Welk hondenvoer voor je puppy?
26 januari 2023 

Welk hondenvoer voor je puppy?

Hoera, jullie krijgen een puppy. Nu moeten alle puppies eten, maar wat?

Natuurlijk wil je de pup het beste voer geven dat je kunt betalen, maar niet iedereen is het er over eens wat nu precies het beste voer is. Wat ik kan doen is de voors en tegens geven, zodat je zelf kunt beslissen bij welk voer jij je het prettigst bij voelt.

Het is sowieso aan te raden om de pup de eerste dagen hetzelfde voer te geven als de fokker deed. Er verandert al heel veel als hij van de veilige thuishaven naar een onbekende omgeving verhuisd. Aangezien het buikje van nieuw voer van slag kan raken is het verstandig het voer eventjes hetzelfde te houden. Vaak krijg je voer mee van de fokker, maar informeer hier van te voren even naar.

Na een paar dagen kun je overschakelen op het voer van jouw keus. Een makkelijke manier om de overstap niet te groot te maken is mengen. Je begint met een mix die voornamelijk uit het oude voer bestaat, aangemengd met een beetje van het voer waar je op over wilt schakelen. Gedurende de week verhoog je het aandeel van het nieuwe voer, tot je uiteindelijk alleen nog het voer van je eigen keuze geeft.

De hoeveelheid die een puppy moet eten is afhankelijk van zijn leeftijd, streefgewicht (ras) en hoe actief hij is. Vaak staat op het voer een richtlijn, houd echter wel zelf het gewicht van de hond in de gaten, want er zijn altijd pups die veel meer, of veel minder nodig hebben. Voeren doe je met je ogen, hoor je vaak. Een puppy is goed op gewicht als de ribben voelbaar, maar zeker niet zichtbaar zijn.

Het is verstandig om een pup in het begin vier keer per dag eten aan te bieden, aangezien ze naar verhouding zo veel moeten eten. Vanaf ongeveer 3 maanden kun je overgaan op drie maal per dag en indien gewenst vanaf zes maanden op twee keer per dag voeren. Vaak wordt aangeraden om een half uur voor en na het eten de pup niet te wild te laten spelen, omdat de maag dan kan draaien.

Verschillende type hondenvoer

Voer is over het algemeen in te delen in een van de volgende vier categorieën: brokken, blik voer, kvv en barf.

Brokken

Brokken kunnen weer ingedeeld worden in twee categorieën, geperst of geëxtrudeerd. Het tweede type is meer standaard, maar als je zowel vers vlees als brokken wilt voeren wordt geperst aangeraden, omdat dat dan beter verteerbaar zou zijn.

Bij het kiezen van brokken zijn er meerdere dingen waar je op kunt letten. Zo zijn er bijvoorbeeld biologische brokken op de markt, brokken die bestaan uit scharrelvlees, maar ook waar bio-industrie dieren in worden verwerkt.

brokken puppy

Het vleespercentage kan per brok sterk verschillen, over het algemeen geldt hoe hoger hoe beter. Let ook op in welke vorm het vlees is toegevoegd, dus als vers vlees, of vlees meel.

 Granen worden gebruikt als vulstof, sommige honden kunnen hier allergisch op reageren en sommige mensen zijn van mening dat granen überhaupt belastend zijn voor de maag. Mede daarom zijn er ook brokken op de markt waar helemaal geen granen in zitten. Als je kiest voor een brok waar wel granen in zitten kun je letten op welke soort. Over het algemeen is tarwe moeilijker te verteren, en levert daarom vaker problemen op dan rijst.

Blikvoer

Blikvoeding wordt soms extra gegeven naast het andere voer. Sommige honden lijken het lekkerder te vinden dan brokken. Echter alleen blikvoer geven is niet aan te raden, omdat het slecht is voor de tanden.

KVV (vers vlees)

Kvv, ook wel bekend onder de naam vers vlees is een gemalen mix van botten, vlees en overige bestanddelen. Je kunt een complete variant kiezen, waar ze verschillende diersoorten in gestopt hebben, of een type die is aangevuld met een premix. Sommige merken brengen verschillende smaken met ieder andere diersoorten op de markt, die afgewisseld moeten worden om het voer compleet te maken.

Sowieso wordt, in tegenstelling tot bij brokken, bij kvv aangeraden om merken en smaken te variëren. Dit is niet zwaarder voor de maag en zorgt er voor dat de hond alle voedingsstoffen die hij nodig heeft binnen krijgt.

kvv vers vlees hond

Net als bij brokken kun je bij kvv letten op het vleespercentage, het graan percentage en de graan soorten. Over het algemeen zit er in kvv sowieso minder graan dan in brokken. Een ander aandachtspunt is de calcium bron, in sommige kvv’s zit gemalen bot en in anderen een artificiële calcium bron. Veel mensen geven er de voorkeur aan om puppies kvv met een natuurlijke calcium bron, zoals bot, te voeren.

Een voordeel van kvv is dat het vlees niet verhit is en er dus geen voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Een nadeel is dat je het hierdoor wel in de vriezer moet bewaren en in de koelkast moet ontdooien.

BARF (rauw voer)

Sommige mensen geven de voorkeur aan BARF. Dit is zelf samengesteld rauw voer, bestaand uit bot, vlees, organen en groente. Een voordeel is dat je precies in de hand hebt wat je hond binnen krijgt. Een bijkomend voordeel is dat de hond lekker kan kluiven, wat goed is voor de tanden. Het is wel meer werk, omdat porties zelf afgemeten worden.

Let wel even op of je de mogelijkheid hebt om dit hygiënisch uit te voeren, aangezien sommige honden met hun lappen vlees en botten gaan slepen. Een balkon of tuin is dus aan te raden.

barf

Op het internet zijn richtlijnen te vinden, zoals de percentages en welke botten geschikt zijn, voor mensen die zelf samen willen stellen (zie barfforum.nl). Als je maar een dag in de week barf wilt voeren en de rest van de week bijvoorbeeld kvv komen de percentages natuurlijk minder nauw. Het combineren van barf en brok is minder aan te raden, omdat de hond dan problemen zou kunnen krijgen met het verteren van botten.

Lees ook nog even het artikel door over welke hondensnacks geschikt zijn voor puppies

Zoals je al ziet heeft ieder voer zijn eigen voor, maar ook nadelen. Kies gewoon iets waar je je zelf goed bij voelt en waar je pup goed op reageert. Niet tevreden, dan kun je altijd later nog van voer switchen. Wat je ook altijd kunt doen met een puppy is een gratis puppypakket bestellen, zo kun je meerdere merken testen.

Prijzen hondenvoer?

De prijzen van hondenvoer liggen op internet vaak vele malen lager dan in de 'normale' dierenwinkels. Heb je dus gekozen welk voer je aan je hond geeft? Ik koop zelf meestal mijn hondenvoer bij Bol.com Gewoon meebestellen met een bestelling die ik toch al moet doen, wel zo makkelijk!

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus