Maagtorsie bij Honden, dit moet je weten en doen
18 juni 2015 

Maagtorsie bij Honden, dit moet je weten en doen

Misschien heb je het woord maagtorsie wel eens horen vallen samen dat het voor honden heel gevaarlijk is. Wat is een maagtorsie precies, hoe kun je het proberen te voorkomen en wat moet je doen als je vermoedt dat je hond er last van heeft?

Wat is een maagtorsie

Maagtorsie, ook wel maagkanteling genoemd, is een aandoening waarbij de maag van je hond geheel of gedeeltelijk om zijn as draait. Hierdoor worden de in- en uitgang van de maag afgesloten en de bloedvaten afgekneld. Hierdoor kan je hond een lagere bloeddruk en een lagere hartslag krijgen met daardoor te weinig zuurstof in zijn lichaam. Omdat de maag afgesloten is kunnen gassen, die zich in de maag door gisting vormen, niet weg en gaat deze uitzetten. Hierdoor kan je hond nog moeilijker ademen met nog meer zuurstof tekort als gevolg. Als een hond met een maagtorsie niet op tijd geholpen wordt zal hij er aan overlijden.

Symptomen van maagtorsie

Je herkent een maagkanteling aan de volgende symptomen. Je hond kan proberen te poepen en braken zonder dat er iets uit komt. Heeft pijn, waardoor hij kan janken en vreemde houdingen aan kan nemen. Kwijlt meer dan normaal, heeft bleke slijmvliezen en ademt snel. Zijn maag is opgezet, dit valt vooral op aan zijn linker flank, vlak achter zijn ribben.

Wat doe je als je hond mogelijk last van maagkanteling heeft

Als je denkt dat je hond mogelijk last heeft van maagkanteling moet je direct naar een dierenarts, het is een spoedgeval waarbij elke seconde telt dus sla liever voorbarig dan te laat alarm. De dierenarts probeert zo snel mogelijk het gas uit de maag te krijgen.

hond-met-buikpijn

Afhankelijk van de mate van draaiing kan dit met een slang die via de bek ingebracht wordt, of met een holle naald die via de buikwand in de maag wordt aangebracht, of met behulp van een operatie waarbij de maag gekanteld, of open gesneden, moet worden.

Maagkanteling bij honden voorkomen

De kans dat een hond die eenmaal een maagtorsie heeft gehad dit weer zal krijgen is 80%. Dit komt doordat de de ligamenten die de maag op zijn plek helpen houden uitgerekt zijn tijdens het draaien. Om deze kans te voorkomen kan de dierenarts de maag aan de buikwand vastzetten. Hierdoor wordt het risico op herhaling verlaagd naar 10%.

Voorkomen is beter dan genezen, zeker in dit geval. Jammer genoeg is er nog niet precies bekend wat de oorzaken van een maagtorsie zijn. Er zijn wel factoren gevonden die de kans op een maagtorsie verhogen. Bepaalde honden lopen een hoger risico door hun bouw, vooral honden van grote rassen, honden die in vergelijking tot hun rasgenootjes heel groot zijn en honden met een diepe borstkas. Het komt meestal voor bij honden van middelbare leeftijd. Reuen lopen een hoger risico dan teven, evenals nerveuze honden en honden met ondergewicht. In overleg met de dierenarts kan het een optie zijn om preventief te opereren en de maag aan de buikwand vast te maken. Indien nodig wordt dit meestal gelijk met een eventuele castratie gedaan zodat de hond maar een keer onder narcose moet.

Je kunt ook opletten met wat en hoe en wanneer je je hond voert. Honden lopen een hoger risico als ze snel eten, veel tegelijk krijgen, veel drinken, of heel actief zijn vlak voor of na het eten. Het is dus beter om je hond meerdere malen per dag een kleine portie eten te geven dan alles in een keer te voeren. Daarnaast kun je voor honden die de neiging hebben om te schrokken speciale voerbakken krijgen die dit voorkomen(zie hier voor anti-schrok bakken). Het wordt aangeraden om je hond niet twee uur voor of een uur nadat hij heel actief is geweest te voeren. Het is dus beter om je hond ruim voor of na het uitlaten te voeren. Het type voer, brokken, vers vlees, of blikvoer, lijkt niet veel uit te maken. Wel bieden kleine brokken en voedsel met een hoge hoeveelheid plantaardige vetten een hoger risico. Het risico op maagtorsie lijkt lager te zijn als je je hond meerdere soorten voer, bijvoorbeeld brok en vers, door elkaar voert.

Je weet nooit of en wanneer je hond een maagtorsie gaat krijgen. Maar als je alert bent op de symptomen en bij twijfel snel contact op neemt met je dierenarts is de kans dat hij er goed vanaf komt het grootst.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus