Help, mijn hond is gefrustreerd

hond blaft in telefoon gefrustreerdVeel mensen geven toe dat ze soms niet genoeg geduld hebben, maar honden zijn stiekem vaak geen haar beter. Als je hond iets graag wil en geen idee heeft hoe hij het moet krijgen kan hij gefrustreerd raken.

Frustratie is te herkennen aan het gedrag van je hond. sommige honden gaan blaffen, anderen vertonen zogenaamde ‘stressignalen’. Voorbeelden hiervan zijn hijgen als het niet warm is, lippen likken, gapen, krabben, en een pootje optillen. Raak niet in paniek als je hond bijvoorbeeld een keertje gaapt, dit zijn namelijk allemaal stukjes gedrag die je hond normaal ook zal vertonen. Maar zie je opeens opvallend snel achter elkaar gedragen uit meerdere catagorieën, dan is er een grote kans dat je hond ergens gestresst over is.


Momenten waarop honden gefrustreerd raken zijn bijvoorbeeld als jij een bal in je hand hebt, en deze niet direct gooit. Of als je aan het trainen bent en hij op een dood spoor zit. De oplossing is de frustratie wegnemen.

Tijdens het trainen is het heel simpel door een stapje terug te doen. Maak de oefening even makkelijker zodat je hond het wel goed doet zodat jullie er beiden weer vertrouwen in krijgen en ga dan pas weer verder.

hond leert uit boek gefrustreerd artikelAls je hond ergens anders gefrustreerd over is kun je dit oplossen door hem te leren wat hij moet doen om te krijgen wat hij wil. Een hond die bijvoorbeeld begint te blaffen op het moment dat hij de bal tussen je voeten gedropt heeft, kun je leren om te gaan zitten voordat je de bal weer gooit. In dit voorbeeld geef je dus het zit commando zodra je hond de bal aan je geeft en beloon je zodra hij luistert door de bal te gooien. Als je hond dat op een gegeven moment geleerd heeft kun je de tijd die hij moet blijven zitten voordat je gooit langzaam uit gaan breiden. Hiermee leer je hem geduldig zijn. Hoe meer van deze oefeningen je met hem doet, hoe beter hij zal leren dat hij soms even moet wachten. Maar dat uiteindelijk zijn beloning, bijvoorbeeld een bal, iets lekkers of een trekspelletje, wel zal komen.

Als je zelf genoeg geduld hebt met je hond kun je hem leren om dat ook met jouw te zijn.


4 Reacties op Help, mijn hond is gefrustreerd

 1. HBM Kosse zegt:

  Waarom blaft onze pup sinds kort bij binnen komst in de kamer tegen de stenen muur

  • cleo zegt:

   Wat u beschrijft kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Pups doen wel vaker rare dingen, maar als het gedrag langere tijd blijft of erger wordt is het verstandig om er een gedragsdeskundige naar te laten kijken.

 2. Mandira zegt:

  Dag Cheo,
  Ik woon sinds 4 weken in Brazilië en vorige week is er een puppie bij me over de schutting gegooid. Nu heb ik nog nooit een hond gehad en wat me bij haar opvalt is dat zodra ik haar bijvoorbeeld niet op schoot wil nemen raakt ze gefrustreerd en gaat ze ergens zitten plassen in huis. Hoe leer ik haar om te gaan met frustratie?
  Hartelijke groet,
  Mandir

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) zegt:

   Dat plassen kan komen uit angst of onderdanigheid. Als ze graag bij je op schoot wil voelt ze zich waarschijnlijk heel veilig bij jou en wordt ze onzeker als dat niet mag. Probeer haar op een positieve manier te sturen. Leer haar bijvoorbeeld met behulp van beloningen waar je wel wil dat ze ligt.

   Waarschijnlijk weet je niet hoe oud ze is, maar als het echt nog een jong beestje is, is het verstandig om meteen met socialisatie te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *