Nadelen van de anti-blafband

anti blafbandHeb jij een hond die blaft en heb je daar ondertussen genoeg van? Ben je hier door van plan om een anti-blafband aan te schaffen? Denk daar alsjeblieft dan na het lezen van dit artikel nog eens goed over na! Vaak doet een anti-blafband namelijk meer kwaad dan goed.

Een anti blafband werkt door de hond te straffen als hij blaft. Hoe dat gedaan wordt verschilt per type. Over het algemeen zijn er vier verschillende soorten te onderscheiden. Anti-blafbanden die werken met ultrasoon geluid, trillingen, spray of met ‘impulsen’.

 • Ultrasoon geluid: Als de hond blaft produceert de band een geluid dat voor mensen niet hoorbaar is, maar voor de hond wel. Het geluid is voor de hond onprettig en heeft als doel om de hond te laten schrikken. Het is bij deze banden dus zo dat als er meerdere honden in huis zijn ze allemaal gestraft worden als er een blaft. Daarnaast is het zo dat honden die niet bang zijn voor geluiden aan deze banden wennen waardoor ze niet werken.
 • Trillingen: Als de hond blaft gaat de band trillen, ook wel vibreren genoemd. Sommige honden schrikken hier van waardoor het blaffen stopt. Afhankelijk van je hond zal hij het trillen eng (blijven) vinden of er aan wennen. Als hij het eng blijft vinden wordt hij door de band gestraft als hij blaft, als hij er aan went zal de band geen effect hebben.
 • Spray: Als de hond blaft sprayt de band vloeistof naar de hond, al dan niet met een geurtje. De meeste honden vinden dit onprettig en ervaren het dus als straf.
 • Stroom schokken: Als de hond blaft geeft de hond een stroom schok, vaak ook impuls genoemd. Veel fabrikanten proberen u te laten geloven ‘deze kleine schokjes’ echt geen pijn doen. Studies hebben echter aangetoond dat de hoeveelheid stress die een hond heeft na het krijgen van deze ‘lichte schokken’ wel degelijk toeneemt. Deze band zal voor de meeste honden als de zwaarste straf ervaren worden.

Al deze types anti-blafbanden werken alleen als de hond het effect dat de band geeft bij het blaffen als onprettig ervaart. Met andere woorden wordt de hond automatisch gestraft als hij blaft.

Het nadeel van het afleren van blaffen met behulp van straf is dat het blaffen misschien stopt, maar het achterliggende probleem niet opgelost is. Bijvoorbeeld, veel honden die blaffen als ze alleen thuis zijn doen dit omdat ze angstig zijn of zich vervelen. Als je zo’n hond een anti-blafband om hangt zal hij misschien afleren om te blaffen, maar hij zal alleen thuis zijn niet prettiger vinden. Vergelijk het maar met het straffen van een persoon omdat hij huilt. Het lukt hem misschien om zijn tranen te bedwingen, maar dit maakt het verdriet niet minder. Het is beter om de oorzaak aan te pakken. Dit kost misschien meer tijd, maar is beter voor de (geestelijke) gezondheid van je hond. Ook oudere honden kunnen vaak nog veel leren.

9 Reacties op Nadelen van de anti-blafband

 1. Nienke Kramer zegt:

  Hallo,
  Ik heb even een vraag. Ik heb 2 kleine hondjes. 1 chihuahua en 1 kruising chihuahua/dwergpincher.
  De chihuahua/dwergpincher jankt echt de hele dag door, er zit soms 5 sec rust tussen en het begint weer. Ik heb van alles geprobeert maar het werkt gewoon niet. Weten jullie wat ik hieraan kan doen? Ik was van plan een antiblaf band te kopen voor dat gejank. Ik word er zo gestresst van. En als ik met hem loop blaft hij naar iedereen, honden, mensen of takjes op de weg. Hij trekt ook heel erg aan de riem. Ik ben er zo flauw van. Terwijl mijn andere hond helemaal niet zo is. Wat moet il hiermee?

  Groetjes Nienke

  • cleo zegt:

   Honden janken niet ‘omdat ze het leuk vinden’, iets levert hem waarschijnlijk hevige stress op, wat je hondje uit door te janken.
   Probeer er achter te komen wat deze stress veroorzaakt. Heeft hij zich altijd zo gedragen of kun je een bepaalde gebeurtenis of een bepaald moment aanwijzen waarop het begonnen is.
   Bij honden die de hele dag gestrest zijn mag je een medische oorzaak nooit uit sluiten. Heb je de problemen al eens bij je dierenarts aangekaart? Deze kan je hondje beoordelen en indien nodig doorverwijzen naar een gedragstherapeut die ook ondersteunende medicijnen voor mag schrijven. Bijvoorbeeld de dierenkliniek in Utrecht (http://www.diergeneeskunde.nl/bezoek/gedragskliniek-voor-dieren/).
   Heel veel succes, ik hoop voor zowel jou als je hondje dat je een goede oplossing vindt

 2. elseline zegt:

  Ik gebruik een blafband vorm mijn soms hysterische hond. Helpt prima hij is veel rustiger als hij zijn band om heeft.

 3. evalien vermeulen zegt:

  mijn buurman heeft een antiblafhuisje hangen hoe schadelijk is dit voor mijn honden en mag dit zomaar?

  • cleo zegt:

   Ja dit zou kwaad kunnen. Het huisje zendt op het moment dat een willekeurige hond blaft een geluid uit dat voor mensen te hoog is om te horen maar voor honden niet. Het geluid is ontworpen om voor honden irritant te zijn. Afhankelijk van hoe gevoelig jouw honden zijn voor geluid kan het voor hem dus iedere keer als dat huisje een signaal geeft heel vervelend zijn, ongeacht of hij de oorzaak was. Dus als een andere hond blaft wordt jouw hond ook gestraft, het is hierdoor een nog vervelendere optie dan een hond-specifieke anti blafband. Je hond kan namelijk heel onzeker worden omdat hij geen controle heeft over de uitgedeelde straffen.
   Het gebruik van anti-blaf middelen is helaas toegestaan, dus je buurman mag het huisje daar op hangen.
   Heeft hij het huisje geplaatst omdat jouw honden blaffen of voor andere honden? Als het om jouw honden gaat is het goed om de oorzaak van het blaffen te vinden en om te proberen om die op te lossen. Als het niet om jouw honden gaat kun je hem uitleggen dat dit voor jouw honden, en dus ook voor jou, heel vervelend is. Na een goed gesprek zal hij hopelijk besluiten om het huisje te verwijderen.

 4. Bas zegt:

  Hallo,
  Onze honden, een Stabij en een Heidewachtel sliepen normaal in de gang, onder de trap.
  nadat de muren opnieuw zijn gestuct moesten ze 2 nachten mee naar boven om op de overloop te slapen. dit ging meteen al fout, de Stabij begon te blaffen (ongeveer om de 10 à 20 seconden 1 blaf) tot dat de slaapkamerdeur open ging.
  na de 2 nachten de honden weer in de gang laten slapen, maar het blaffen bleef.
  Door onze werkzaamheden is het moeilijk om door de hond te negeren het blaffen te laten stoppen, omdat dat ons te veel nachtrust kost.
  graag je advies.

 5. Tessa Boumans zegt:

  Hallo,

  Ik heb een ACD en hij blaft nogal veel en heel erg schel.
  nu hebben buren geklaagd en dreigen de politie te bellen.

  Ben aan het denken om overdag als wij werken zijn en de hond in de tuin is een blafband te gaan gebruiken.
  Eigenlijk ben ik absoluut geen voorstander, maar wil ook niet dat buren overlast hebben van onze hond.

  Wie kan mij tips geven?
  Max is nogal een gevoelige hond, die al heel snel piept.

  Alvast bedankt,
  Tessa

 6. Damen-Luyckx zegt:

  Wij hebben een Rodesian Ridgeback/Mechelaar, 4 maanden oud en rond de 26 kilo. Als ik een fikse wandeling van minimaal 3 km tot 5 a 6 km (2x per dag) heb gedaan met de hond en we komen thuis gaat hij gigantisch blaffen, komt bij de buren boven de radio en t.v. uit (zit een gang tussen). Toen hij begon te blaffen in het begin, werd er gezegd/geschreven, geef het commando “stil/rustig”, doet de hond dat, geef dan een snoepje. Zo gezegd, zo gedaan, maar het werd van kwaad naar erger. Toen maar de “klikker” erbij genomen, zelfs dat helpt niet. Hij is dan wel zo gigantisch moe maar hij gaat toch blaffen. Ik moet hem dan proberen te “vangen” zodat ik hem in de bench kan zetten om hem te kunnen laten slapen. Wat hij dan ook meestal wel doet. Maar is toch te gek voor woorden dat ik hem elke keer moet “vangen” omdat hij blaft? Hoe kunnen wij dit thuis oplossen??? B.v.d.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>