Hond leren zwemmen

In de zomer zullen veel honden heel gelukkig zijn als je ze mee neemt om te zwemmen, ze krijgen toch hun beweging zonder te oververhitten. Maar ook als het niet heel heet is, is zwemmen heel gezond voor honden. Het is een manier om spieren op te bouwen zonder de gewrichten te belasten. Vooral voor jonge honden of honden met heup problemen is het dus goed om regelmatig te zwemmen.

Jammer genoeg vinden juist jonge honden het vaak spannend om het water in te gaan. Sommige honden blijken geboren zwemmers en zijn het water niet meer uit te krijgen zodra ze het eenmaal ontdekt hebben, maar er zijn ook honden die echt moeten leren zwemmen. Hoe leer je dit aan je hond en waar moet je op letten.

Zwemmen of zinken

Niet alle honden blijven zomaar drijven. Sommige honden hebben zo’n bouw dat ze zelfs nooit zonder hulpmiddelen zullen blijven drijven. Let extra goed op met honden met een korte snuit, zoals de Boxer. Honden met een grove bouw en relatief korte poten, zoals de Stafford. En honden met een hele dikke vacht die water op kan nemen, zoals de Schapendoes. Een honden zwemvest (hier te koop) kan uitkomst bieden zodat je hond toch op een veilige manier van het water kan genieten.

De eerste keer het water in

Zodra je pup al zijn inentingen gehad heeft kun je met hem gaan zwemmen. Wacht wel tot het water goed opgewarmd is en kies een warme dag uit zodat het ook op de kant aangenaam tot heet voor honden is. Zo wordt afkoelen in het water een prettige ervaring en krijgt je hond het niet koud. Kies een plaats uit met veilig zwemwater waar geen bacteriën of schadelijke algen in zitten (zie ook zwemwater.nl). Een rustig aflopende kant en zanderige bodem zijn ideaal, omdat je hond dan echt geleidelijk het water in kan. Kleed je zelf ook zo aan dat je mee het water in kunt en blijf in de buurt van je hond. Je kunt je hond voor de veiligheid een tuig met handvat (zie hier) of een zwemvest (zie hier) aan trekken.

Puppy leren zwemmen

Ga mee het water in, als je hond graag achter speeltjes aan gaat kun je die in het water gooien. Begin ondiep en gooi het speeltje de eerste keren zo dat je hond hem kan pakken terwijl hij met zijn pootjes de grond nog raakt. Als je hond niet achter speeltjes aan gaat kun je hem enthousiast proberen te roepen of lokken met iets lekkers. Ook dan geldt dat je er in het begin nog voor moet zorgen dat hij met zijn pootjes de bodem kan raken. Laat je hond altijd zelf kiezen of en hoe ver hij het water in wil. Wil hij niet, probeer het dan later nog een keer.

ga-mee-het-water-in-met-je-puppy

Zodra je hond overal waar hij kan staan zeker en enthousiast is kun je proberen hem dieper te krijgen. Zorg dat je in de buurt bent voor het geval dat hij blijkt te zinken. Sommige honden gebruiken bij het zwemmen vooral hun voorpoten waardoor je hun kop heel hoog het water uit ziet komen. Deze manier van zwemmen zorgt er wel voor dat ze blijven drijven maar kost veel (te veel) kracht. Idealiter ligt een hond horizontaal in het water en gebruikt hij zowel zijn voor als achter poten. Als je hond gewend is aan aanraking kun je hem met een hand onder zijn borst of buik in de ideale houding helpen. Lukt dit niet, dan kan een zwemvest helpen om hem in het begin in de juiste houding te krijgen. Zodra je hond dit eenmaal door heeft zal hij in de meeste gevallen zelf die houding aan gaan proberen te nemen tijdens het zwemmen.

Ook opletten zodra je hond kan zwemmen

Ook honden die goed zwemmen kunnen verdrinken of zich bezeren. Let dus goed op waar je je hond het water in laat gaan. Zelfs goede zwemmers kunnen door sterke stroming of hoge golven in de problemen komen


Let ook op met water waar veel boten varen. Als je zelf gaat varen met je hond is het handig om hem een tuig of zwemvest met handvat aan te trekken, zodat je hem in noodsituaties snel kan pakken. Glibberige of scherpe stenen en scherpe schelpen in het water zoals mossels kunnen voor poot blessures zorgen. Let dus op hoe de kant en bodem er uit zien.

Als je hond in de problemen komt

Mocht je hond toch in de problemen komen, zorg dan dat je hem op een manier die voor jezelf veilig is helpt. Je hond heeft er niets aan als jullie samen verdrinken. In een stromende rivier loop je stroomafwaarts, zodat je hond niet al zijn kracht hoeft te gebruiken om te proberen tegen de stroom in te komen. Zoek naar een plaats waar je bij je hond kan komen zonder er diep in te hoeven en roep hem op een zo rustig mogelijke manier daar naartoe. In open water heb je meestal een boot nodig om veilig bij je hond te komen. Zorg dat iemand anders hulp gaat halen of bel de lokale reddingsbrigade. Houd ondertussen goed in de gaten waar je hond is. Als je hond eenmaal uit het water is maar moeilijkheden heeft omdat hij te veel water binnen heeft gekregen houd je hem even op zijn kop zodat er zoveel mogelijk water uit kan. Verwijder indien nodig vuil en kwijl uit de bek van je hond en bel zo snel mogelijk een dierenarts.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus