Hond gromt: wat kun je doen

grr dat zou ik toch nooit doen pupjeHet is even schrikken als dat lieve bolletje wol opeens blijkt te kunnen grommen, maar als je er goed op reageert hoef je geen ‘probleem-hond’ te krijgen.

Het is eerst belangrijk om goed vast te stellen waarom je hond gromt. Grommen wordt door honden vaak als waarschuwing gebruikt omdat ze iets onprettig vinden. Maar tijdens het spel maken sommige honden ook geluiden die erg op grommen kunnen lijken.

Grommen in Spel

‘Spel-grommen’ is te herkennen door op de rest van de lichaamstaal van je hond te letten. Je hond voelt zich namelijk verder prettig waardoor de rest van zijn lichaam ontspannen is. Dit is bij sommige honden goed te zien aan de oren die dan op en neer flappen. Of doordat het er een beetje onbeholpen uit ziet door de poten die alle kanten op gaan. Als twee honden samen spelen is het vaak het makkelijkst om te kijken hoe de andere hond reageert. Vindt hij het een leuk spelletje, zodat hij niet het gevoel heeft dat hij zich over moet geven, weg moet lopen of boos moet reageren, dan gedraagt jouw hond zich waarschijnlijk prima.


Waarschuwing

grommende chihuahua angstagressieAls je hond gromt om te waarschuwen dat hij zich niet prettig voelt, wil je er voor zorgen dat hij niet het gevoel heeft dat hij nog duidelijker moet zijn door te gaan happen of uiteindelijk misschien zelfs te bijten. Het eerste wat je dus doet is de dreiging opheffen. Als je zelf die dreiging bent stop je waar je mee bezig was en doe je zo nodig een stapje terug. Als je hond ergens anders bang voor is maak je de afstand tot datgene groter. Vervolgens is het belangrijk om met je hond te gaan trainen zodat je kunt voorkomen dat hij zich in het vervolg zo voelt.

Wat je vooral nooit moet doen is je hond straffen omdat hij gromt. Als hij gromde uit angst zal hij zich door de straf niet zekerder gaan voelen, en als hij gromde omdat hij dacht dat hij het voor het zeggen had zal hij de straf misschien niet pikken. Wat je doet door te straffen is je hond afleren om te waarschuwen. Hierdoor kun je zonder het door te hebben te ver gaan, waardoor je hond voor zijn gevoel niet anders kan dan bijten.

Let er ook op dat je grommen niet belonend maakt. Als iedere keer wanneer je hond gromt de dreiging weggaat, leert hij dat grommen werkt. Het is beter om, tot je hond geleerd heeft dat een bepaald situatie niet erg is, deze situatie te vermijden. Mocht hij toch gaan grommen, ga dan eerst na of je hond niet op een gegeven moment uit zichzelf stopt als de dreiging niet verergert. Wordt het grommen erger, dan moet je natuurlijk een stapje terug doen. Maar neem de dreiging niet helemaal weg voordat je hond stopt met grommen, anders heeft het grommen voor hem gewerkt en zal hij dit blijven doen in deze situatie.

Waar je vervolgens aan gaat werken is de angst van je hond. Als je hond zich niet meer bedreigd voelt is het “grom probleem” ook weg. Het is slim om een goede gedragsdeskundige in te schakelen, omdat die de eerste tekenen van angst in je hondje kan herkennen en kan aangeven wat je precies met je hond moet oefenen.

Angst

angstige hond verstopt zich grom artikelBehalve grommen zijn er ook andere reacties die een hond kan hebben als hij bang is, of zich om een andere reden niet prettig voelt. Veelvoorkomende zijn wegrennen van het gevaar, piepen en bescherming zoeken bij jou. Vooral de laatste twee wil je stimuleren in plaats van het grommen. Dus als je hond een van deze reacties vertoont in een situatie waarin hij eerder gegromd heeft mag je hem wel zijn zin geven.

Daarnaast is het goed om aan de band met je hond te werken. Door met hem te trainen op basis van beloning zal je hond leren dat jij leuk bent. En dat hij dingen die hij graag wil kan verdienen door naar jou te luisteren. Een hond die erg op je gericht is zal eerder naar jou kijken voor aanwijzingen als hij ergens onzeker is. Deze hint moet je natuurlijk dan wel zelf aangrijpen om je hond vervolgens ‘in veiligheid’ te brengen. Ook als je hem moet ‘beschermen’ van dat o zo schattige kindje.

Veel voorkomende gevallen waarin honden grommen zijn bij hun voerbak, naar andere honden, of naar kleine kinderen.

Grommen bij de voerbak

Zogenaamde ‘voerbak agressie’ kan voorkomen worden door het een positieve ervaring te maken als iemand bij de voerbak komt. In plaats van iets af te pakken gooi je iedere keer als je in de buurt komt iets extra lekkers in zijn bak. Hetzelfde geldt voor andere eetbare dingen, of speeltjes die je hond graag wilt hebben. Niet zomaar afp ruilen voor iets wat je hond minstens zo graag wil. Dan leert je hond dat mensen die in de buurt komen als hij iets belangrijks heeft goed nieuws zijn. Het is ook handig om je hond te leren om op commando los te laten. Dan kun je af en toe belonen als je hond luistert.

Grommen naar andere honden

Om te voorkomen dat je hond andere honden als een bedreiging gaat zien, is het belangrijk dat hij als pup al met veel leuke honden om gaat (lees meer in het artikel socialisatie. Let goed op je pup of hij het wel leuk vindt, en of de andere hond wel rustig genoeg is. Een chiwawa pupje kan prima met een Deense dog spelen, als de Deense dog zijn spel maar aanpast en niet zijn poten op het pupje gooit. Jonge honden die veel groter zijn dan de pup zijn vaak geen goede speelkamaraatjes omdat ze veel te wild zijn. Kies dan liever voor rustige volwassen honden. Het hangt ook van je pup af. Zolang hij tijdens het spel zowel boven als onderop mag is het goed voor hem. Wordt je hond alleen maar op zijn rug gelegd dan is het beter om verder te lopen, want dat type spel is voor je pup niet leuk. Is het er een die altijd boven op wil, kies dan ook iets stoerdere speelmaatjes zodat hij zich ook over leert geven.

Grommen naar kinderen

Kinderen kunnen voor honden heel bedreigend overkomen omdat ze veel onverwachte dingen doen zoals snelle bewegingen maken, lawaai maken en soms om de pup heen willen hangen. Je puppie met kinderen socialiseren zodra hij jong is, is daarom heel belangrijk. Neem kleine stapjes en laat je pup zelf kiezen of hij ergens op af wil. Houd kleine kinderen altijd goed in de gaten of ze je hond niet (per ongeluk) pijn doen.

Tenslotte is het makkelijker om nu het gedrag van je hond aan te passen, dan wanneer het echt een probleem geworden is.

14 Reacties op Hond gromt: wat kun je doen

 1. sandra schreef:

  onze heidewachtel (reu) van 4,5 is een hele vrolijke speelse en enthousiaste hond maar soms ook wel wat angstig wanneer er een grotere of meerdere honden op hem afkomen. In dat geval maakt hij een grote boog om hen heen en maakt daarbij ook soms ook een beetje “huilend” geluid. Ook is hij erg waaks als er iemand langs loopt of aanbelt, of iets in de brievenbus naast de voordeur stopt.
  op het veld laat hij zijn bal over aan andere honden, in een enkel geval “claimt” hij het recht op zijn bal door te grommen of van zich af te bijten. Dit doet hij ook wel bij opdringerige honden.Wat ons enigszins verontrust is dat hij veelal bij puppys heerlijk speelt, zich klein maakt om op hun niveau te kunnen spelen maar bij een enkele (misschien te enthousiaste) pup gromt, zijn bovenlip optrekt en soms ook snauwt…. staart in vreemde houding en oren ietwat naar achteren. Ik denk dat hij alle signalen uitzendt dat hij niets van die pup wil weten en dat die niet doorkomen bij de pup.
  Is dit zorgelijk gedrag? wat doe ik in dit soort situaties….

  • kevin schreef:

   Niks je hond geeft een signaal af naar de pup dat gebeurt in de natuur ook luistert de pup niet dan snauwt je hond en de pup jankt dan en die weet gelijk zijn plaats zo heb ik het ervaren?

 2. richard lankheet schreef:

  wij hebben een labrador van bijna 4/5 jaar oud is nog geen half jaar terug geopereerd aan haar rug nu is het zo als ze anderen honden tegen komt dat ze wel is gromd een aangeeft dat ze het niet pretig vind dat die anderen hond snuffeld en ze blaft er ook wel is bij wat is dit voor gedrag in zeg er wel altijd wat van dat ze dit niet mag doen

 3. chantal schreef:

  Ik heb een puppy ( teefje 11 week golden retriever)

  Nu liep ik vandaag naar de keuken en deed de deur dicht en begon ff te blaven dus dacht laat het maar ff, maar ze bleef door gaan en liep op der af en toem blafde em gromde ze ineens naar me.
  waar komt dit vandaan?
  en sinds 4 dagen piept ze als ze naar buiten gaan
  Kan iemand me tips geven?

 4. Antoon schreef:

  We hebben 3 honden (12 jaar- Teefje, 3 jaar – Teefje en 1 jaar – Reu). De jongste (Reu) gromt altijd. Als je de achterdeur binnekomt, met iets loopt wat hij niet kent, als hij wakker wordt. Ik heb heel veel handelingen gedaan (lief en positieve aandacht geven, boos dat hij daar eens mee moet op houden, apart zetten, negeren) enfin volgens mij alles. Niets helpt, hij blijft grommen. Dit is niet prettig als klanten achterom gelopen komen en ook naar mij toe als ik s’avond van boven naar beneden kom of als ik overdag het huis in loop om koffie te halen.

  Heeft iemand nog een goed idee? Overigens de andere twee honden zijn voorbeeldig!
  Gr. A

 5. Joyce schreef:

  Hallo,
  Wij hebben zins vorige week een pup van 13 weken kruising pomeriaan x chihuahua en ze deed in eerste instantie heel goed tot afgelopen zaterdag ze niet in de storm wilde.. ik ook niet hoor maja ze moet wel buiten plassen en poepen natuurlijk. Daarna deed ze steeds als ze sliep op mijn schoot naar mij grommen als ik haar wilde verplaatsen naar de bench of naast mij omdat ik niet wil dat ze alleen nog maar slaapt op schoot. En het werd zelfs zo erg dat ze gister me zelfs probeerde te bijten toen ik haar van mijn schoot af tilde! Wat moet ik hier mee? De een zegt meteen straffen en de ander zegt haar juist geruststellen dat er niks aan de hand is.. weet me geen raad! Alvast bedankt! Alle tips zijn welkom!

 6. Richard de jong schreef:

  Goedenavond

  Heb een chiuhahua van 1 jaar oud mannetje

  Komt uit een gezin met 4 vrouwen en kinderen en 1 man

  Maar sinds hij bij ons is 2 mannen 1 vrouw gedraagd hij zich grommend en blaffend naar de vrouw toe zelfs voor en na het voeren en tijdens wandelen gedraagt hij zich wel normaal alleen wanneer we binnen zijn doet hij raar wat kan ik doen

 7. Bert vroom schreef:

  Ik hen een cocker van 7 jaar en in huis is ook een jongere hond van 2 jaar ( mix van boerenfox en Jack R.
  Samen leven ging altijd goed tot enige weken geleden de cocker begingen te grommen op onverwachte momenten. zonder aanleiding. Geen bot in de buurt of geen eten ter verdediging. Ze spelen ook samen ook bij uitlaten geen problemen.

  Ik plaats beiden in de mand en dan stopt het.
  Wat kan de reden zijn en hoe los ik het op?

 8. Lore en Jens schreef:

  Hallo, ik heb een drentsche patrijs pupje van 10 weken.
  Vanaf we ze al hadden bijt ze achter ons broekpijpen, met een strenge nee stopt ze daar wel mee. Maar de laatste dagen kan ze plots beginnen blaffen en grommen naar ons.
  Als we recht staan om ze te corrigeren loopt ze onmiddellijk weg maar dan doet ze gewoon weer verder. Door ze streng toe te spreken wordt het enkel maar erger en negeren lukt al helemaal niet (want dan begint ze in de handen te bijten). Ik denk dat ze dit doet om met ons te kunnen spelen, ze krijgt nochtans genoeg beweging en rust. Wat kan ik doen?

  • leo schreef:

   zulk een hond een duitse herder heb ik ook gehad,als ik even niet deed wat hij wilde beet hij een beetje in mijn arm,hij wilde de baas zijn. toen heb ik een oude man gezien, en die gaf mij de volgende raad. als hij dat weer doet bijten, ben niet bang, pak zijn poot en bijt hem terug zodat hij een keer jankt, heb gedaan hij heeft mij nooit meer gebeten, nu wist hij dat ik de baas was,ik heb er een prima hond over gehouden, een die heel goed luisterde , hij acepteerde mij als zijn leider als de alfa hond. een hond moet je acepteren dat jij de sterkere bent.

 9. Elferink schreef:

  Dag

  Mijn hond, een welsh springer Spaniel, in augustus 2 jaar oud. Een lieve en eigenwijze hond. Vanaf het moment dat we hem bij ons hebben is hij geobsedeerd door mij (baasje). momenteel is het zo, als ik wandel en andere honden komen bij mij in de buurt begint hij te grommen, ik denk dat hij me wil beschermen en niet wil dat andere honden bij mij komen, een tikkeltje jaloers. Hoe leer ik hem dan af.

 10. Hetty van apeldoorn schreef:

  Onze hond heeft vandaag jongen gekregen maar zij gomt en hapt naar haar kleintjes ,wat kan ik doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *