Maar die kun je ook niet als maar lastig vallen omje hond uit te laten. Ik hoor veel van mensen het is je verantwoording dat je een hond neemt. Ik zit nu te twijvelen of ik nog wel een hond neem. Er zit ook wel kosten aan zo,n hond. Zoals voeding en puistjes tegen allerlei ziektes. en voeding. En het uit laten. Ik ben geadvieseerd door een dieren arts je kunt ook een kat of hond knuffelen bij een dieren asiel. Want ik kan er niet tegen de hond afstaan door geldgebrek of dat ik kom te overlijden. Ik hou ontzettend van honden of katten. Maar zo,n dier dat aan tedoen om naar een asiel te sturen nee, Want wie weet komt zo,n hondje of kat bij verkeerde mensen terecht en dan misschien verwaarloosd of mishandeld.. Ik zeg denk goed na voor je beslissing. Ik zelf heb dat niet meegemaakt. Maar ik ken zat alleenstaande mensen die door geldgebrek de hond of kat weg moeten doen. Daarom begin ik niet aan een hond of kat. Ik wil het beestje geen pijn doen en verdriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *