Help! Mijn Hond Eet Gras

hond is een koeWaarom eet mijn hond gras?
Sommige mensen vragen zich soms stiekem af of ze niet per ongeluk een halve koe hebben gekocht als hun hond weer eens staat te grazen. Maar als je eens om je heen vraagt zul je merken dat best veel honden gras eten. Er kunnen heel veel verschillende oorzaken zijn, die we hieronder behandelen. Meestal kan het geen kwaad, maar er is altijd een klein risico dat het verstopping van de darmen veroorzaakt. Dat risico is er vooral als je hond lang stug gras eet of hele grote hoeveelheden, bijvoorbeeld als hij hopen niet opgeruimd gemaaid gras naar binnen werkt.

De oorzaak van het gedrag is soms af te lijden door goed naar je hond te kijken. Alhoewel er veel discussie bestaat over waarom honden het doen zijn er de volgende patronen te herkennen:

Honden die vooral aan het gras plukken en niet zo veel door slikken

Deze honden geven meestal ook niet over na gras gegeten te hebben. Vooral pups en jonge honden doen dit vaak. Het is voor hun waarschijnlijk een leuk spelletje omdat de sprieten terug veren nadat ze er aan getrokken hebben. Ook hebben jonge honden nog een grote kauw-behoefte waar ze door op gras te kauwen aan kunnen proberen te voldoen. Als je dit gedrag wilt stoppen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je puppy dit blijft doen en als hij volwassen is, kun je hem proberen te vermaken door zelf een speeltje mee naar buiten te nemen, en door binnen voldoende kauwmateriaal aan te bieden.

Honden die regelmatig gras eten maar meestal niet overgeven

Over deze groep bestaat de meeste discussie. Sommige deskundigen zijn van mening dat honden op deze manier proberen vitamines binnen te krijgen, anderen menen dat het een manier is om de maag te vullen en weer anderen zeggen dat het geen specifiek nut heeft en de hond het waarschijnlijk gewoon lekker vindt. Als je zelf een patroon ziet dat naar een van deze oorzaken verwijst kun je altijd testen of je het kan oplossen. Als je hond bijvoorbeeld altijd alleen ‘s ochtends voor het eten graast kan het zo zijn dat hij probeert zijn maag te vullen. Dan kan bijvoorbeeld hem ‘s avonds voor het slapen gaan nog een beetje voer geven er misschien voor zorgen dat hij geen gras meer eet. Andere mogelijke oplossingen zijn het voer van je hond aanvullen met groenten als sperziebonen, worteltjes en pompoen. Neem hiervoor geen groenten uit potjes, aangezien die te zout zijn. Diepvriesgroenten werken perfect omdat ze al geblancheerd maar niet zo zout zijn.

Honden die eenmalig gras eten om vervolgens over te geven

Door bepaalde soorten gras in grote hoeveelheden te eten kan een hond er zelf voor zorgen dat hij gaat kokhalzen. Vergelijk het met twee vingers in je keel steken als je een mens bent. Honden kunnen af en toe last hebben van hun buik zonder dat er echt iets aan de hand is. Zo kan bijvoorbeeld het eten niet lekker gevallen zijn, of hebben ze gewoon een virusje te pakken. Zolang je hond geen koorts heeft en snel weer opknapt hoef je je nergens zorgen over te maken. Vaak voelt je hond zich al weer stukken beter zodra hij overgegeven heeft.

Honden die regelmatig gras eten om vervolgens over te geven

Bij deze honden is er waarschijnlijk wel iets mis en het is slim om je dierenarts te raadplegen. Er zijn enkele honden die regelmatig overgeven om haren uit hun maag te krijgen die er in gekomen zijn door zichzelf of andere honden te likken. Maar meestal hebben honden die regelmatig gras eten om vervolgens over te geven echt last van hun maag. Dit kan bijvoorbeeld aan het voer of voedingsschema liggen, maar er kan ook een hele andere oorzaak zijn. De dierenarts kan je hond goed onderzoeken en vervolgens bepalen of er actie ondernomen moet worden.

7 Reacties op Help! Mijn Hond Eet Gras

 1. Berna schreef:

  Op mijn opleiding in barneveld is geleerd dat een hond geen galblaas heeft .
  Door gras te eten wat ze niet zelf kunnen verteren door te korte darmen en enkele maag
  is er geen functie om vitaminen uit het gras te halen maar prikt het stugge gras tegen maagwand waardoor ze gaan spugen en soms komt er geel spul uit en dat is gal.
  Dit is dus een natuurlijk proces en geen ziekte.
  Tuurlijk als een hond teveel spuugt dan is het geen gal en dan is het verstandig om
  dierenarts te raadplegen.

  • jan v dijk schreef:

   heei ik heb zulke hond precies wat hier boven staat beschreven is met onze senna een mechelseherder aan de hand ook at ze plotseling de brokjes niet meer wat kan nog meer een oorzaak zijn

 2. karina de jonge schreef:

  Mijn boxer eet vvaak veel gras vooral lange ruwe gras meestal moet hij dan over geven maar soms ook niet .meestal is het idd gal maar ook vaak witte slijm .hij is met eten heel appart soms eet hij s morgens wel zijn brood of brokken of hij doet er de hele dag over en soms eet hij het achter elkaar op. heel appart doet hij soms aldoor zijn snuit in de bak met brokken drukken wat kan ik hier aan doen .

 3. Henriëtte schreef:

  Dat je geleerd hebt dat een hond geen galblaas heeft vind ik erg raar. Mijn hond is gisteren geopereerd aan haar galblaas ?

 4. Christina schreef:

  Onze hond (Duitse herder) eet elke keer als hij uit gelaten wordt gras. Hij poept ook hele plukken uit en regelmatig moeten we de sprieten er uit trekken. Dat moet voorzichtig omdat het anders zeer doet en hij jankt.

  Hij eet en drinkt normaal, ik dacht eerst aan wormen, maar hij heeft pas zijn pil gehad. We hebben ook al ander voer geprobeerd, maar daar moest hij zo veel van eten voor hij genoeg had, dat we zijn normale voer weer geven. Ik zou niet weten waarom hij gras eet.

  Hij heeft ook heel erg last van zijn huid, ronde kringen. Je ziet ze pas als de korstjes er op komen. De dierenarts zegt 1x in de zoveel tijd een antibiotica kuurtje, want dit kan zoveel oorzaken hebben.

  Ik ben benieuwd of iemand dit herkend en weet wat er aan te doen is.

  • Vulkan schreef:

   Gebruik geen antibiotica voor zijn houd, probeer beter met Pyoderm shampoo chloorhexidine van Virbac. Bij mij heeft dat in 1 x geholpen:)
   Succes

  • TM schreef:

   Plekken die rond zijn kunnen duiden op ringworm. Dit is geen worm maar een schimmelinfectie die zo heet vanwege de ronde vorm. Mijn pup heeft dit gehad en heeft hiervoor een zalfkuur gekregen. (ketoconazole) Het is nogal een hardnekkige schimmel, die minimaal een maand behandeld moet worden en besmettelijk kan zijn voor mens en dier. ( Hier heeft niemand anders dan de pup er last van gehad.)
   Biergisttabletjes versterken de afweer hiervoor.

   Sorry, maar voor het vele gras eten heb ik geen antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *