Hond in de auto vervoeren

Waarschijnlijk zal je puppy meerdere keren in de auto mee moeten. Al is het maar om hem van de fokker op te halen of naar puppycursus te gaan. Met de juiste voorbereidingen kun je er voor zorgen dat de autorit veilig en zo comfortabel mogelijk voor pup en baas verloopt. puppy in autoBegin zo veel mogelijk met korte ritjes. Ga de eerste keren niet naar vervelende dingen zoals de dierenarts, maar naar leuke dingen zoals het bos. Sommige pups worden wagenziek en vinden het daarom niet leuk. Je kunt dit merken doorat ze overgeven of kwijlen. Soms helpt het om voor de reis geen voer te geven. De dierenarts heeft ook middelen die kunnen helpen als je puppy er echt hevige last van heeft.

Sommige puppies worden door de fokker al een aantal keer mee genomen in de auto, maar voor de meeste pups zal de rit naar huis de eerste keer in de auto zijn. Het is handig om de pup met zijn tweeën op te halen, zodat een iemand het pupje in de gaten kan houden terwijl de ander rijdt. Lukt dit niet, zorg dan dat je een afgesloten bench mee hebt zodat je puppy niet halverwege de rit tussen je benen door klautert. Als je met zijn tweeën bent is op schoot op de passagiersstoel een goede plek. Je kunt je puppy gewoon op schoot zetten, of in een kartonnen doos die je op schoot houdt. Zorg er hoe dan ook voor dat tussen je schoot en de pup een goed absorberende laag zit, bijvoorbeeld handdoeken, want sommige pups houden hun plasje niet de hele rit in en anderen worden zelfs een beetje wagenziek.

Waar in de auto?

Natuurlijk kun je je pup niet eindeloos zo blijven vervoeren, dus wat zijn goede oplossingen en waar moet je aan denken? Waar je puppy zijn vaste reisplek krijgt hangt natuurlijk af van je auto en de grootte van je gezin. Je moet van te voren bedenken wat handiger is, op de achterbank of in de kofferbak. Als je voor de kofferbak kiest moet je natuurlijk wel een iets grotere auto bezitten, want je puppy moet ook als hij volwassen is rechtop kunnen zitten en naar buiten kunnen kijken. Let als je kiest voor vervoeren in de achterbak ook op of deze goed genoeg geventileerd is, zodat je hond het in de zomer niet veel te heet krijgt. Sowieso geldt dat je de hond in de zomer niet alleen achter moet laten in de auto, want als de zon op de auto schijnt kan het al snel veel te heet worden.

Veiligheid

Het is verstandig om je hond vast te zetten. Niet alleen omdat hij dan niet zelf aan de wandel kan gaan en je kan afleiden. hond in autogordel Mocht je een ongeluk krijgen, dan voorkom je zo dat je puppy door de ruit vliegt. De Duitse autobond heeft tests gedaan waaruit bleek dat bij een botsing met normale snelheid je hond als het ware het gewicht krijgt van een jonge olifant. Dus het is zowel voor je puppy als voor jou veilig om te zorgen dat je pup goed vast zit.

Achterbank

Als er nog ruimte is op de achterbank is dit een hele goede keuze. Puppies krijgen op de achterbank minder snel last van wagenziekte dan in de achterbak. Er zijn speciale riem verlengstukjes verkrijgbaar die je aan de gordel van de auto kunt klikken (overzicht hier) Het is verstandig om dit verlengstuk aan een tuigje te klikken en niet aan een gewone halsband. Een halsband kan je puppy eerder verwonden en ook makkelijker per ongeluk losschieten. Let bij het kiezen van een tuigje op of het goed sluit en stevig in elkaar zit. Er zijn varianten te krijgen die speciaal getest zijn, wel zo’n veilig gevoel. Als je een kleine hond hebt kun je ook voor een speciale autobench kiezen die je op de grond tussen de bank en de stoelen klemt. Dit schijnt de meest veilige oplossing te zijn, maar is wel minder gezellig.

Achterbak

Is je achterbak groot genoeg, dan zijn er ook verschillende oplossingen waar je uit kunt kiezen. Sommige mensen kiezen er voor een autonet, dit is een goedkope, maar niet zo veilige oplossing. Het voorkomt vaak wel dat de hond tijdens gewone ritjes door de auto klautert, maar als er een ongeluk krijgt heb je een grote kans dat je hond er gewoon door heen vliegt. Een autorek is al iets veiliger, maar biedt nog steeds geen garantie. Ook is het zo dat een puppy zelf nog steeds een klapper maakt tegen het rek aan en zich ernstig kan verwonden. Soms wordt aangeraden het rek te combineren met een speciale honden autobench (overzicht hier). Let op dat je geen opklapbare bench gebruikt, of een met slappe tralies die makkelijk samen kan drukken, want dat lever juist meer gevaar voor je puppy op, doordat deze bij een botsing in elkaar kunnen klappen.
Ook achterin kun je je pup vast zetten in een tuigje. Sommige tuigjes hebben een verlengstuk dat je met een karabiner haak aan een ring van de achterbak vast kunt zetten. Controleer wel even of jouw auto wel bagage ogen in de achterbak heeft, en of je die kunt bevestigen. Deze vindt je op de bodem of onder aan de zijkant van je achterbak.

Houd de auto schoon

Als je puppy niet in een bench mee reist is het handig om aan een autodeken voor de achterbank of kofferbak te denken. Je puppy heeft na het buiten spelen vaak meer troep in zijn vacht zitten dan je op het eerste oog ziet. Daarnaast is het makkelijker om eventuele ongelukjes van het bescherm kleed te halen, en zelf volwassen honden geven wel eens per ongeluk over als ze iets verkeerds in het bos hebben gegeten of gedronken.

Denk bij het kiezen van de juiste oplossing aan wat met jouw auto kan, maar ook waar jij je het prettigst bij voelt.

6 Reacties op Hond in de auto vervoeren

 1. corrie van haren zegt:

  wij hebben een boerenfox van 7 maanden. ze is heel speels en lief. we merken echter dat ze een hekel heeft aan de auto. ze zit met een tuigje aan een riem vast aan de gordel. ze heeft last van wagenziekte en daar houden we rekening mee. als we haar in de auto zetten trilt ze van angst terwijl we vaak ergens naar toe gaan wat ze leuk vindt. wat kunnen we doen om haar van die angst af te helpen. als we naar het bos gaan en ze weer terug moet in de auto is het moeilijk om haar te pakken te krijgen.

  bedankt
  vriendelijke groeten

  • cleo zegt:

   Zoals je zelf al aan geeft vindt je pup de auto vervelend door haar wagenziekte. Heb je met je dierenarts overlegd over mogelijke medicijnen tegen wagenziekte? Wat ook helpt tegen de misselijkheid is als je hondje uit het raam kan kijken. Misschien kun je haar op een kussen laten zitten zodat ze net iets hoger komt.

   Als je hond niet meer misselijk wordt en jullie steeds naar leuke dingen toe gaan zal de angst voor de auto vanzelf verdwijnen. Houdt ze er ondanks dat je zeker weet dat de misselijkheid weg is nog een lange tijd last van, dan kun je eerst oefenen met de auto in en uit gaan zonder dat er iets gebeurt, vervolgens alleen de motor starten en dat uitbreiden tot je het bos en verder weer haalt. Let er wel op dat dit alleen werkt zodra je hond niet meer misselijk wordt van het auto rijden, anders blijft ze steeds opnieuw een nare associatie met de auto krijgen.

   Succes!

  • Dagmar zegt:

   Ik heb een jack russel gehad die enorm wagenziek was. Voor haar was de ideale oplossing zo’n soort mandje wat je aan de voorstoel hangt. Op die manier zit ze hoger dan wanneer ze op de stoel zit en kan ze naar buiten kijken. Sindsdien geen kast meer gehadnvan wagenziekte en alle gevolgen van dien.

 2. Albert Ulmer zegt:

  Ik heb een labradoodle van 1 jaar dewelke ik wil meenemen naar Italië op verlof.
  Als ze voor tussen m’n benen aan de bijzittters zetel de rit meemaakt heb ik geen enkel probleem met haar.
  Maar eens in de bench zweet ze en druppelt ze water als een lekke waterkraan. Dit vindt ik zo erg, want ze is zo lief en wil haar graag mee. Kent iemand een remedie om dit zweten te doen ophouden.

  Hartelijk dank.

 3. Femke zegt:

  Bedankt voor dit artikel. Onze hond vindt autorijden ook super eng. Veel kwijlen en zweten inderdaad. We hebben alles geprobeerd, ook naar dierenarts geweest enzo… Is wel minder geworden maar helemaal ophouden doet het niet, ze heeft er nog steeds last van. We hebben nu zo’n wasbaar bench deken en gooien altijd haar favoriete speeltje erbij in, dit is helpt een beetje voor haar en is voor ons fijn schoonmaken achteraf. Blijf het natuurlijk wel een beetje sneu vinden, maarja soms heb je geen keus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>