Zelf hondenkoekjes en hondensnacks maken

zelf hondenkoekjes makenIn de winkel zijn veel verschillende hondensnacks te koop. Toch is het vaak moeilijk om snacks te vinden waar je echt tevreden mee bent. Zeker als je een hond hebt die ergens allergisch voor is. Echter, wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf beloningen voor je hond te maken? Je kunt dan zelf beslissen wat je er in stopt en hoe groot de snack is. En het is vaak ook nog goedkoper dan kant en klare koekjes!


Tip: Hondenkoekboek!

hondenkoekboek


In de recepten die wij geven gebruiken wij de oven. Er zijn echter ook droogmachines op de markt. Als je er een hebt kun je deze gebruiken in plaats van de oven. De temperaturen blijven bij het gebruik van een droogmachine lager. Hierdoor heb je langer nodig om de beloning ‘af te bakken’, maar er blijven meer vitamines in zitten.

De meest simpele beloningen bestaan uit gedroogd of licht gekookt vlees. Wij raden aan geen varken te gebruiken omdat dit als het onvoldoende verhit of gedroogd is de ziekte van aujeszky (pseudorabies) kan veroorzaken. Kies liever voor producten als kip, rund, lever, niertjes, etc. Snijd het op het gewenste formaat. Vervolgens kun je het blancheren in kokend water of in de droger stoppen. Drogen in de oven is ook mogelijk maar kost veel energie. Zet als je dit toch wilt je oven op de laagste stand met de ovendeur op een kier zodat het verdampte vocht de oven uit kan.

Als je iets meer tijd hebt kun je ook andere beloningen voor je hond maken. Je hond is je waarschijnlijk heel dankbaar en kinderen vinden het vaak heel leuk om te helpen.

Hier volgen een aantal leuk recepten om zelf hondenkoekjes te maken

Kippen gehaktbrood

Ingrediënten

  • 450 gram kip, fijn gehakt
  • 175 gram gekookte rijst ( uit 53 gram ongekookte rijst)
  • 32 gram geraspte wortel
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 2 el gedroogde peterselie
  • 115 gram tomatenpuree

Verwarm de oven op 175 graden

Meng alle ingrediënten in een bak, kneed het goed.

Schep het mengsel over in een kleine cakevorm (10 * 20 cm) en druk het aan. Bak het 50 minuten, laat het helemaal afkoelen voordat je het verder bewerkt.

Alternatief: Rol er tussen je handen kleine balletjes van en leg deze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bak ongeveer 15 minuten afhankelijk van de grootte. Controleer tussentijds of ze niet al gaar zijn.

Deze beloningen zijn ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.

Aardappel lever snoepjes

Ingrediënten

  • 525 gram aardappelen, gekookt
  • 450 gram lever
  • 1 ei

Verwarm de oven op 200 graden

Maak van de aardappel en lever grove blokjes die in de blender kunnen

Doe alle ingrediënten in de blender en pureer tot een redelijk gladde massa, kleine klontjes kunnen geen kwaad.

Schep de massa over in een ingevette ovenschaal van ongeveer 33*23 cm

Bak 25 minuten, laat het vervolgens 5 minuten afkoelen in de ovenschaal

Laat de koek vervolgens op een rek helemaal afkoelen en snijd er blokjes van.

Deze beloning is tot 3 dagen houdbaar ik een koektrommel, 2 tot 3 weken in de koelkast en 2 maanden in de vriezer.

Let op, lever bevat veel vitamine A en kan als je hond er te veel van binnen krijgt problemen veroorzaken. Dit geld echter voor meer voeding. De richtlijn is om niet meer dan 5 tot 10 procent van de voeding uit lever te laten bestaan.

Appel wortel koekjes

  • 160 gram rijstmeel
  • 90 gram havermout
  • 1 tl kaneel
  • 112 gram appelmoes
  • 64 gram fijngehakte wortel
  • 2 eieren
  • 3 el appelstroop

Verwarm de oven voor op 175 graden

Meng het rijstmeel, de havermout en de kaneel in een middelgrote kom.

Meng in een kleine kom de appelmoes, wortel, eieren en appelstroop.

Maak een kuiltje in de middelgrote kom en doe daar het appelmoesmengsel in.

Meng alles goed door elkaar.

Bekleed een bakblik met bakpapier, drop bolletjes te grote van een theelepel op het blik.

Bak in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Deze beloningen zijn ongeveer 3 weken houdbaar in de koelkast en 4 maanden in de vriezer.

Vis koekjes

  • 100 gram havermout, fijngemalen
  • 100 gram polenta
  • 140 gram zalm of andere vis uit blik
  • 1/2 tl gedroogde salie
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 60 ml (olijf) olie
  • 160 ml water

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng in een kom de havermout, polenta, salie en bakpoeder.

Pureer in een andere kom de zalm en meng daarbij de olie en het water. Let op: Als je ingeblikte vis in olie gebruikt moet je minder olie toevoegen.

Maak een kuiltje in je droge ingrediënten en doe het vismengsel hier bij. Kneed het geheel goed tot een gladde deegbal.

Rol de bal op een bestoven werkvlak uit tot een 6 mm dikke lap.

Steek of snijd koekjes uit deze lap en leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik.

Bak 20 tot 25 minuten, laat ze afkoelen op een rooster.

De koekjes blijven tot 2 weken goed in de koelkast of tot 4 maanden in de vriezer.

Gedroogde eier Koekjes

  • 10 eieren
  • Klein snufje zout

Verwarm de oven voor op 150 graden

Splits de eieren.

Klop het eiwit met een klein snufje zout stijf (je moet er pieken in kunnen trekken die blijven staan).

Klop de eigelen los.

Vouw het eigeel voorzichtig in het eiwit tot het net gemengd is.

Giet het in een met bakpapier beklede bakplaat, niet aandrukken.

Draai de oven terug naar 100 graden en bak voor 10-15 minuten tot het mengsel gerezen is en droog en stevig aanvoelt.

Laat het afkoelen, snijd in repen van ongeveer ½ cm en doe ze terug in de oven. Bak nog eens 15-20 minuten.

Haal de repen uit de oven en snijd hieruit beloningen van de gewenste afmeting.

Draai de oven terug tot zijn koelste stand en op een kiertje (of gebruik een droogmachine op 40 graden). En droog de kleine stukjes tot al het vocht verdwenen is.

Bewaar in een afgesloten bak of de vriezer.

Vleessnacks

  • 500 gram gemalen vlees (NIET varken) mag met botten en huid
  • 300 gram ingewanden (weer niet varken, denk aan lever, nieren, hartjes, etc.)
  • 200 gram geraspte zoete aardappel
  • ½ tl gemberpoeder
  • 1 teentje gehakte knoflook
  • 1 el gehakte basilicum
  • Optioneel: 175 gram gekookte rijst en 90 gram gekookte spinazie

Blend alle ingrediënten tot een glad geheel.

Spreid uit op een met bakpapier bekleed bakblik tot het ongeveer ¼ cm dik is.

Doe de bakplaten in de droogmachine op 46 graden, of je oven met de deur op een kiertje en droog 5 tot 6 uur tot de koek helemaal droog is.

Snijd strips of blokjes van het gewenste formaat. Bewaar in een afgesloten bak of in de vriezer.

Simpele pindakaas koekjes

  • 250 gram meel
  • 90 gram havermout
  • 85 gram pindakaas
  • 300 ml heet water

Verwarm de oven voor op 175 graden

Meng het meel met de havermout.

Voeg de pindakaas en het water hier aan toe, kneed het geheel goed door.

Rol uit tot een 6 mm dikke lap en snijd hier koekjes uit OF rol er balletjes van en druk deze plat.

Leg je koekjes op een met bakpapier bekleed blik en bak voor 40 minuten.

Doe de oven uit en laat een nacht afkoelen. Als jij en je hond niet zo lang kunnen wachten kun je ze ook op een rek laten afkoelen.