Nadelen van de anti-blafband

anti blafbandHeb jij een hond die blaft en heb je daar ondertussen genoeg van? Ben je hier door van plan om een anti-blafband aan te schaffen? Denk daar alsjeblieft dan na het lezen van dit artikel nog eens goed over na! Vaak doet een anti-blafband namelijk meer kwaad dan goed.

Een anti blafband werkt door de hond te straffen als hij blaft. Hoe dat gedaan wordt verschilt per type. Over het algemeen zijn er vier verschillende soorten te onderscheiden. Anti-blafbanden die werken met ultrasoon geluid, trillingen, spray of met ‘impulsen’.

 • Ultrasoon geluid: Als de hond blaft produceert de band een geluid dat voor mensen niet hoorbaar is, maar voor de hond wel. Het geluid is voor de hond onprettig en heeft als doel om de hond te laten schrikken. Het is bij deze banden dus zo dat als er meerdere honden in huis zijn ze allemaal gestraft worden als er een blaft. Daarnaast is het zo dat honden die niet bang zijn voor geluiden aan deze banden wennen waardoor ze niet werken.
 • Trillingen: Als de hond blaft gaat de band trillen, ook wel vibreren genoemd. Sommige honden schrikken hier van waardoor het blaffen stopt. Afhankelijk van je hond zal hij het trillen eng (blijven) vinden of er aan wennen. Als hij het eng blijft vinden wordt hij door de band gestraft als hij blaft, als hij er aan went zal de band geen effect hebben.
 • Spray: Als de hond blaft sprayt de band vloeistof naar de hond, al dan niet met een geurtje. De meeste honden vinden dit onprettig en ervaren het dus als straf.
 • Stroom schokken: Als de hond blaft geeft de hond een stroom schok, vaak ook impuls genoemd. Veel fabrikanten proberen u te laten geloven ‘deze kleine schokjes’ echt geen pijn doen. Studies hebben echter aangetoond dat de hoeveelheid stress die een hond heeft na het krijgen van deze ‘lichte schokken’ wel degelijk toeneemt. Deze band zal voor de meeste honden als de zwaarste straf ervaren worden.

Al deze types anti-blafbanden werken alleen als de hond het effect dat de band geeft bij het blaffen als onprettig ervaart. Met andere woorden wordt de hond automatisch gestraft als hij blaft.

Het nadeel van het afleren van blaffen met behulp van straf is dat het blaffen misschien stopt, maar het achterliggende probleem niet opgelost is. Bijvoorbeeld, veel honden die blaffen als ze alleen thuis zijn doen dit omdat ze angstig zijn of zich vervelen. Als je zo’n hond een anti-blafband om hangt zal hij misschien afleren om te blaffen, maar hij zal alleen thuis zijn niet prettiger vinden. Vergelijk het maar met het straffen van een persoon omdat hij huilt. Het lukt hem misschien om zijn tranen te bedwingen, maar dit maakt het verdriet niet minder. Het is beter om de oorzaak aan te pakken. Dit kost misschien meer tijd, maar is beter voor de (geestelijke) gezondheid van je hond. Ook oudere honden kunnen vaak nog veel leren.


26 Reacties op Nadelen van de anti-blafband

 1. Nienke Kramer zegt:

  Hallo,
  Ik heb even een vraag. Ik heb 2 kleine hondjes. 1 chihuahua en 1 kruising chihuahua/dwergpincher.
  De chihuahua/dwergpincher jankt echt de hele dag door, er zit soms 5 sec rust tussen en het begint weer. Ik heb van alles geprobeert maar het werkt gewoon niet. Weten jullie wat ik hieraan kan doen? Ik was van plan een antiblaf band te kopen voor dat gejank. Ik word er zo gestresst van. En als ik met hem loop blaft hij naar iedereen, honden, mensen of takjes op de weg. Hij trekt ook heel erg aan de riem. Ik ben er zo flauw van. Terwijl mijn andere hond helemaal niet zo is. Wat moet il hiermee?

  Groetjes Nienke

  • cleo zegt:

   Honden janken niet ‘omdat ze het leuk vinden’, iets levert hem waarschijnlijk hevige stress op, wat je hondje uit door te janken.
   Probeer er achter te komen wat deze stress veroorzaakt. Heeft hij zich altijd zo gedragen of kun je een bepaalde gebeurtenis of een bepaald moment aanwijzen waarop het begonnen is.
   Bij honden die de hele dag gestrest zijn mag je een medische oorzaak nooit uit sluiten. Heb je de problemen al eens bij je dierenarts aangekaart? Deze kan je hondje beoordelen en indien nodig doorverwijzen naar een gedragstherapeut die ook ondersteunende medicijnen voor mag schrijven. Bijvoorbeeld de dierenkliniek in Utrecht (http://www.diergeneeskunde.nl/bezoek/gedragskliniek-voor-dieren/).
   Heel veel succes, ik hoop voor zowel jou als je hondje dat je een goede oplossing vindt

 2. elseline zegt:

  Ik gebruik een blafband vorm mijn soms hysterische hond. Helpt prima hij is veel rustiger als hij zijn band om heeft.

  • cleo zegt:

   Fijn dat je iets gevonden hebt dat voor jouw hondje werkt. Zolang je je maar bewust bent van hoe de band werkt en welke risico’s het gebruik heeft.

  • emilie zegt:

   Dit klinkt nogal zoals mijn (ex straat) hond: bij de bel – of als er iemand voorbijloopt – wordt hij hysterisch en er is niets aan te doen. (hij heeft terriërbloed) Verder zo zoet als wat.
   Mag ik vragen wat voor halsband je hebt gebruikt? Met geur, geluid of schokjes?

   Met hartelijke dank!

 3. evalien vermeulen zegt:

  mijn buurman heeft een antiblafhuisje hangen hoe schadelijk is dit voor mijn honden en mag dit zomaar?

  • cleo zegt:

   Ja dit zou kwaad kunnen. Het huisje zendt op het moment dat een willekeurige hond blaft een geluid uit dat voor mensen te hoog is om te horen maar voor honden niet. Het geluid is ontworpen om voor honden irritant te zijn. Afhankelijk van hoe gevoelig jouw honden zijn voor geluid kan het voor hem dus iedere keer als dat huisje een signaal geeft heel vervelend zijn, ongeacht of hij de oorzaak was. Dus als een andere hond blaft wordt jouw hond ook gestraft, het is hierdoor een nog vervelendere optie dan een hond-specifieke anti blafband. Je hond kan namelijk heel onzeker worden omdat hij geen controle heeft over de uitgedeelde straffen.
   Het gebruik van anti-blaf middelen is helaas toegestaan, dus je buurman mag het huisje daar op hangen.
   Heeft hij het huisje geplaatst omdat jouw honden blaffen of voor andere honden? Als het om jouw honden gaat is het goed om de oorzaak van het blaffen te vinden en om te proberen om die op te lossen. Als het niet om jouw honden gaat kun je hem uitleggen dat dit voor jouw honden, en dus ook voor jou, heel vervelend is. Na een goed gesprek zal hij hopelijk besluiten om het huisje te verwijderen.

 4. Bas zegt:

  Hallo,
  Onze honden, een Stabij en een Heidewachtel sliepen normaal in de gang, onder de trap.
  nadat de muren opnieuw zijn gestuct moesten ze 2 nachten mee naar boven om op de overloop te slapen. dit ging meteen al fout, de Stabij begon te blaffen (ongeveer om de 10 à 20 seconden 1 blaf) tot dat de slaapkamerdeur open ging.
  na de 2 nachten de honden weer in de gang laten slapen, maar het blaffen bleef.
  Door onze werkzaamheden is het moeilijk om door de hond te negeren het blaffen te laten stoppen, omdat dat ons te veel nachtrust kost.
  graag je advies.

 5. Tessa Boumans zegt:

  Hallo,

  Ik heb een ACD en hij blaft nogal veel en heel erg schel.
  nu hebben buren geklaagd en dreigen de politie te bellen.

  Ben aan het denken om overdag als wij werken zijn en de hond in de tuin is een blafband te gaan gebruiken.
  Eigenlijk ben ik absoluut geen voorstander, maar wil ook niet dat buren overlast hebben van onze hond.

  Wie kan mij tips geven?
  Max is nogal een gevoelige hond, die al heel snel piept.

  Alvast bedankt,
  Tessa

 6. Damen-Luyckx zegt:

  Wij hebben een Rodesian Ridgeback/Mechelaar, 4 maanden oud en rond de 26 kilo. Als ik een fikse wandeling van minimaal 3 km tot 5 a 6 km (2x per dag) heb gedaan met de hond en we komen thuis gaat hij gigantisch blaffen, komt bij de buren boven de radio en t.v. uit (zit een gang tussen). Toen hij begon te blaffen in het begin, werd er gezegd/geschreven, geef het commando “stil/rustig”, doet de hond dat, geef dan een snoepje. Zo gezegd, zo gedaan, maar het werd van kwaad naar erger. Toen maar de “klikker” erbij genomen, zelfs dat helpt niet. Hij is dan wel zo gigantisch moe maar hij gaat toch blaffen. Ik moet hem dan proberen te “vangen” zodat ik hem in de bench kan zetten om hem te kunnen laten slapen. Wat hij dan ook meestal wel doet. Maar is toch te gek voor woorden dat ik hem elke keer moet “vangen” omdat hij blaft? Hoe kunnen wij dit thuis oplossen??? B.v.d.

 7. Lindy Pomper zegt:

  Ik heb 2 honden die blaffen wanneer de bel gaat of wanneer er iemand binnenkomt. Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit stopt? Als ik met de honden aan het spelen ben dan blaft er continu 1 de andere stopt dan met spelen. Wat kan ik hieraan doen?

 8. Krisje zegt:

  Wij hebben een keeshond die ook constant blaft. Zelfs midden in de nacht terwijl er niks is blaft hij. Ook als we er gewoon bij zijn.
  Nu hebben we een antiblafband voor gaan halen maar dit lijkt helemaal niet te werken.
  Hij blaft gewoon vrolijk verder en soms begint hij gewoon te krijsen. Als een varken dat geslacht wordt.
  We gaan problemen krijgen met de buren als we hier geen oplossing voor vinden.
  Wie weet wat we nog kunnen proberen?

 9. Monique zegt:

  Hoi,
  We hebben twee american Bulldogs(broer & zus ,hij is geholpen)
  De honden komen uit het nest van mijn schoonouders,we hebben het teefje met 11weken gehaalt.en door omstandigheeden het mannetje toen hij 1.5 was.Het mannetje werd net als zijn ouders met een antie blaf band(met schocks) gestraft.Ik vind het niet kunnen.Dus toen hij bij ons kwam nu 1.5jaar geleden gebeurde dit meteen al niet meer.Sinds een jaar wonen we niet meer in een flat maar een huis.Meneer kan lekker uit de raam kijken .Eerst begon hij aan te slaan als de deurbel ging of iemand op het terijn komt(wat oke was)maar nu blaft hij bij alles of iedereen die langs het raam komt (dus niet op ons stuk maar vooren op de stoep)
  Nu ben ik ondanks dat ik een andere overtuiging heb toch aan het overlegen om zo een band te kopen omdat al mijn andere stafakties niet helpen.Dus hoor graag wat ik nog kan probeeren zo dat het band niet nodig is.HELP!!!

 10. d.j.i.m zegt:

  mijn amm staffort x pitbull
  blaft sinds een paar weken constant als hij in de bench zit als we weg zijn s nachts hoor ik hem niet we wonen in een flat hebben jullie een idee of wat voor bans raden jullie aan
  durf hem nog niet goed los te laten

 11. ilse willemen zegt:

  Onze jonge appenzeller van bijna 7 maanden gaat tekeer als een gek als de kids op de trampoline zijn.
  Deze staat inmiddels afgeschermd want hij beet de rand kapot.
  Hij rent rondjes ond het hek en blaft de hle tijd.
  Binnen doen werkt niet,afleiden lkt niet,corrigeren lukt niet,buitenhok lukt niet,gedragstherapeute had geen oplossing.
  Ik ben bang dat als de kids binnekort in ons opzetbare zwembad gaan spelen dit ook niet goed gaat en dat was een hele dure aanschaf.
  Hij wil er graag bij zijn maar dat kan niet.
  Zou zo’n band werken?

 12. Hans zegt:

  Wij hebben een hele lieve boerenfox van 11 jaar oud. Eigenlijk een hele lieve hond behalve het aanslaan en doorblaffen wanneer mensen langs het huis lopen of op visite komen. Verschillende trainingsmethodes (met voer, klickertraining, afleidingen zoals een balletje of frisbee) toegepast maar niets helpt. Doordat ik een hersenaandoening heb gekregen n.a.v. een ongeluk (2006) krijg ik mede door het geblaf “wegrakingen”. Het hele gezin ervaart dit als zeer vervelend en ongewenst. Maar we willen de hond niet kwijt waar we al zolang plezier aan beleven en naast het blaffen nog steeds ons maatje is.
  We denken er nu over om een anti-blaf band aan te schaffen (we kennen de nadelen) Of heeft iemand nog andere suggesties?

 13. guy zegt:

  Onze hond blaft altijd op alle vogels! Of die nu overvliegen of in de heg zitten, zelfs als ze op de nok van het dak zitten blaft hij erop. Als er een luide motor voorbij rijdt rent hij als een gek naar de draad om te blaffen. Als dezelfde motor de straat verder in draait van het zelfde. Wat helpt dan nog? hem laten kennis maken met de motor? vogels leren kennen?

 14. annelies Binnemars zegt:

  Ik heb 2 chihuahua’s en een engelse Basset .
  Ik kijk elke ochtend naar Cesar Milan op Geograpi
  En doe het zelfde wat cesar doet en idd de honden doen wat ik zeg .Eigelijk moeten wij mensen opgevoed worden om de hond te laten luisteren .
  Een ding kan ik maar niet afleren dat er chitje reutje blaft buiten in de tuin , als ik zelf buiten erbij blijf dan doet hij niet blaffen zodra ik in huis ben dan wel , het is net een kleinkind eigelijk zodra je niet in het zicht bent gaan ze dingen doen .Dat is eigelijk het enige wat ik niet kan afleren .
  Zit ook aan een klein antiblafbandje te denken , ik zou het anders niet weten . Iemand een idee .

 15. Stobbe zegt:

  Hallo

  Onze hond scheid te blaffen als we lang weg zijn..
  De buren hebben al medere keren geklaagd bij de woning bouw zonder eerst naar ons toe te komen .. En eisen een anti blafband .

 16. Karine zegt:

  Hallo
  Wij hebben een kruising labrador/scheper probleem wij zijn van mei verhuist hebben een grote tuin dat we voordien niet hadden .onze hond heeft altijd op een terras gezeten maar ze zag ons niet als we binnen zaten .nu in de nieuwe woonst heeft ze een grote ren gans vanachter in de tuin die 70 meter is overdag moet ze daar in omdat ik onthaalmoeder ben en mag ze niet in de buurt van de kindjes .nu is er van in de gebuurte al klachten gekomen omdat ze constant zit te blaffen en te janken ,politie al aan de deur geweest wegens de klachten hebben al nen antiblafband geprobeerd geeft geen effect .als de kindjes binnen zitten laten we ze nu meestal uit haar ren en loopt ze gewoon in de tuin en op de oprit maar kan er niet af naast ons zijn ze aan het bouwen kregen we ook al onder ons voeten dat we iets aan den hond moesten doen omdat als ze voorbij onzen draad passeren begint onzen hond te blaffen en tegen den draad te springen we hebben ook al geprobeerd voor ne muilband maar die heeft ze ook al kapot gemaakt.ik zeg wel ook onzen vorigen huishuurbaas heeft er eens naar geschopt vanachter den draad .we zijn ten einde raad en hoop dat jij voor ons een oplossing hebt.gr karine

 17. Stephan zegt:

  Hallo,

  Ik heb een vraag ik heb een Amerikaanse Stafford. Ik snap dat het verstandiger is om de oorzaak aan te pakken voordat je een anti blafband aanschaft alleen ik woon in een appartement met inpandige hal waar drie deuren van de buren bevinden. Onze hond reageert telkens als hij de deur of de lift hoort. Dit is niet aan te pakken. Is een anti blafband een goede oplossing? We hebben al van alles geprobeerd.

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) zegt:

   Ik raad zelf niet zomaar aan om een anti blafband te kopen om de reden die je zelf al noemt; dat je dan waarschijnlijk niet de oorzaak van het blaffen aan pakt.

   Heb je al eens geprobeerd je hond te filmen als je niet thuis bent? Dan kun je zodra je terug bent op de film zien wat je hond doet en wanneer hij gaat blaffen.
   Verveelt hij zich bijvoorbeeld, dan kun je hem in je afwezigheid proberen te vermaken met speelgoed. Denk bijvoorbeeld aan een Kong wobler gevuld met brokken die hij normaal in zijn voerbak zou krijgen of een Kong classic (maat XL zwart voor jouw sterke reu) die je vult met brokken die je aan elkaar plakt (bijvoorbeeld hier mee).
   Is het bijvoorbeeld het geluid waar hij op reageert, dan kun je het geluid opnemen en eerst zachtjes afspelen, net zoals bij vuurwerk. Wat dan ook soms helpt is de radio aan zetten als je niet thuis bent.

   Zodra je de oorzaak weer wordt het haalbaarder om een oplossing te vinden.
   succes!

 18. debbie zegt:

  Hoi,

  Wij hebben 2 beagles deze staan natuurlijk bekend om het harde blaffen, dit vind ik dan ook niet erg als ze eens blaffen.
  maar Bentley ( 1,5 jaar ) blaft de laatste tijd heel veel sinds de tweede erbij is Ava is 17 weken. op het begin was het geen probleem om ze alleen te laten en gingen ze ook gewoon netjes de bench in met hun twee. Maar sinds deze week wil de oudste de bench niet meer in en hoor ik van de buren dat hij de hele morgen blaft als ik ben werken ( dat zijn 3 uurtjes ). Ik wil natuurlijk het beste voor mijn hond maar ook voor de buren en onszelf want het is inderdaad een erg vervelende blaf wat hij heeft! we hebben geprobeerd om soms net te doen of we weg gaan en dan blijven wachten voor de deur tot hij blaft en dan de deur snel open te maken en hem straffen maar dat helpt ook niet echt want hij word dan gewoon vrolijk omdat die ons weer ziet..
  ik weet dus niet meer wat ik hiermee moet, moet ik nou een blafband aanschaffen of iets anders doen.. hopelijk heeft iemand goede tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *