Puppy Ontwormen

Om je hond, maar ook jezelf, gezond te houden is het belangrijk dat je hem goed ontwormt. Als het goed is gebeurd dit de eerste keer al bij de Fokker. Vraag het even na om zeker te zijn, pups met een overdreven dikke buik zijn verdacht. Hoewel de buik van een puppy ook na het drinken op kan zetten, wijst een overdreven dikke buik vaak op wormen.

Symptomen

Wormen zijn vooral voor pups gevaarlijk. Volwassen honden hebben van de meest gangbare wormen minder snel last. Ze kunnen het echter wel aan mensen overdragen, dus ontwormen blijft belangrijk. Naast een opgeblazen buik zijn diarree (soms met bloed), braken, een doffe vacht, huiduitslag bij pups, groeiachterstand, zwakte, vermagering, het met het achterste over de grond schuiven en ‘rijstkorrels’ ter hoogte van de anus aanwijzingen die op wormen kunnen duiden. Een dierenarts zal uitsluitsel kunnen geven.

Hoe vaak?

Hoe vaak je moet ontwormen hangt onder andere van het ontwormingsmiddel en je hond af. Bespreek een ontwormingsschema met je dierenarts. Gangbaar is dat een pup op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd wordt. Als het goed is doet de fokker dit al voor je. Daarna wordt aangeraden om hem tot de leeftijd van 6 maanden om de maand te ontwormen . Dus zodra hij 4 en 6 maanden oud is. Komt je hond vaak buiten en in aanraking met kleine kinderen of zwangere vrouwen, dan wordt vervolgens elke 3 maanden ontwormen aangeraden. Als je hond geen dingen van de straat eet (voornamelijk poep van andere dieren) en er geen kinderen in het spel zijn, is twee keer per jaar ook voldoende. Ontworm je hond in ieder geval voor dat hij gevaccineerd wordt, de entstoffen werken beter als de hond wormloos is. Vaak wordt één tot twee weken van te voren aangeraden. Als je meerdere dieren is huis hebt is het is ook handig om ze allemaal tegelijk te ontwormen, zodat ze elkaar niet na het ontwormen meteen weer besmetten.

Ontwormingsmiddelen

Je hebt ook veel verschillende type ontwormingsmiddelen. Je hebt ze als pil, vloeistof die ingenomen moet worden, en als pipet dat via de nek toegediend wordt. Het is aan te raden een breed spectrum ontwormingsmiddel te gebruiken. Dat wil zeggen dat het effectief is tegen de meeste wormsoorten. De dierenarts weet welke ontwormingsmiddelen geschikt zijn voor je pup. Let op, sommige rassen staan er om bekend bepaalde ontwormingsmiddelen slecht te verdragen. Advies kost niets en je kunt altijd nog kijken of je het middel via internet bij Medpets goedkoper kunt bestellen.

Groepen Wormen

Wormen worden ingedeeld in de groepen lintwormen, rondwormen en platwormen. Onder rondwormen vallen weer zweep-, spoel- en haakwormen. Lintwormen zijn het minst gevaarlijk, pas bij ernstige besmetting kunnen voedingsstof tekorten optreden. Als je van plan bent om je hond mee te nemen is het verstandig om even bij je dierenarts te informeren of er extra ontwormen nodig is. In sommige warme landen zijn er bijvoorbeeld haakwormen die ook aan mensen overgedragen kunnen worden.

13 Reacties op Puppy Ontwormen

 1. anneke zandvliet schreef:

  Heb sinds kort 2 pups. Ongeveer 3, 4 maanden. We wonen in Suriname dus het zijn buitenhondjes. Sinds een paar dagen vechten ze met elkaar, en behoorlijk. Ik ben er goed ondersteboven van want ze bijten elkaar echt. Eten geef ik ze nu apart. Het zijn teefjes. Vandaag ging de ruzie over een tor.
  Omdat ik nooit eerder een hond heb gehad weet ik gewoon niet wat ik moet doen. Hen Moksi , die met het vechten begon, apart gezet. Ze jankt de boel bij elkaar.
  Ik laat haar maar afkoelen.
  Help, h o e miet ik hiermee omgaan?

  • miranda schreef:

   Anneke. Volgens mij kan je het beste ze goed in de gaten houden. Wanneer ze bij elkaar zijn en zodra ze agressief worden het gelijk afstraffen. Met een zware stem diepe stem. Blijf ze confronteren met elkaar, blijf oefenen en wees consequent. Succes!

   • anneke zandvliet schreef:

    Dank je wel. Het gaat al beter. Vanmorgen was het weer raak. Misschien moet ik er ook niet zo van ondersteboven zijn. Honden voelen dat ook aan he…

 2. silvia schreef:

  Mag ik me hond ook gewoon elke maand ontwormen.

 3. Precilla schreef:

  Hoi ik hb een vraag mijn hond die is pitbull mix herder/straathond en heeft 29april 6pupies gehad .wat ik wil weten is wanr mag ik ze hun Eerste wormkuur geven en Welke stelt u voor .bedankt en gaarne uw reactie hierop.

 4. nast schreef:

  Ik heb sinds paar dagen een puppy. Ze is 10 weken. De fokker heeft gezegd dat ze vorige week ontwormt is. Echter vond ik vandaag wat ontlasting in de gangen en een soort slijm… in dat slijm zaten roze doode wormen cm of 7.
  Ik wilde net ontwormingsmiddel halen bij een supermarkt omdat niet alles open is. Maar het is niet bedoeld voor puppy’s

  Kan het zo zijn dat de wormen dood zijn van vorige ontwormings moment?

  Groetjes

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Dat weet ik niet zeker. Je kunt het beste wat ontlasting verzamelen om aan je dierenarts te laten zien, niet alle middelen werken op alle wormen. De dierenarts kan je het beste vertellen wat je moet doen.

 5. lianne schreef:

  Ik heb een hondje uit de opvang, 7kg. Als ik ontwormingstabletten koop, 4 stuks. Hoevaak moet/mag ik die dan geven? Gaat dat per 1 per dag of 1 per maand? Zie het niet in de bijsluiter staan.

  Alvast bedankt!

  • Tessa schreef:

   Hoe oud is je hond. Als het een pup is, dan moet je elke maand 1 pil geven totdat hij/zij 6 maanden oud is. Daarna hoef je maar 1x in de 3 maanden 1 pil te geven.

   Ik hoop dat je vraag beantwoord is.

   Groetjes

 6. Monique schreef:

  Dat probleem heb ik nu ook en had gehoopt het antwoord hier te vinden ???

 7. w. guitink, schreef:

  hallo mijn jack russel wordt 31 juli 1 jaar , hij moet een wormen kuur, maar mag maar een halve pil, en de andere helft kun je maar 7 dagen bewaren, wanneer kan ik die dan geven, het merk is mansonil, all worm, tasty. bedankt alvast.

 8. w. guitink, schreef:

  krijg ik antwoord op mijn imail adres

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *