Giftige planten voor honden

Dit is een lijst met planten die giftige zijn voor honden die je in of om het huis zou kunnen vinden. De planten zijn ingedeeld aan de hand van de soort schade die ze doen. Let op, deze lijst is niet volledig, wij hebben geprobeerd veel voorkomende giftige planten te vermelden. Echter, het gebruik van de informatie geschiedt op eigen risico en wij kunnen geenszins aansprakelijk worden gesteld. Omdat de hoeveelheid die een hond van een plant binnenkrijg en tot vergiftiging lijdt verschilt per plant en per hond is het raadzaam om bij twijfel contact op te nemen met de dierenarts. Doe dit direct, ook als er nog geen vergiftigingsverschijnselen zichtbaar zijn. Deze kunnen namelijk vertraagd op treden, wanneer het mogelijk te laat is om nog in te grijpen. Heeft je hond mogelijk iets giftigs gegeten, lees dan hier wat je kunt doen.

Zeer giftige planten

Dieffenbachia
Dieffenbachia
De gehele plant is zeer giftig. Inname veroorzaakt krampen, en het opzwellen van de keel lippen en tong. Hierdoor is er een verstikkings gevaar.
Herfststtijloos
Herfststtijloos
Deze plant bevat in zowel zijn zaden als in de knol de stof colchicine welke zeer giftig is. Het heeft een verlammend effect en kan tot de dood leiden. Raadpleeg dus zo snel mogelijk uw dierenarts als je vermoedt dat je hond van deze plant gegeten heeft.
Oleander
oleander
Alle oleanders zijn heel erg giftig. In sommige gevallen kan zelfs één blaadje al dodelijk zijn. Oleanders zijn te herkennen aan hun smalle bladen. De symptomen die kunnen ontstaan zijn maag problemen, hart problemen, te lage bloeddruk, coma en zelfs hartstilstand.
Rhodondendron
Rhodondendron
De Rhodondendron is het grote nog giftigere broertje van de Azalea. Het eten van deze plant kan de nieren beschadigen, stuiptrekkingen, verlaming en de dood tot gevolg hebben. Ook overvloedige vochtuitschijding uit de neus en ogen kunnen symptomen zijn.
Taxus
taxus
Van deze plant, die soms als natuurlijke haag wordt gebruikt, zijn de naalden en zaden uiterst giftig. Vergiftiging kan leiden tot trillen, spierslapte, hartritmestoornissen en ten slotte hartstilstand.
Sago palm
sago palm
Deze uiterst giftige plant kan bij inname leiden tot nierfalen, de lever en het zenuwstelsel aantasten. Vergiftigingssignale kunnen onder andere bestaan uit overmatig kwijlen en trillen.
Goudenregen
gouden regen
Vooral de peulen van deze plant zijn heel gevaarlijk. Vergiftigings verschijnselen zijn braken, een brandend gevoel in mond en keel, diaree, opwinding en tot slot verlamming.
Vingerhoedskruid
vingerhoedskruid
De gehele plant is zeer giftig. Vergiftiging kan leiden tot nierfalen, hartritmestoornissen en uiteindelijk hartstilstand.
Kerstroos
kerstroos
Deze plant is zeer giftig en kan krampen, waanbeelden en verstikking veroorzaken.
Wonderboom
wonderboom
Bij deze plant zijn niet zo zeer de bladeren en takken, maar vooral de zaden die hij produceert het probleem. Deze zaden, ook wel bonen genoemd door hun uiterlijk, zijn zeer giftig. Vergiftigingssymptomen zijn maagklachten en bloederige diaree.
Monnikskap
monnikskap
Dit is een zeer giftige plant die zelfs bij aanraking al klachten kan geven. Vergiftiging kan leiden tot het ontsteken van de mond en keel, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en verlamming.
Ridderspoor
ridderspoor
Het gif bevindt zich in de gehele plant, maar vooral in de bladen en zaden. De spijsvertering wordt verstoord, wat waar genomen kan worden door overmatige speekselproductie. Daarnaast kan de hond gaan trillen, coordinatiestoornissen en verlamingsverschijnselen krijgen.
Maretak
maretak
De Maretak is een halfparasiet die op bomen groeit. Daarom zal hij in de natuur meestal geen problemen op leveren. De takken worden echter met kerst soms in kerststukjes of als losse versiering gebruikt. Let dan erg op, want de plant is erg giftig en kan ernstige maagklachten veroorzaken
cacaodoppen
cacaodoppen
Dit is inderdaad geen plant, maar omdat cacaodoppen in Nederland vaak als bodembedekker worden gebruikt wel de moeite van het vermelden waard. Cacaodoppen bevatten net als cacao de stof theobromide die een onregelmatig of verhoogd hartritme en uiteindelijk hartfalen kan veroorzaken. Check ook bij andere bodembedekking van welke plant ze afkomstig zijn, want veel giftige planten zijn in de vorm van snippers nog steeds schadelijk voor uw hond als deze er op besluit te kauwen.
Paddenstoelen
Paddenstoelen
foto: Uberprutser/ Wikicommons

Ook dit is technisch gezien geen plant, maar na een tragische gebeurtenis met een hondje van een van mijn lezers heb ik besloten dat dit ook de moeite van het opnemen waard is. Sommige paddenstoelen zijn dodelijk voor honden. Heeft je hond aan een paddenstoel gekauwd, neem deze dan mee naar de dierenarts.

Planten die huidirritatie veroorzaken

De volgende planten kunnen huidirritatie veroorzaken bij honden. Syptomen kunnen krabben of rare plekken op de huid zijn. Maar ook problemen met de ademhaling en het slikken komen voor wanneer de luchtwegen geirriteerd zijn geraakt.

Slangenwortel
slangenwortel
Gatenplant
gatenplant
Ficus
ficus
reuzenberenklauw
reuzen berenklauw
(vermijd ook aanraking)
Aronskelk
aaronskelk

Planten die de organen (nieren, lever, longen, etc.) aan tasten

De volgende planten zijn gevaarlijk voor honden omdat ze de organen kunnen aantasten:

Azalea
Azalea
(ademhalingsorganen en nieren)
Druif
druif
(mogelijk nierfalen, alleen de druiven zelf)
Vijgenboom
vijgenboom
(nieren en slijmvliezen)
Krokus
krokus
(ademhalingsstelsel, lever en nieren)

Planten die maag of darmproblemen veroorzaken

Maag en darm problemen bijn honden kunnen gekenmerkt worden door overgeven en diaree. Ook ontsteking van maag en darmen valt binnen deze catagorie. Let op, bij bloembollen kan soms ook het drinken van het water waarin de bloemen staan al tot vergiftiging leiden. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.

Aster
aster
Blauwe regen
blauwe regen
Hortensia
hortensia
Hyacint
hyacint
Lelie
lelie
Tulp
tulp
Aspidistra
Aspidistra
Lelietje van dalen
lelietje van daalen
Salomonszegel
Salomonszegel
look (ui, sjalot, bieslook, prei, etc.)
look
Sneeuwklokje
sneeuwklokje
Narcis
narcis
Amaryllis
Amaryllis
Clivia
Clivia
Agave
agave
Boterbloem
boterbloem
Buxus
buxus

Nachtschade familie

Onderstaande planten behoren tot de Nachtschade familie en bevatten de giftige stof solanine. Overmatige inname kan ontsteking van de maag en darmen, apatie, algehele malaise en zelfs coma veroorzaken bij een hond:

Aardappel
aardappel
(alleen de plant en rauwe of groene aardappelen)
Tomatenplant
tomatenplant
(Alleen de plant)
Bitterzoet
bitterzoet
Boksdoorn
boksdoorn
(ook bekend als goji bes, alleen de plant)
Doornappel
doornappel
Capsicum
capsicum
(paprika en peper planten)
Petunia
petunia
Tabaksplant
tabaskplant
zwarte nachtschade
zwarte nachtschade
Solanum pseudocapsicum
oranjeboompje
(ook bekend als oranjeboompje)
lampionplant
lampionplant

25 Reacties op Giftige planten voor honden

 1. eugene zegt:

  goedemorgen,
  nu heeft een van mijn puppie’s van de trompetplant (Nachtschade)op een bloem gekauwd maar niet gegeten of heel weinig binnen gekregen.
  Wat kunt u me aanraden te doen bij de beestjes?
  m.vr.gr Eugene

  • cleo zegt:

   Sorry, ik zie u reactie te laat maar ik hoop dat je pup nergens last van gehad heeft. Het is in zo’n geval altijd verstandig om de dierenarts te bellen. Deze kan beoordelen of de hoeveelheid die je pup binnen gekregen heeft gevaarlijk kan zijn.

 2. Hennie zegt:

  Hallo,
  Ons hondje is vorige week overleden door het eten van paddenstoelen.
  Volgens de dierenarts eten sommige honden dit. Misschien is het een tip om dit ook als waarschuwing op uw site te vermelden?

 3. cleo zegt:

  Hallo,
  wat erg, ik heb paddenstoelen opgenomen in de lijst. Sterkte met jullie verlies.

 4. evelien zegt:

  O nee mijn hond bo heeft een klein buxus plantje opgegeten ze heeft nu heel vaak diaree maar ik vraag me af of er ernstige gevolgen daarvan zijn . ik hoop maar van niet!

 5. cleo zegt:

  Hallo Evelien,
  ja het eten van buxus kan, afhankelijk van de binnen gekregen hoeveelheid en grootte van je hond, hele ernstige gevolgen hebben. Ik raad je aan om direct je dierenarts te bellen. Deze kan bepalen of er iets gedaan moet gedaan moet worden om je hondje te helpen en zo ja wat.
  Succes!

 6. Van Ranst Peggy zegt:

  Geachte , mijn volwassen hond steld altijd de vruchten van mijn vijgenboom kan dit gevaarlijk zijn of zijn het enkel de bladeren van de plant ?

  • cleo zegt:

   Hallo,

   voor zover ik weet zit het echte gif in de boom (inclusief bladeren) en kunnen honden de vruchten veilig eten. Let wel op dat ze niet te veel eten, want te veel vijgen levert ook problemen met de maag op, inclusief braken en diarree als je pech hebt.

 7. Nicole zegt:

  Onze pup van 9 weken heeft tulpenbollen opgegraven en hieraan zitten knabbelen en deze.kapot gemaakt. Ze kan ook goed wat hiervan opgegeten hebben. Nou heeft ze toenstraks een paar keer over gegeven en daarmee lijkt het nu even klaar te zijn (ligt nu te slapen). Tulpenbollen zijn giftig, wat moeten we nu doen?

  • cleo zegt:

   Hallo Nicole,

   ik hoop dat het ondertussen weer goed gaat met jullie pup. Mijn advies voor welke mogelijke vergiftiging dan ook is altijd direct je dierenarts bellen. Deze kan het beste inschatten of er echt een gevaar is en zo ja, wat je moet doen.

   Lees ook dit artikel over hoe te handelen bij vergiftiging: mijn hond heeft iets giftigs gegeten

 8. Frits van Dijk zegt:

  Wij waren vergeten dat hier en daar in huis verscholen doosjes met muizengif stonden. Direct naar de dierenarts. Injectie om braken op te wekken. Braaksel geïnspecteerd. Viel gelukkig mee. Dierenarts zei: ik maak dit gemiddeld een keer per maand mee.

 9. christophe zegt:

  Hej. Onze hond een jack russel van 11 maanden heeft een aantal bloembollen (leeuwenbek ) opgegeten. Nu weet ik dat deze plant giftig is voor katten. Maar is dit ook giftig voor honden?

  • cleo zegt:

   Hallo Christophe,
   van leeuwenbek weet ik niet zeker of en zo ja hoe giftig het is voor honden. Bij twijfel, over welke plant dan ook, is het altijd verstandig om je dierenarts te bellen.

 10. annelies zegt:

  Ik heb een blauwe regen in mijn tuin, die nu met herfst de bladeren laat vallen, mij pup van 9 weken is gek van herfstbladeren. Kan dit kwaat of gaat het alleen om de bloemen.

  • cleo zegt:

   Voor zover ik weet is bij blauwe regen de gehele plant giftig. Er is wel een verschil tussen spelen waarbij het blad even in de bek genomen wordt en echt eten. Overleg even met je dierenarts of hij denkt of het voor jouw pup kwaad kan.

 11. Miriam zegt:

  Mijn pup van ruim 6 maanden had, toen ik even boodschappen aan het doen was, de ficus van mijn vriend gesloopt. Ik wist niet of ze er inderdaad iets van had opgegeten, dus mijn dierenarts gebeld. Die vond het beter om mijn hond toch voor alle zekerheid maar te laten braken, want ficus is toch wel behoorlijk giftig voor honden. Mijn eigen dierenarts zat op 125 km afstand, maar gelukkig kon ik terecht bij een plaatselijke dierenarts, ook al was het inmiddels bijna half 6. Mijn hond heeft inmiddels flink overgegeven, ik heb geen ficusblaadjes gevonden, maar ik ben er nog steeds wel een beetje beverig van…

 12. melkebeeck sylvia zegt:

  hoi mijn pup knabbelde deze morgen op ons blauw schapengras is dit giftig ?

 13. Janine zegt:

  Hallo,
  Wij hebben een hortensia in de tuin staan en onze pup is er steeds mee aan het spelen en bijt in de takken, maar eet niets op,kan dit ook kwaad?

 14. moniquew zegt:

  Goedemidden, onze hond is gek op bramenbkaadjes. Hij pikt het tussen verschillende groene planten uit en knabbelt er een blaadje af. Tijdens het rennen remt hij er zelfs voor af en rukt een blaadje van de plant. En eet ze op. Kan dit kwaad en waarom zou hij dit doen (hij geeft niet over!)? groetjes mw.

 15. Sandra zegt:

  Wij hebben slangengras in de tuin.
  Dat is zwart gras met zwarte besjes er aan. Nu heeft onze pup de besjes gegeten, maar kan niet vinden of die giftig zijn. Weet iemand het

 16. sjanie zegt:

  Na het kauwen op takken van vogelkershout is er eentumor in milt vastgesteld .gaat MN hond dood hieraan.

 17. Lisette zegt:

  Wij hebben heel veel buxus in de tuin staan en een grote hortensia!! Nu krijgen wij over 2 weken een pup en zie nu tot mijn grote ontsteltenis dat deze planten giftig zijn!! Wat is jullie advies? Alles eruit halen??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>