Teken bij je hond. Hoe erg is het? En hoe verwijder je ze!
16 juli 2021 

Teken bij je hond. Hoe erg is het? En hoe verwijder je ze!

Iedere hond heeft ze wel eens; teken. Naast dat het een vies idee is dat er iets aan je harige vriend zit vast gehapt, kunnen teken ook nog eens gevaarlijk zijn. In dit artikel vertellen we wat je hond van de beet van een teek kan krijgen, hoe je teken bij je hond verwijdert en hoe je je hond er tegen beschermt.

Ziekten overgebracht door teken

De meest voorkomende ziekten die een hond kan krijgen door een tekenbeet zijn de ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichiose. 

Lyme

Lyme is de meest bekende, en in Nederland meest voorkomende, ziekte die je hond van een teek kan krijgen. De ziekte van Lyme kan zich bij honden op meerdere manieren uiten. De meest voorkomende is gewrichtsontsteking, waardoor plotselinge kreupelheid en pijn in de gewrichten ontstaat. Maar een hond die de ziekte van Lyme heeft kan ook last krijgen van bijvoorbeeld koorts, verminderde eetlust, lusteloosheid, opgezette lymfeklieren of nierproblemen. 

De karakteristieke rode kring op de huid, die veel mensen krijgen als ze besmet raken met de ziekte van Lyme, krijgen honden in principe niet. Soms ontstaat er na het verwijderen van de teek een bult op de huid van je hond, op de plaats waar eerst de teek zat. Dit zegt helemaal niets over of je hond besmet is met de ziekte van Lyme. Ongeveer 20% van de teken in Nederland is besmet met de ziekteverwekkende Borrelia bacterie. 

Gelukkig hoeft je hond de ziekte van Lyme zelfs als hij door een besmette teek gebeten is niet te krijgen. Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dat je hond de ziekte van Lyme zal krijgen. Als je een teek binnen 24 uur na de beet verwijdert, is de kans dat je hond hierdoor de ziekte van Lyme oploopt miniem. 

Babesiose

Babesiose is een parasiet die door Dermacentor reticulatus en Rhipicephalus sanguineus teken overgebracht kan worden op onder andere honden. Deze teken kwamen niet in Nederland voor en het was vooral belangrijk om je hond te beschermen als je met hem op vakantie ging. Helaas hebben deze soorten teken zich nu ook in Nederland gevestigd en loopt iedere hond dus een risico. 

De Babesiose parasiet tast de rode bloedcellen van zijn gastheer aan, met mogelijk de dood tot gevolg. 10-20 dagen na besmetting kan je hond de volgende symptomen krijgen: Hoge koorts, sloomheid, hoge hartslag, bleke slijmvliezen door bloedarmoede en roodbruine urine door de afbraak van rode bloedcellen. Deze symptomen kunnen ook minder duidelijk zijn. Vermoed je dat je hond geïnfecteerd is met de Babesiose parasiet, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Hoe sneller je hond hiertegen behandeld wordt, hoe groter de kans dat hij het overleeft. 

Ook bij Babesiose geldt dat de kans dat je hond door een geïnfecteerde teek besmet raakt kleiner is als je de teek snel verwijdert. Er bestaat een vaccinatie die een half jaar tot een jaar gedeeltelijke bescherming tegen deze ziekte geeft. 

Ehrlichiose

Ehrlichiose lijkt heel erg op Babesiose. De parasiet wordt door de zelfde teken overgedragen en geeft ook via de bloedbaan problemen. Maar in tegenstelling tot de Babesiose parasiet tast de Ehrlichiose parasiet de witte bloedcellen aan. 

De symptomen zijn vergelijkbaar: Hoge koorts, sloomheid, verminderde eetlust, vergrote lymfe knopen en bleke slijmvliezen veroorzaakt door bloedarmoede. In een later stadium kunnen onder andere ook neusbloedingen gewrichtsontsteking, spierpijn en darmproblemen ontstaan, die verdwijnen en verschijnen.

Het is belangrijk om zodra je vermoedt dat je hond besmet is met deze parasiet direct naar de dierenarts te gaan. Een bloedtest kan aantonen of je hond daadwerkelijk besmet is. Als de besmetting kort geleden plaatsgevonden heeft, is de kans dat de behandeling aan slaat veel groter dan wanneer je hond al chronisch ziek geworden is. Bij Ehrlichiose geldt ook dat de kans dat je hond besmet wordt door een geïnfecteerde teek veel kleiner is als je deze binnen 24 uur na aanhechting op een goede manier verwijdert.

Teek verwijderen bij honden

Het is dus belangrijk dat je je hond regelmatig op teken controleert en deze op een goede manier verwijdert. Dit betekent dat je GEEN alcohol, jodium, olie of andere middelen gebruikt om de teek te verwijderen. Een teek die versuft raakt kan juist de ziekteverwekker uitspugen, waardoor deze in de bloedbaan van je hond terecht komt. 

teek-verwijderen

De bedoeling is dat je de teek, zo dicht mogelijk bij de huid, achter de kop vast pakt en deze er langzaam uit trekt. Als de teek niet geheel los komt kan dit een ontsteking veroorzaken, maar dit is meestal niet gevaarlijk. 

Je kunt voor het verwijderen van een teek gewoon je nagels of een pincet met platte kop gebruiken, maar er zijn ook speciale tekentangen ontwikkeld die het verwijderen makkelijker maken. Dit zijn bijvoorbeeld een V-vormig haakje dat je onder de teek schuift, of een teken lasso waarbij je een lus om de teek heen legt en deze aantrekt.

Hond beschermen tegen teken

Het veiligst is om je hond te beschermen tegen teken, hier zijn verschillende middelen voor op de markt. Controleer je hond desondanks regelmatig, want ze werken niet honderd procent. 

De meest gebruikte opties zijn: 

Een tekenband, bijvoorbeeld de halsband van Scalibor. Het aanbrengen van druppels vloeistof op de vacht, die zowel tegen vlooien als teken beschermen, met behulp van een pipet, bijvoorbeeld Avantix. Of het toedienen van een pil waardoor teken en vlooien die de hond proberen te bijten sterven, bijvoorbeeld Bravecto (alleen verkrijgbaar via de dierenarts). Het voordeel van de Bravecto pil is dat je zelf niet in aanraking komt met het middel als je je hond aait, maar je kunt het een nadeel vinden dat de verspreiding van het middel via de bloedbaan van je hond gaat. De pil is ook erg groot en ondanks de toegevoegde smaakstoffen dus niet geschikt voor kritische eters. Er is veel te vinden over hondjes die ziek werden na toediening van Bravecto. Dit kan door het middel zijn, maar ook gewoon heel erg pech en toeval. Voor zover ik kan vinden is er nog geen bewijs gevonden dat Bravecto de oorzaak was en niet toegediend moet worden. Maar het is altijd verstandig om met de dierenarts te overleggen wat de nieuwste vindingen zijn en wat het beste bij jouw hondje past.

Vertrouw nooit 100% op een middel, maar controleer je hond regelmatig zelf goed op teken. Vooral in het voorjaar en als je hond lekker door het bos of door hoog gras heeft gewandeld, is er een kans dat hij teken heeft opgelopen. Als je die teken binnen 24 uur verwijdert weet je vrij zeker dat je hond er niets aan overhoudt.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer. Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus