Puppy verzekeren

puppyverzekering foto ziek hondjeEen ideaal moment om te besluiten of je een verzekering afsluit voor je hond is wanneer je weet dat er een puppy in huis komt. Veel hondenverzekeringen hanteren een wachttijd van 30 dagen, als er binnen deze periode kwalen aan het licht komen vallen deze buiten de dekking. Op deze manier dekken verzekeringen zich in tegen mensen die hun hond verzekeren nadat ze gehoord hebben dat hij iets mankeert. Voor een pup kun je al voordat je deze bij de fokker ophaalt een verzekering afsluiten. Hierdoor kun je er voor zorgen dat hij compleet verzekerd is zodra hij bij jou thuis komt. Bij Proteq geldt zelfs dat er voor pups tussen de 49 en 99 dagen geen wachttijd is. De verzekering voor pups is goedkoper dan voor oude honden, door op tijd te verzekeren voorkom je dat bepaalde problemen niet meer vergoed worden. Als je een hond op latere leeftijd verzekert, wordt gekeken naar zijn medische geschiedenis. De verzekeraar kan er voor kiezen om bepaalde ziektes uit te sluiten van de verzekering op basis van mankementen uit het verleden.

Waarom een hondenverzekering?

Eerst maar eens in gaan op de vraag “waarom eigenlijk een hondenverzekering?”. De medische zorg voor honden wordt steeds beter, maar verbetering moet betaald worden. Hierdoor worden de kosten die je voor je hond kunt maken, als deze ziek is, dus ook steeds hoger. En dan hebben we het niet over een paar honderd euro, maar operaties kosten al snel meer dan duizend euro! De fractuurbehandeling van een rechtervoorpoot van een herder kan bijvoorbeeld € 1.875 kosten en een operatie van een voetbalknie bij een Jack Russell bijvoorbeeld € 1.358 (bron Petplan). Een operatie is meestal eenmalig, maar een hond kan ook chronisch ziek worden. Zo kun je denken aan aan honen met een allergie, of suikerziekte. De kosten van jarenlang medicijn gebruik kunnen oplopen in de duizenden euro’s. Zo kun je voor huidalergie bijvoorbeeld als je pech hebt bijna 3000 euro kwijt zijn (zie voorbeelden petplan)

Het kan natuurlijk heel goed zo zijn dat jou hondje zijn leven lang niks mankeert. Je hondenverzekering voelt dan misschien als weggegooid geld. Maar eigenlijk mag je van geluk spreken als jouw hondje gezond oud wordt. En stel je eens voor dat er wel wat gebeurt. Heb jij dan die paar duizend euro klaar liggen? Want waarschijnlijk heb jij alles over voor de gezondheid van je hond. En je moet er niet aan denken dat de keuze om je hond te opereren om mogelijk zijn leven te redden gebaseerd is op geld. Een verzekering geeft je de zekerheid dat je je hond altijd de medische zorg kan geven die hij nodig heeft.

Waarom niet een potje?

puppy met geld (verzekeringen potje maken)Je hoort vaak het argument dat je beter geld in een potje kunt stoppen, en dat wanneer het dan nodig je zelf de kosten betaald. Een verzekering kost ongeveer tussen de €10 en €30 euro per maand (afhankelijk van het ras, gewicht en leeftijd en gewenste dekking). Als je kijkt naar bovenstaande voorbeelden dan zie je al snel dat je in veel gevallen te weinig geld in je potje hebt zitten. Bedenk goed dat je een verzekering afsluit voor de dure ingrepen.

Welke hondenverzekering?

Heb je besloten om je puppy te verzekeren? Hier zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het afsluiten van de verzekering.

 • Premie
 • Wat wordt er vergoed, en vooral wat niet
 • Wat wordt er maximaal per jaar uitgekeerd
 • Eigen Risico

Aan de hand van deze punten kun je de verzekering kiezen die het beste bij jou en je hond past. Natuurlijk is de prijs van een verzekering belangrijk, maar bedenk wel dat bij een verzekering van een lage prijs waarschijnlijk niet alles verzekerd is (vergelijking hierna). Bijvoorbeeld, Proteq is een van de duurdere verzekering, maar ook de enige waarbij de kosten van heup en elleboog aandoeningen worden vergoed. Dit zijn kwalen die veel voorkomen bij grote hondenrassen, en erg duur zijn.

Premie

De premie van een hondenverzekering is afhankelijk van het ras, gewicht en leeftijd van de hond. In principe geldt, hoe groter en ouder de hond, hoe duurder de verzekering. Prijzen tussen verzekering verschillen, nemen we als voorbeeld een Labrador puppy van minder dan een jaar dan betaalde je in 2014 voor de basisverzekering bij Kruidvat € 19,25, bij OHRA € 18,34, bij Petplan € 18,98 en bij Proteq € 16,27. Maar zoals al eerder gezegd, er zijn grote verschillen tussen de verzekeringen.

Maximaal bedrag per jaar

Alle hondenverzekeringen hebben een maximum bedrag dat ze per jaar uitkeren per hond. Dit is ook iets om in overweging te nemen, aangezien het nut van een hondenverzekering juist het dekken van onverwachte hoge kosten is.

Eigen Risico

combinatie van een vast bedrag per kwartaal en een percentage zoals bij Proteq. Het percentage dat je zelf moet betalen kan ook per behandeling verschillen, zoals bij Petplan het geval is. De vaste bedrag en de percentage regeling hebben hun allebei hun eigen voor en nadelen. Ga je heel vaak voor kleine ingrepen naar de dierenarts, dan is een percentage waarschijnlijk goedkoper. Maar bij een dure ingreep, van bijvoorbeeld 1000 euro ben je bij een percentage van 15% al 150 euro kwijt.

Wie vergoed wat?

Voor de meeste mensen zal toch het belangrijkste zijn wat de hondenverzekeringen vergoeden. Let goed op of jouw hond bijvoorbeeld door zijn ras of streefgewicht niet uitgesloten wordt van vergoedingen voor een bepaalde aandoening. Zo worden bij sommige verzekering voor honden van middelgrote en grote rassen kosten ontstaan door heupaandoeningen niet vergoed. De meest afgesloten verzekeringen zijn Proteq Dier en Zorg (klik hier voor hun vergoedingsoverzicht), Petplan (bereken hier je premie en zie vervolgens hun vergoedingsoverzicht), Ohra huisdierenverzekering (klik hier voor hun vergoedingsoverzicht) en Kruidvat huisdierenverzekering (klik hier voor hun vergoedingsoverzicht).

1 Reactie op Puppy verzekeren

 1. Ipi zegt:

  Hallo, goeie tip hoor om je hond te verzekeren. Ik heb dat met mijn vorige hond gedaan omdat ik met de hond dáárvoor hele hoge kosten heb gehad (intensive care in Utrecht) en dat kost heel veel geld. Dus de volgende verzekerd. Toen was er alleen Proteq. Wat ik een nadeel vind/vond bij Proteq is dat ze in 13 jaar tijd telkens de voorwaarden veranderden. Op het laatst kreeg ik maar 50% van de medicijnen vergoed omdat mijn hond een chronische ziekte had. Bovendien was de premie voor dezelfde hond met tientallen euro’s verhoogd. Daar wordt vooraf niet over bericht. En een hond van 8 jaar of ouder is moeilijk bij een andere verzekering onder te brengen.
  Dus nu ik met mijn nieuwe hond weer een verzekering ga afsluiten wil ik vooraf een aantal dingen zeker stellen. Ik heb al gezien dat Proteq afvalt. Verder viel mij op dat overal ook het Kruidvat wordt genoemd maar volgens mij verzekeren zij geen huisdieren mee. Dus advies, niet direct online de verzekering afsluiten, maar bellen en proberen de antwoorden op je vragen schriftelijk te ontvangen.
  Overigens kan je je huisdier ook bij InShared verzekeren. Die zie ik weer nergens staan. Maar echt: verzeker je hond want bij een hartafwijking bijvoorbeeld loop je leeg qua financiën. De mijne is 14 geworden ondanks dat ze al gauw een hartafwijking constateerden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *