Help, mijn hond verveelt zich

hond heeft kamer geverfd vervelingEen hond die zich verveelt kan vervelend gedrag gaan vertonen. Veel voorkomende klachten zijn blaffen als ze alleen thuis zijn of dingen slopen. Je hond zal dit echter niet doen om je te pesten. Hij heeft gewoon een overschot aan energie die er uit moet. Een goede oplossing is dus dat jij hem helpt om die energie kwijt te raken.

Kijk eerst eens eerlijk naar hoe vaak en hoe lang je hond uit mag. Veel honden hebben behoefte aan minstens 2,5 uur beweging per dag, verspreid over drie lange wandelingen. Haal je dit niet, bijvoorbeeld omdat je overdag moet werken, kijk dan of iemand anders het over kan nemen. Sommige mensen hebben het geluk dat ze aardige buren hebben die van honden houden en nog graag wandelen ook. Maar als je dit niet hebt zou je kunnen zoeken naar een goede honden-dagopvang, of vaak beter te betalen, en ook prima, een hondenuitlaatservice. Er zijn goede honden-uitlaatservices die met overzichtelijke groepjes lopen en de honden los laten spelen in een bos, of bij het water. Dan kun je na een lange werkdag gerust naast je hond op de bank ploffen.

Krijgt je hond voldoende beweging, maar barst hij nog steeds van de energie, probeer hem dan geestelijk uit te putten. Van meer bewegen krijgt hij namelijk ook een betere conditie. Je hond geestelijk uitputten kan op verschillende manieren.

Afwisseling

puppy met puzzel vervelingIn plaats van steeds hetzelfde rondje te wandelen met je hond kun je proberen hem naar verschillende plekken mee te nemen. Een nieuw gebied heeft onbekende geuren en is voor zowel baas als hond spannender. Je zult zien dat je hond ter plaatse actiever, en, minstens zo belangrijk, na afloop vermoeider is.

Ook heel handig en leuk zijn de intelligentie-spelletjes voor honden. Nina Ottosson is een bekend en heel goed merk, maar er zijn ook andere opties (een overzicht van de spelletjes hier ). Het idee van deze spellen is dat je het juiste niveau kiest en dat je samen met je hond speelt, zodat je hem een beetje kan helpen als hij vast loopt.

Nieuwe dingen

Een andere, en hele effectieve, manier om je hond geestelijk uit te putten is door hem iets nieuws te leren. Veel mensen trainen enthousiast met hun hond zolang hij nog pup is, maar stoppen zodra hij iets ouder wordt, en de standaard commando’s kent. Het kan echter heel leuk zijn om samen verder te leren, en eigenlijk maakt het niet echt uit wat. Je kunt denken aan hondensporten zoals agility, doggydance, dog frisbee of obedience, maar je kunt je hond ook zelfbedachte trucjes leren. Probeer iets te vinden wat bij jullie beiden past. Een hond die het verschrikkelijk vindt om te springen zal je bijvoorbeeld minder gelukkig maken met agility, en als baas en hond niet van nauwkeurigheid houden is obedience minder gepast. Gelukkig is er zoveel keus dat iedereen wel iets leuk vindt.

Afleiding

Tenslotte kun je je hond ook afleiding geven als hij alleen thuis is. Er zijn speciale snackballen op de markt waar de hond zelf mee kan spelen, en die je bijvoorbeeld kan vullen met de brokken die je hond toch al zou eten. Of speciaal kauwspeelgoed, waar de Kong een van de meest bekende en geliefde van is. Let wel op met het achterlaten van kauwbotten, bijvoorbeeld staven gemaakt van huid of een bullepees, als de hond alleen thuis is. Er zijn honden die zo schrokken dat het laatste stukje van hun kluif in een keer naar binnen gewerkt wordt, waardoor ze zich er in kunnen verslikken. De kans is heel klein, maar als het gebeurt ben je blij als je er bij bent om in te grijpen. Als je wel gewoon thuis bent en je wilt dat je hond hond moe na leren vervelingzich even zelf vermaakt kun je wel kiezen uit heel veel verschillende kauwsnacks.

Je lijkt nu misschien een over actieve hond te hebben, maar als je hem op deze manieren uitput is hij waarschijnlijk straks degene die jouw aan kijkt of hij nu alsjeblieft even mag slapen.

2 Reacties op Help, mijn hond verveelt zich

 1. hrbez schreef:

  Over het algemeen prima tips! Ik heb de hele site met veel belangstelling gelezen toen we overwogen een hond te halen en later nog bij het terugzoeken van de tips en giftige planten etc.. Heel informatief, bedankt daarvoor.
  Wat ik (naar nu blijkt in de praktijk) alleen een beetje mis zijn de volgende onderwerpen:
  – een hond die blaft om te waarschuwen als er iemand binnen komt, is op zich logisch en oké, maar als je dan wilt dat hij op houdt omdat het iemand is die regelmatig langskomt en zich prima gedraagt richting de hond (al dan niet na onze aanwijzingen) en waar ze dus geen kwaad van te vrezen heeft. Is moeilijk te stoppen, gaat gewoon nog even door met grommen of valt uit naar diens achterwerk. Om na 5-10 minuten kwispelend langs te komen bij de bezoeker voor een aai. Van alles geprobeerd zowel compleet negeren en terecht wijzen op haar plaats. Initiatief voor contact met onze hond komt altijd van de hond zelf af, bezoek moet haar negeren tot ze zelf rustig naar ze toe komt. Blaffen als waarschuwen mag dus best, maar hoe stop je het op een goede manier?
  – verveling bij honden en hondenspeeltjes worden goed beschreven, maar hier gaat u wel uit van honden die uit verveling gaan verwoesten en te hoog energie gehalte hebben…wij hebben een 11,5 jaar oude hond, die nooit geleerd heeft om te spelen en waar we ondanks alle tips van het internet geprobeerd te hebben, geen succes kunnen boeken. Zou op zich jammer maar niet zo erg zijn, als de hond daar happy mee is… Maar ze zit zich echt te vervelen. Is super rustig (logisch qua leeftijd) en loopt 4x per dag buiten aan de lijn voor haar behoefte, maar ook om lekker in beweging te blijven. Wat tips om oudere honden toch te leren spelen, zouden op de site erg welkom zijn! Kong, psychologische denkspelletjes en de gangbare spelletjes als ballen, touw etc. zijn geen succes in het aanleren van spelgedrag. Het enige dat ze wel wil doen is heel kort achter een balletje aan lopen waar grote gaten in zitten en snacks uit vallen zonder veel moeite. Anders geeft ze het op en laat het links liggen. Ze weet gewoon niet wat ze ermee moet, maar wil best wel wat doen.
  – tips over jeuk bij honden mogelijk voedsel gerelateerd
  – zeer nerveus stressgedrag na terugkomst, ook na kort wegblijven of even naar boven lopen. (hijgen etc.)

  Ik weet dat de site zich richt op het opvoeden van puppy’s tot volwassen honden, maar als ze volwassen zijn… Wij hebben dus een wat onzekere maar nieuwsgierige oude hond die alles moest leren wat een puppy ook moet leren, maar dan zonder het temperament en levenslust van een puppy. Heeft hiervoor een niet hondwaardig bestaan geleid als fokhond, met velen in een kleine ruimte.

  Hoewel ik snap dat er niet voor 1 hond adviezen geformuleerd worden op de site, kan ik me toch niet voorstellen dat onze hond (Golden Retriever) de enige is…

  Bedankt voor de site!

  • cleo schreef:

   Bedankt en fijn dat je iets aan de site gehad hebt. Er komen regelmatig nieuwe artikelen bij en ik zal je vragen op nemen in de lijst van artikelen die ik nog ga schrijven.

   Even over de specifieke vraag over hoe je verveling tegen kunt gaan bij een oudere hond die niet wil spelen. Een van de meest geliefde bezigheden van de meeste honden is iets samen doen met hun baas. Een hond is nooit te oud om nieuwe dingen te leren, je zou dus ‘trucjes’ met hem kunnen oefenen. Bijvoorbeeld iets van de grond oppakken of kiekeboe spelen door je benen heen. Als je traint op basis van beloning kan dit voor zowel jou als je hond een hele leuke bezigheid zijn. Tijdens het trainen wordt je hond uitgedaagd om oplossingen te bedenken en dit is geestelijk veel vermoeiender, en dus bevredigender, dan veel mensen denken. Je zou als jullie samen beter zijn geworden in het trainen bijvoorbeeld ook je hond stap voor stap kunnen leren apporteren zodat je hem daar later ook fysiek meer beweging mee kunt geven.

   Het stressgedrag bij terugkomst klinkt als een vorm van verlatingsangst, misschien dat als je het weg lopen rustig op bouwt, zoals in het artikel beschreven is, de stress minder wordt.

   Wat betreft het blaffen en uitvallen, dit klinkt voor zover ik het van afstand kan beoordelen uit een specifiek probleem dat wel eens met angst te maken kan hebben. Misschien is het het overwegen waard om een bench aan te schaffen. Je kunt je hond dan eerst leren om het prettig te vinden in de bench, en vervolgens om als hij de bel hoort de bench in te gaan. Waarschijnlijk zal jullie hond, aangezien ze een groot deel van haar leven in een kleine ruimte heeft doorgebracht, dit een veilige plaats gaan vinden. Zodra ze dan vanuit haar veilige haven aan het bezoek gewend is kun je haar er uit laten om gedag te zeggen.

   Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *