Dominantie theorie: een achterhaald concept
19 december 2013 

Dominantie theorie: een achterhaald concept

De meeste honden eigenaren kennen de dominantie theorie, ook wel roedel of Alpha theorie genoemd.

Deze schrijft voor dat jij de roedel leider wordt en er voor zorgt dat je hond jou gehoorzaamt.

Dit doe je door jouw superioriteit aan hem te bewijzen. Bijvoorbeeld door te eten voordat hij eet, als eerste door de deur te gaan en hem niet op de bank of op het bed te laten.

Regelmatig krijg ik vragen of dit echt noodzakelijk is. Onder andere van mensen die het niet prettig vinden om hun maaltijd in volle vaart naar binnen te schuiven, omdat ze medelijden hebben met hun pup die ze met grote ogen aan zit te kijken en grote honger heeft nu het koken iets langer duurde dan gepland.

Ik kan jullie allemaal gerust stellen, dit is niet nodig. De dominantie theorie is namelijk achterhaald.

Bedacht bij de wolven

De theorie is oorspronkelijk bedacht na het observeren van wolven die in dierentuinen bij elkaar waren geplaatst. Ondertussen is er heel veel nieuw onderzoek gedaan, zowel in het wild als in gevangenschap.

Dit onderzoek laat zien dat de alfa wolf zijn leiderschap helemaal niet af hoeft te dwingen door zich continu te bewijzen. Sterker nog, als er voldoende eten is eten alle wolven tegelijk, maar als er te kort is laat hij de pups eerst eten. Als de roedel zich verplaats loopt hij niet vooraan om de weg aan te geven, maar achteraan zodat hij in de gaten kan houden of de kust veilig is en iedereen goed mee kan komen. En aangezien wolven geen deuren hebben is de beste vergelijking de opening naar hun hol, waar geen volgorde van binnen gaan in te ontdekken is.

Een van de redenen waardoor de alfa zijn positie niet hoeft te verdedigen is dat de jonge leden van de roedel als ze oud genoeg zijn de roedel verlaten om een partner te vinden en zelf een nieuwe roedel te stichten.[1]

Geen roedel, maar een familie

De structuur van een roedel komt dus veel meer overeen met die van een familie. De jongeren leren door te kijken naar hun ouders en van de ervaringen die ze opdoen. De ouders beschermen hun jongen en geven het goede voorbeeld.

Als we op dezelfde manier een pup willen opvoeden moeten wij dus geduld met hem hebben, om er voor te zorgen dat ook hij geduldig wordt. Zodat hij, als hij iets minder prettig vindt, dit tolereert, in plaats van van zich af te happen.

meer-een-familie

Het is zelfs gevaarlijk om je hond te straffen. Als je agressie naar je hond gebruikt, bijvoorbeeld door hem op zijn rug op de grond te leggen, is de kans dat je hond je zal bijten veel groter dan wanneer je dit niet doet [2]. In bijna alle gevallen dat honden bijten is namelijk angst de onderliggende oorzaak. De hond voelde zich in het nauw gedreven en wist geen andere oplossing meer.

Wat dan wel?

Wat je wel kunt doen om een leuke huisgenoot te krijgen en te houden is er voor te zorgen dat het gedrag dat jij prettig vindt het meest belonend is. Hierdoor zal de pup dit gedrag in het vervolg zelf kiezen. Dit doe je door te voorkomen dat hij foute gewoontes aanleert. Bijvoorbeeld door er voor te zorgen dat er geen eten op het aanrecht ligt als je weg bent en door genoeg alternatieve kluiven te hebben zodat hij niet aan de meubels hoeft te beginnen. Daarnaast geef je hem een beloning, bijvoorbeeld in de vorm van een koekje of aandacht, als hij zich goed gedraagt.

Betekent dit dat je je hond op bed en op de bank mag laten, aan de lijn mag laten trekken en op het moment dat er een deur open gaat er door heen mag laten stormen. Ja en nee. Je zult er namelijk geen zogenaamd dominante, agressieve hond door krijgen. Wat je moet beslissen is of het gedrag nog steeds wenselijk is op het moment dat je pup groot is. Zo kan het bijvoorbeeld gevaarlijk zijn als je hond zomaar de straat op rent op het moment dat je de deur opent om een pakketje aan te nemen. Zolang je gewoon je verstand gebruikt kun je gedrag waar jij (en je omgeving) geen probleem mee hebt gewoon veilig toelaten.

Bronnen: 

[1] John W.S., Bradshaw , Emily J., Blackwell , Rachel A., Casey. Dominance in domestic dogs -- useful construct or bad habit? Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, May/June 2009, Pages 135-144 

[2] Herron et al. Survey of the use and outcome of confrontational and non-confrontational training methods in client-owned dogs showing undesired behaviors. Applied Animal Behaviour Science, 2009; 117 (1-2): 47

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus