Hond laten stoppen met blaffen

blaffende hondHonden kunnen om verschillende redenen blaffen. De meest voorkomende type blaf zijn:

 • Waarschuwings blaf: je hond blaft om je te waarschuwen dat hij iets vreemds gezien of gehoord heeft.
 • Verdedigings blaf: Je hond blaft om iets waar hij bang voor is of om andere reden niet leuk vindt weg te laten gaan.
 • Aandachts blaffen: Je hond wilt aandacht.
 • Frustratie blaf: Je hond is in de war, gefrustreerd of gestrest.
 • Vervelings blaf: Je hond blaft om zichzelf te vermaken

Om van het blaffen af te komen is het belangrijk om te weten waarom je hond blaft. Vervolgens kun je die oorzaak aanpakken. Als je alleen het blaffen aanpakt zonder iets aan de oorzaak te doen kun je ander ongewenst gedrag creëren. Het probleem voor je hond is er dan namelijk nog steeds. Pas daarom op met ‘snelle oplossingen’ zoals de anti-blafband.

Bekijk per oorzaak waarom je hond blaft en of het gewenst is. Zo is het voor de een prettig om gewaarschuwd te worden als er iemand het erf op loopt, en voor de ander vervelend omdat er nu eenmaal continu mensen voor de deur langs lopen. Als jij een hond hebt die ongewenst waarschuwt kun je hem het beste een alternatief gedrag aanleren. Bijvoorbeeld voor “balgekke” honden het naar jou toe brengen van een tennisbal die je vervolgens voor ze weg gooit.

Pas er mee op dat blaffen vaak zelfbelonend is, dus puur het blaffen negeren werkt meestal niet. Heb je een ander commando gegeven en blaft je hond door, of blaft hij om aandacht, probeer dan hetgeen waar hij voor blaft weg te nemen. Blaft je hond bijvoorbeeld om eten zodra je richting de voerbak loopt, ga dan stil staan of doe zelf een stapje terug. Zodra je hond stil is kun je weer verder lopen.

Probeer zodra je aan het trainen bent om ongewenst blaffen ook op andere momenten te voorkomen. Blaft je hond bijvoorbeeld altijd in de tuin, laat hem dan nu even niet alleen de tuin in.

Zodra je de oorzaak aangepakt hebt zul je zien dat het blaffen ook ophoud. Lukt het je zelf niet om de oplossing te vinden, vraag dan een goede gedragstherapeut om hulp.

22 Reacties op Hond laten stoppen met blaffen

 1. Patrick Claassen zegt:

  Hallo,
  Onze hond, een boomer van bijna 6 maanden, blaft ‘s morgens als hij boven waar wij slapen een geluid hoort. Vanmorgen moest onze zoon om zes uur naar de wc. Toby, onze hond, begon direct met blaffen. Meestal 2x kort achter elkaar. Dit hield aan tot aan het moment dat wij opstonden.
  Hoe kunnen wij hem leren, hier mee op te houden?
  Alvast bedankt voor de reactie.
  Patrick

  • cleo zegt:

   Hallo Patrick,
   negeren is meestal de meest effectieve oplossing. Het is aantrekkelijk om bijvoorbeeld naar beneden te roepen dat je hond stil moet zijn. Maar waarschijnlijk blaft jouw hond omdat hij de nacht wel lang genoeg vindt en nu zin heeft om iets te beleven. Iedere vorm van aandacht, ook een poging tot ‘straffen’, kan dan als iets positiefs gezien worden en kan dus het blaffen belonend maken. Vooral bij jonge honden verdwijnt dit gedrag vanzelf als het genegeerd wordt.

 2. Roger Ubags zegt:

  Wij hebben 3 Tibetaanse terriërs. 1 reu en 2 teefjes. reu is gecastreerd. Ze zijn overdag niet vaak alleen. Als ik overdag wegga liggen ze rustig in een hoek en beginnen pas te blaffen als ze me zien. Alleen als we s avonds weg willen, dan blaffen ze aan een stuk. Lampen laten we branden, muziek aan, gordijnen dicht, een bot geven. Ik wil niet aan de anti blaf band, maar zou niet weten hoe ik dit kan oplossen. Heeft iemand tips?

  • cleo zegt:

   Grote kans dat je honden last hebben van verlatingsangst. Dit klinkt misschien raar, aangezien ze overdag nergens last van hebben. Honden kunnen echter heel goed onderscheid maken en het zou bijvoorbeeld heel goed kunnen dat ze ‘s avonds een keer ergens van geschrokken zijn waardoor de ‘avond verlatingsangst’ is ontstaan.
   Als je je honden stap voor stap leert dat er niets aan de hand is als je ‘s avonds weg gaat zal het blaffen hoogstwaarschijnlijk stoppen. Zie ook het artikel over verlatingsangst voor tips over hoe je dit aan kunt pakken. Heel veel succes.

 3. Ellie zegt:

  Mijn kruising yorkterrier/jackrussel is nu 14 maanden. Sinds enkele weken blaft zij constant tegen mensen en honden die zij niet kent. Zij is niet te stoppen. Het begon tijdens een wandeling in het donker maar vandaag deed ze het ook bij daglicht.
  Afleiden, vermanend toespreken, wegtrekken help allemaal niet. Ik overweeg nu een antiblaf band.
  Graag uw ideeën over deze situatie.
  Dank u wel.
  Vr. groeten,
  Ellie

  • cleo zegt:

   Hallo Ellie,

   zoals ik hierboven beschreven heb kan het blaffen meerdere oorzaken hebben, het is van een afstand moeilijk om te beoordelen waarom je hondje blaft. Ze zou angstig kunnen zijn, het zou namelijk heel goed kunnen dat je hondje weer een angstfase mee maakt want dat klopt bij de leeftijd. Zie ook dit artikel over angst bij honden.
   Maar het zou ook frustratie kunnen zijn omdat ze wil spelen en aan de lijn zit.

   Ik raad mensen af om een antiblaf-band te gebruiken, zie dit artikel over de nadelen van een anti-blafband.

   Mijn advies is om als je er zelf niet uit komt een gedragstherapeut in te schakelen zodat jullie samen de oorzaak van het probleem aan kunnen pakken en niet alleen het resultaat.
   Succes.
   mvg
   Cleo

 4. Nicole zegt:

  Hallo, wij zijn ondertussen een beetje radeloos! Onze bruine labrador van 1 jaar blaft volgens de mensen uit de buurt bijna heel de dag als wij zijn gaan werken. Ondertussen heeft er iemand al 5 keer de politie gebeld en zij dreigen nu zelfs met boetes voor overlast.
  Onze hond heeft een ruim buitenhok + een binnenhok (waar hij volgens ons amper in gaat). Soms geven we hem een been als we hem in zijn kot steken als afleiding, maar daar komt hij niet aan tot hij weer uit zijn kot mag. Zijn drinkenbak gooit hij onmiddellijk omver, speelgoed kijkt hij niet naar, …
  We zijn echt ten einde raad …
  We kunnen hem ook niet binnen houden, want daar zou hij dingen vernielen!

  • cleo zegt:

   Hallo,

   je beschrijft exact verlatingsangst, zowel het sloopgedrag binnen als het compleet niets willen buiten en het constante blaffen komen daar vrijwel zeker uit voort. Lees ook dit artikel over verlatingsangst.
   Ik zou je aanraden om met een goede gedragstherapeut te kijken of deze verlatingsangst op te lossen is. Dat is het beste voor jullie, jullie hondje en jullie buren.

   Succes!

 5. helga zegt:

  Wij hebben sinds eind september een hond van 1 jaar oud. Ik ben zelf 7 weken thuis geweest en heb haar veel uitgelaten en met haar gespeeld. We hebben nog een huisgenoot die er altijd is. En mijn partner is doordeweeks ook vaak thuis. De hond is daardoor nooit alleen. Sinds half november werk ik weer en is het uit laatste anders. Het probleem van Veel blaffen om aandacht begint vanaf het moment als wij ‘s avonds hebben gegeten (dan is ze natuurlijk al uitgebreid uit geweest, heeft gegeten etc.). Als ik ‘s avonds thuis ben, moet ze spelen, continu aandacht en mag ik niet op mijn stoel blijven zitten. Als ik op de grond ga zitten, of ik speel of niet, dan stopt ze. Totdat wij naar bed gaan. Ik word er langzaam aan erg hopeloos van. Want het duurt nu al 4 weken en vooral op maandagen is het een probleem (in de weekends is ze rustig, want dan heeft ze me, de hele dag). Hoe leer ik dit gedrag nu af?

  • cleo zegt:

   Het klinkt alsof je hond blaft om aandacht, zodra je er op in gaat beloon je dat en blijft het gedrag dus. Wat je kunt proberen is een combinatie van negeren en afleiden.
   Zorg dat je hond zichzelf kan vermaken door hem bijvoorbeeld een gevulde kong, een eetbare kluif of een gevulde snackbal te geven. Als hij vervolgens toch gaat blaffen kun je daar het beste niet op in gaan.
   Is dit niet vol te houden omdat je hond toch de hele avond blaft bouw het dan in stapjes op, door hem eerst alle aandacht die hij wil te geven en het half uurtje voordat je naar bed gaat niet meer. Zodra dat goed gaat kun je van dat half uurtje een uur maken, enzovoorts.
   heel veel succes!

 6. Deborah Terlouw zegt:

  Hallo, wij hebben sins kort een adoptie jackrussel van 11 jaar. Wij hadden er al 1 van 14 jaar het gaat allemaal goed samen maar als ik hem mee neem naar de manege moet ie een uurtje in de auto blijven. (hij zit dan in een bensch) Zodra ik uit beeld ben begint ie met blaffen. Mijn oudere hondje zit daarnaast en wordt daar ook zenuwachtig van (hijgen) terwijl die gewoon ging slapen als ik een uurtje weg bleef.
  Ik heb thuis ook een bensch staan vanwege mijn oudere hondje die ging de laatste tijd als ik wegging ook blaffen en sprong overal overheen als wij er niet waren. Sinsdien doe ik haar in de bensch als ik wegga en daardoor blaft ze niet meer. Ik had gehoopt ze naast elkaar (met scheidingswandje) in de bensch te doen als we weggaan. Ook thuis eerst regelmatig even samen in de bensch gedaan. Niks aan de hand maar zodra ik wegga begint ie weer met blaffen. Ik zat te denken aan een antieblafband maar na het lezen van informatie zie ik daar toch liever van af. Wat kan ik doen?????
  Groetjes Deborah

 7. Lea van 't Schip zegt:

  Ik heb een griekse dame die vaak blaft een soort van woewwoew en dan vooral als ze blij is. We gaan naar buiten, of ik krijg eten. Of het vrouwtje komt thuis die dingen.
  ze doet het ook als ik de cavia’s eten geef dus dat is dan weer aandacht vragen.

  Zo overdag vind ik het allemaal nog niet zo erg maar ze doet dit ook heel vroeg in de ochtend als ik haar ga uitlaten. dat is meestal zo rond 5.45 zeg maar en vind dat er vervelend voor de buren en het irriteerd mezelf ook. Zou fijn zijn als ze minder gaat blaffen door te leren te stoppen als ik haar dat zeg.
  hondje is sinds 25 oktober 2014 in Nederland en zelf heb ik haar sinds 13 dcember 2014.

 8. Ariadne zegt:

  Onze puppy van 8 maanden gaat als wij gaan slapen in een bench om te slapen. Echter blaft hij als vanaf een uur of 5 in de ochtend. We laten hem vervolgens uit de bench en gaan weer naar bed om te slapen. Vervolgens gaat hij onze katten pesten. Wat kunnen we hieraan doen?

 9. Marc zegt:

  Hoi,

  Mijn Labrador pup blijft blaffen terwijl ze in de bench zit, vooral savonds als we gaan slapen.
  Ze gaat de bench in, wordt daarvoor beloond, alles lijkt dan goed te gaan, maar als we weg van de bench zijn gaat ze helemaal los, alsof er ergens een potje energie open getrokken is.
  mijn pup wordt er pas ingelegd als we gaan slapen en pup geeft bij het ingaan van de bench nog aan dat ze wil slapen.

  Kan iemand mij helpen?

  Groetjes Marc

  • netty zegt:

   ik heb eerst een nacht bij de bench geslapen,toen op de bank bij de bench en zo steeds verder van de bench,de 5de nacht heb ik in de woonkamer achter de bank geslapen uit het zicht van de hond,daarna ben ik naar de slaapkamer gegaan.Gaat nu perfekt en haal de hond pas uit de bench als ik zelf koffie op heb en ga dan direct met hem uit.
   Groetjes Netty

 10. Whitney Evertz zegt:

  Hallo allen, ik hoop dat iemand mij kan helpen. Wij hebben een 4 maanden jonge golden retriever puppy in huis en sinds een week of 3 blaft hij zo nu en dan en ik meen dat dit blaffen is om aandacht en verveling. De pup is zeer speels en wilt dan ook constant spelen, echter willen we natuurlijk ook eens rustig op de bank zitten. Daarnaast blaft hij ook constant als we met zijn alle aan het avondeten zitten. Is er iemand die een manier weet om dit onder controle te krijgen? Alvast bedankt. Mvg, w. Evertz

  • Marcella de Backer zegt:

   Beste ,
   Wij hebben een schat van een pup van 6 maanden (ras slovensky cuvac ) . Hij kan alleen binnen zitten , doet niks stuk , is rustig ….Nu het probleem : Als wij gaan werken moet de hond buiten , vrij in de tuin . Ik zet hem ‘s morgens steeds op dezelfde manier buiten nl met twee Gevulde Kongs en zeg altijd Witse buiten spelen . Hij is steeds rustig als ik vertrek . Hij maakt niks stuk buiten en heeft speelgoed liggen . Volgens een buur (welke niet de makkelijkste zijn ) zou hij constant blaffen en jammeren als we gaan werken zijn . Ik weet natuurlijk niet of dit klopt . Mijn ma komt soms eens langs als we weg zijn en zij zegt dat hij meestal rustig ligt aan schuifraam . Soms eens blaft maar ja is ook een hond he . Kan ik iets doen moest dit dan toch kloppen dat het veel is ? gr Marcella

   • Marcella de Backer zegt:

    oeps verkeerd geplaatst blijkbaar .moest bericht zijn gewoon sorry .Wij hebben dit volledig genegeerd en pas aandacht gegeven als hij niet blaft .

 11. saskia rietveld zegt:

  Onze boomer pup van inmiddels 9 maanden blaft sinds een week als zij s avonds de bench in moet . Wat kan ik het beste doen. Negeren???

 12. Jasmijn Pas zegt:

  Hallo,
  Wij hebben een Franse Basset van ongeveer 6 maanden oud. Onze hond blaf steeds bij nutteloze dingen. Soms kan hij zeer kalm zijn en dan hoor je hem bijna niet. Maar eens we in de zetel zitten (vaak s’avonds) dan brengt hij speeltjes en blaft. Ook wanneer iemand met de gsm al bellend rondloopt in huis, dan is hij daar om aan je been te staan blaffen. Dit zijn duidelijk aandachts blaffen… erg vervelend namelijk. We hebben wel de fout gemaakt om het speeltje aan te pakken en het weg te gooien of om boos te reageren. Dus eigelijk hij blaft en krijgt zijn zin .. Verder heb ik dit probleem al willen aanpakken door hem pas het speeltje te geven/ een koekje te geven als hij stil is.. Dit probeer ik al een week of twee maar het lijkt niet te helpen… iemand die nog een manier heeft voor dit gedrag? Alvast bedankt

 13. Marcella de Backer zegt:

  Beste ,
  Wij hebben een schat van een pup van 6 maanden (ras slovensky cuvac ) . Hij kan alleen binnen zitten , doet niks stuk , is rustig ….Nu het probleem : Als wij gaan werken moet de hond buiten , vrij in de tuin . Ik zet hem ‘s morgens steeds op dezelfde manier buiten nl met twee Gevulde Kongs en zeg altijd Witse buiten spelen . Hij is steeds rustig als ik vertrek . Hij maakt niks stuk buiten en heeft speelgoed liggen . Volgens een buur (welke niet de makkelijkste zijn ) zou hij constant blaffen en jammeren als we gaan werken zijn . Ik weet natuurlijk niet of dit klopt . Mijn ma komt soms eens langs als we weg zijn en zij zegt dat hij meestal rustig ligt aan schuifraam . Soms eens blaft maar ja is ook een hond he . Kan ik iets doen moest dit dan toch kloppen dat het veel is ? gr Marcella

 14. Lia zegt:

  Onze Hond is er niet meer , maar op pas hondje van 2 is met onze hond groot gebracht .
  Als ik nu weg ga blaft hij alles bij elkaar , hoe moet ik dit oplossen .
  Buren klagen nu al na 4 Dagen .
  HELP HELP ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>