Zelf hondenspeeltjes maken

puppy speeltjesVeel hondenbezitters zullen het volgende herkennen. Je hebt net een fortuin uit gegeven aan de mooiste en leukste hondenspeeltjes voor je pup. Maar tijdens het wandelen vindt hij een plastic zakje, waar hij meer plezier mee lijkt te hebben dan met al zijn andere speeltjes samen. Natuurlijk hoef je niet meteen je bestelling te cancelen. Geef nu eerlijk toe, zelf vind je dat speelgoed ook best mooi. Maar je kunt ook creatief zijn en zelf een paar speeltjes in elkaar knutselen. Zeker als je pup nog in de socialisatie fase zit kan dit voordelen bieden. Je kunt bijvoorbeeld speeltjes maken die lawaai produceren, maar niet zoveel dat je puppy er bang voor is.

Bedenk voordat je iets als speelgoed aanbiedt ook of dit in de toekomst problemen kan veroorzaken. Je pup zal bijvoorbeeld gegarandeerd blij zijn met een oude schoen of slof. Maar je kunt niet van hem verwachten dat hij vervolgens snapt dat hij de nieuwe met rust moet laten.

In het volgende stukje staan een paar ideeën om je op weg te helpen. Je hoeft niet zo handig te zijn, puppies zijn niet zo kritisch. Meestal doe je ze er zelfs plezier mee als het makkelijk te verscheuren is. Wees creatief, veel van de onderstaande ideeën zijn te combineren.

Oude sokken (wel eerst wassen hè)

Gat in je sok, of een andere reden om er afscheid van te willen nemen? Je kunt je hond er nog erg gelukkig mee maken. Voor kleine hondjes is het vaak al genoeg om er een knoop in te leggen. Maar als je iets groters wil maken kun je ze ook vullen. Bijvoorbeeld met andere afgedankte sokken om een bal te maken. Of met papier zodat het een ritselend geluid maakt. Als je hondje een sloper is, en je het niet erg vindt om dit aan te moedigen, kun je er ook een paar brokjes in doen. Dan moet hij de sok uit elkaar trekken om er bij te komen. Hopelijk is hij daarna zo moe dat de bank heel blijft.

Plastic flesjes

Dankzij je hond kunnen lege plastic flessen ook een tweede leven krijgen. Sommige honden vinden ze zo al mooi, door het krakende geluid dat ze maken als je er op kauwt. Je kunt er ook een sok overheen trekken, zodat ze minder glad aanvoelen. Door een leeg flesje te vullen met kiezelsteentjes maak je een leuke rammelaar voor je hond. Knip kleine gaatjes in een flesje, vul hem met brokjes en draai de dop er op voor een gratis snackbal. Hoe kleiner de gaatjes, hoe meer moeite je hond moet doen om zijn beloning er uit te rollen. Als je een hond hebt die graag met zijn ‘prooi’ schudt kun je ook meerdere van deze flesjes aan touwtjes binden. Knoop vervolgens de touwtjes aan elkaar en je hebt een tros flesjes, zodat je hond de beloning er uit kan schudden. Je kunt ook de dop van een fles af laten en een touw net boven het midden binden. Zoek het punt waarop de fles net niet uit zichzelf kantelt. Doe een paar brokjes in de fles en bindt deze ergens vast. De hond moet nu met zijn neus of poot tegen het flesje duwen om hem te laten kantelen en de brokjes te krijgen. Hoe hoger je het flesje hangt, hoe moeilijker. Pas wel op dat je een pup niet te veel laat springen, dit verhoogt het risico op hd en andere skeletaandoeningen.

Kartonnen dozen

puppy speelt met dozenAls je hond mazzel heeft heb je net een nieuwe bank gekocht, maar ook met een veel kleinere doos, bijvoorbeeld van cornflakes, kan je hond heel blij zijn. Als je hem in ieder geval daarna vergeeft dat hij een troep gemaakt heeft, want het uit elkaar scheuren geeft wat papier snippers. Als je het echt leuk wilt maken vul je een doos met oud papier en een paar brokjes en tape je hem dan dicht. Je kunt ook plakkend eten, zoals pindakaas, aan de binnenkant smeren. Let wel op wat voor papier je als vulling gebruikt, bijvoorbeeld kranten geven veel inkt af en zijn daarom niet zo gezond. Als je een gevorderde scheurder hebt kun je de doos ook met een touw ophangen. Hij kan hem dan niet met zijn poten vast klemmen en moet alleen met zijn bek werken. En denk ook eens aan de doos in een doos, die weer in een doos zit. Voor de wat kleinere honden werken dicht gevouwen toiletrolletjes ook heel goed.

Wegwerp bekertjes

Vind jij balletje balletje ook zo’n leuk spel? Speel het dan met je hond. Laat hem zien onder welk bekertje je het snoepje verstopt, hussel ze terwijl hij kijkt door elkaar en laat hem aanwijzen waar het snoepje is. Een makkelijke versie is het plaats verwisselen overslaan en je hond zo de juiste plaats aan laten wijzen. Om zijn speurneus aan te wakkeren kun je ook een klein gaatje in ieder bekertje prikken en het snoepje verstoppen zonder dat je hond kijkt. Laat hem vervolgens aan de bekertjes ruiken en aanwijzen welke het koekje heeft. Dit is natuurlijk makkelijker met beloningen die een sterke geur hebben.

Oude doeken

Als je langere lappen stof over hebt kun je ze in elkaar vlechten tot een trektouw. Bijvoorbeeld fleecedekens zijn heel geschikt omdat ze in mooie lange en toch zachte repen geknipt kunnen worden. Als je een echte sloper hebt zou je ook aan bijvoorbeeld een oude spijkerbroek kunnen denken. Honden vinden het vaak ook leuk om onder dekens te zoeken. Leg heel simpel een stuk stof neer en verstop daar snoepjes of een favoriet speeltje onder. Als je een beetje handig bent met de naaimachine kun je zelfs een paar lappen aan elkaar stikken. Doe de grootste onder en de kleinste boven en laat de hoekpuntjes vrij. Zo ontstaan er nog meer plaatsen om dingen te verstoppen.

Honden ijsjes

honden ijsjeHonden ijsjes zijn vooral geschikt als het iets warmer is. En het is meestal handiger om ze buiten te geven, in verband met knoeien. Neem een bak, vul hem met iets vloeibaars en zet hem in de vriezer. Zodra hij uit de vriezer komt even afspoelen om te voorkomen dat zijn tong vast kleeft en klaar. Voor de bak kan bijvoorbeeld een oude schepijs bak voor een grote hond of een boter bakje voor een wat kleinere hond prima werken. De vloeistof kun je zo gek maken als je het zelf wilt. Bijvoorbeeld door kip of ander vlees te koken en met het kookvocht samen in te vriezen. Karnemelk en yoghurt zijn ook erg populair. Als je hond van fruit of groenten houdt kun je stukjes mee vriezen. Sommige honden zijn al heel blij met water waar een paar brokjes in vast gevroren zijn. Door het water heet te maken kun je soms je brokken zelfs oplossen in het water. Veel succes met het vinden van je favoriete recept! Om het geheel nog leuker te maken kun je een touw mee vriezen zodat je het ijsje uit het bakje kunt halen en op kunt hangen.

Net zoals met gekocht speelgoed geldt ook voor het zelf maken dat je goed naar je eigen hond moet kijken. Heb je een hond die waarschijnlijk het wc-rolletje met brokjes en al naar binnen werkt, geef het hem dan niet. Maar met een beetje creativiteit en gezond verstand kun je goedkoop samen veel plezier beleven.

39 Reacties op Zelf hondenspeeltjes maken

 1. Jack Vroomen schreef:

  Wat een slechte tips hier.
  Hoe moet een pup erna het verschil zien tussen sokken die nog goed zijn?
  Hij heeft net de kapotte vernield om aan zijn beloning te komen.
  Spelen met plastic flessen, ook weer zoiets doms.
  Deze flessen splinteren vaak van scherpe tanden van een pup.
  Resultaat verwondingen in mond die men vaak niet of veel te laat opmerkt.
  Een goede bal, van flexibel plastic is een veel betere oplossing.
  De buren hebben weinig last van geluid, je kunt de hond meteen leren apporteren ermee.
  En deze koop je vaak voor een paar euro.

  • cleo schreef:

   Bedankt voor je reactie.

   De meeste mensen hebben geen goede sokken door hun huis slingeren, als dat wel het geval is kun je inderdaad beter iets anders kiezen.

   Wat betreft de zorgen om mogelijke scherpe randen op flessen, dit kan pas gebeuren als de pup ze stuk bijt. Net als met al het andere speelgoed is het verstandig om een oogje in het zeil te houden en het speelgoed af te stemmen op je hond. Zo is bijvoorbeeld kant-en-klaar latex (piep-)speelgoed ook heel gevaarlijk als de pup het op besluit te eten. Maar aangezien het zelden voorkomt dat de baas het niet door heeft voordat het fout kan gaan is het gewoon op de markt..

  • Phine schreef:

   Dat vind ik reuze meevallen. Er staan hier juist hele leuke tips! En dat een plastic fles wonden kan veroorzaken, dan moet je hem niet geven aan een hond die het sloopt. Ik ken een hond die een tennisbal heeft opgegeten en daaraan overleden is. Dus dan zou je ook kunnen zeggen dat een hond niet meer met een tennisbal mag spelen. Ik denk dat er dan een heleboel verdrietige honden zouden zijn. Dus als je van je eigen hond weet dat hij een fles niet kapot maakt is er ook niks aan de hand.

  • Jamie schreef:

   Mijn hondje speelt ook altijd met plasic flessen, vindt hij helemaal fantastisch en heeft zich er nog nooit aan open gehaald. Ik kan me ook niet goed voorstellen hoe een plastic fles moet gaan splinteren. Die dingen zijn super stevig. (Ik heb het nu over een oude cola fles oid.) En dat van die sokken vind ik ook wel een goede tip, bij ons liggen de goeie sokken gewoon in de kast (of als ze vies zijn in de wasmand) dus de hond kan er niet eens bij. Maar als je rommelig bent is het misschien wat anders.

  • Jasmijn. schreef:

   Hoezo slechte tips, er is een enorm verschil in sokken die naar wasmiddel ruiken en oude sokken die naar hondensnoepjes ruiken en die je de hond zelf aan rijkt. Schone sokken in een wasmand zijn voor een hond niet interessant en worden als het goed is ook niet interessant gemaakt.

   En wat voor de ene hond wel kan, kan bij een andere hond weer niet.

  • piet schreef:

   waar slaat dit op!

   deze mensen hebben dit op de site gezet en als jij het niet goed vind moet je daar gewoon niet op reageren.
   als je vragen hebt kan je die hier neer zetten naar niet alleen maar afkatten!

 2. Ria schreef:

  Vind dit mooie en goede tips, Dank.
  Heb zelf meerdere honden oude sokken gegeven om te spelen werkt prima.
  Heb nu net weer een pup gekocht, en ga deze tips met de speeltjes zeker proberen.
  een witte plasticmelkflesje van de aldi speelt ze al mee, gaat uitstekend, kan niet kapot, dus ideaal. Ga deze tips zeker doen.
  Groetjes.

 3. lisa schreef:

  Nou je hond pindakaas voeren, goed hoor..
  En dan dat ijs maken voor je hond, dat lijkt me ook geen goede stap..
  slechte dingen en vetten die daar in komen..

  maar voor de rest staan er ook veel leuke en interessante weetjes op!
  ik had nog een vraag, waar heb je deze informatie vandaan? doe je op werkgebied
  iets met honden ofzo? Ik denk dat er met mij nog veel meer mensen zijn die daar
  heel nieuwschierig naar zijn..

  Alvast bedankt voor de reactie en hopelijk tot spoedig horens!

  Groetjes Lisa de doggloverr

  • Ria schreef:

   Zo’n ijsje hoeft niet vet te zijn. Wel de tips even goed lezen. Zelf maak ik de ijsjes voor mijn honden met karnemelk, dat is vet-arm. Groenten zonder zout of brokjes erbij en invriezen. Bij gebruik van brokjes kun je ‘s-avonds wat minder brokjes geven.

 4. lisa schreef:

  Ooooohw. ik zie nu net het kopje wie ben ik?
  Sorry!

 5. Ineke schreef:

  Onze honden doen niets liever dan met plastieken flessen spelen. Hier spelen ze met veel, maar niet met honden speeltjes.

 6. maureen schreef:

  ik vind het best wel goede tips
  een honden ijsje leuk bedacht
  maar als je honden speeltjes hebt gemaakt
  hoef je niet persee een hond te hebben je kan het oook aan
  een asiel geven die honden hebben er ook plezier mee
  niet alleen je eigen hond dus even een tip en het is niet
  alleen voor een hond ook voor een poes

  • Claudia schreef:

   Dat lijkt mij niet een heel goed idee, je weet niet wat voor dieren daar zitten, of ze bang zijn, of juist agressief of misschien slopen ze juist alles. Dit is ook de reden waarom honden in asiels niet veel speelgoed krijgen, de verzorgers kennen de hond niet goed genoeg om spelletjes of speeltjes te geven die bij hun past en ze kunnen ook niet elke hond in de gaten houden, daar zijn er teveel honden voor. Jammer maar helaas.

 7. jeffrey schreef:

  Waarom weer alleen maar kritiek geven het is alleen maar leuk bedoeld nou ik Bin het leuk hoor de tip met sokken en flesje erin heb net weer een Bordeaux dog pup erbij en die vin het helemaal te gek en waarom ijsje slecht vroeger at de hond mee met de pot toen werden ze ook 13 15 jaar grote honden heb hier ook nog een Bordeaux dog van 13 springlevend en die krijg ook wel eens een lekker ijsje oh vanille ijs vin ze heerlijk en denk dat je voor je zelf de leuke dingen hieruit moet halen en niet gelijk opzoek gaan naar negatieve tijd en gelijk te uiten op de web

 8. inge schreef:

  Ik maak in de zomer vers vlees ijsjes voor mijn hond.
  Ik stop zijn Kong vol met vers vlees,of pens e.d. en gooi deze in de vriezer.
  Op deze manier krijgt je hond een gezond ijsje, houdt er wel erg in dat je het gegeven vlees weer kort op zijn reguliere voeding, anders krijgt hij teveel eten binnen.
  Hij is er zo een uur of 2/3 zoet mee.

  Mijn vorige hond speelde ook graag met plastic flessen. Hij vond het leuk om de dopjes eraf te draaien, plat te kauwen en op zijn tong weg te schieten. Die moest ik dan weer vangen, ergens opleggen en weer naar hem pieken. Tot in de treuren toe heb ik dit spelletje met hem gespeeld. Waren we klaar, ruimde ik het dopje weg tot de volgende keer.

 9. Margreet schreef:

  Weer wat nieuwe ideetjes opgedaan. Leuk.
  En ja bij alles dien je op te letten met je hond. Ook bij gekocht speelgoed. Je bent altijd verantwoordelijk voor toezicht en veiligheid van je pup.

 10. Monique schreef:

  Leuke tips!
  Verstopte brokjes zoeken vinden mijn honden leuk als het niet te moeilijk is. Goed idee om ze onder wegwerpbekertjes te doen.
  Hier spelen ze vaak met kleine flesjes. Ik maak er met een oud, heet mes een gaatje in en dan brokjes erin. Het wordt moeilijker als ze het flesje zelf plat hebben gemaakt.
  Een tennisbal in een sok geknoopt, het liefst een sok met ‘tenen’, is hier favoriet.

  • Jacques Schermer schreef:

   Alleen een tennisbal geven raad ik ten zeerste af, hierdoor slijten op den duur de tanden af zodat deze “bot” worden, dus wees er voorzichtig mee.

 11. Hilda van dam schreef:

  Ik vind op deze site allemaal goede tips.
  Ik heb zelf een 6 maanden mechel pup en dat is een vrij pittig hondje met een eigen willetje.soms niet al te makkelijk maar daar komen we ook wel op onze pootjes terecht.
  Wij hebben nog een mechel reutje thuis en die eet al sins hij een jaar was met de pot mee en hij is nu al 12 jaar oud en nog steeds nergens problemen mee.geef je hond dat gene wat jou goed lijkt, dan komt het vast wel goed

 12. Claudia schreef:

  Geef je hond nooit pindakaas, dit is hartstikke giftig en ze kunnen hier uiteindelijk aan overlijden. Net zoals pinda’s, noten, chocola, druiven, rozijnen en witbrood kun je beter niet geven aan je hond om te voorkomen dat hij ziek word en overlijd.

  De rest van de tips zijn hartstikke leuk en raadzaam.
  Daarnaast is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je je hond kent voor dat je hem speeltjes uit de winkel of zelfgemaakte speeltjes geeft.
  Natuurlijk geef je geen fles aan een hond wat alles sloopt.

  • Jenny schreef:

   Een beetje pindakaas is absoluut niet giftig voor een hond. En idd wel letten op de andere voedingsmiddelen die je doorgeeft. Pindakaas valt daar NIET onder.

   • Jenny schreef:

    Trouwens ik zie ook witbrood op jou lijstje staan van ‘giftige’ stoffen. Ook onzin uiteraard. Een hond haalt er weinig voedingstoffen uit maar het is ook zeker weer niet giftig. Af een toe een boterham kan echt helelmaal geen kwaad. Gevaarlijk is gistbrood wat nog moet rijzen, maar ik neem aan dat niemand zijn hond dat nu gaat geven!

   • Mieke schreef:

    Ik geef mijn honden iedere dag een halve bruine boterham met pindakaas. Mijn vorige lab is 15 jaar geworden en heb nu een lab van 13 jaar blakend van gezondheid!

 13. lydie schreef:

  Wat een leuke tip Ria..ik krijg over anderhalve week ook een puppie en ik ga zeker het melkflesje van de Aldi proberen..

 14. mani schreef:

  Staan leuke ideeen bij het wc rolletje is tovh eel favorite.
  Ook had ik een restje fleece daar in het midden ook wat fleece docht geknoopt franje eraan en spelen maar.Ons hondje is klein dus de meeste gekochte speeltjes zijn te groot.
  Dat witbrood tot de dood zou kunnen lijden zoals Claudia zegt ben ik het dus niet eens.
  Ons hondje van 4 heeft voedsel intolerantie en haar dieet was smorgens geroosterd witbrood en savonds ciw vlees.
  En ze is nu op enkele voeding na kern gezond.

 15. Katja schreef:

  Ontzettend leuke tips! Een aantal kende ik al, maar toch weer een paar leuke nieuwe ideeën opgedaan. Ik had alleen even een vraagje over de kartonnen dozen. Ik vind het echt een heel leuk idee, maar ik vroeg mij af of je hier later geen problemen mee krijgt als je dit aan je puppy geeft. Als je bijvoorbeeld de krant op de salontafel hebt liggen, waar je hond bij kan, dat hij dit niet ook gaat zien als speeltje?

 16. Riëtte schreef:

  Ik knip de pijpen van oude oude spijkerbroeken af. En paar knoppen erin en urenlang speel plezier. Ook hier kan je dan een bal in doen of papier. En spijkerstof is sterk dus gaat niet zo snel stuk.

  • Hennie schreef:

   Dat vind ik ook een goed idee! Heb een aantal spijkerbroeken van mijn man die ik hiervoor kan gebruiken (werkt 2 kanten op, want hij wil ze altijd bewaren voor het klussen… wat hij niet doet 😉 ) Bedankt voor deze tip!

 17. Davi_DoeVetGoeD_Yt schreef:

  het is ook leuk om je te verstoppen in het bos de hond moet je dan vinden.urenlang speelplezier

 18. valerie schreef:

  super leuke tips.
  ga ze zeker uitproberen.
  ik was op zoek naar een leuk speeltje om zelf te maken want mijn hond is bijna jarig (14 juni) dus ik kwam hier terecht.
  ga zeker wel wat namaken.
  o ja, super leuke site:)

 19. Manuela schreef:

  Super tips ik heb hier een nest liggen en zijn erg blij met alle leuke speelgoed

 20. Aiko schreef:

  Ik heb al vele honden “versleten”in mijn leven.Dus heb wel wat ervaring.
  Voor pups zijn plasticflessen uitstekend om un energie kwijt te raken.Voor de rest alles wat ook maar uit draden (wol)bestaat en kartonnen dozen en wc rolletjes zijn goed.Stoofen doeken in knopen gelegd zijn ook ok.
  Ben op dit ogenblik aan mijn 7e hond bezig.Ben nu zeventig wilde geen hond meer als hij 15 wordt dan ben ik tachtig…..Dus kan probleem worden.Ik kon echter niet zonder.

 21. Monica schreef:

  Zolang de hond geen pinda allergie heeft kan pindakaas geen kwaad. LET WEL OP of er geen xylitol in zit, in de zogenaamde suikervrije of light producten. Xylitol is dus WEL GIFTIG. Dus denk niet ik ga “gezonde” pindakaas geven want dan kunnen er juist problemen ontstaan. Dat geld dus uiteraard met alle levensmiddelen waar xylitol in zit. Lees dus eerst het etiket.
  Voor al het speelgoed, zelfgemaakt of uit de winkel, altijd toezicht houden! Net als met kluiven, oren enz. Wordt het te klein willen ze het doorslikken en kunnen ze stikken. Meteen afpakken en enthousiast vervangen met een nieuwe.

 22. juliette schreef:

  briljant

 23. juliette schreef:

  briljant

 24. Deempje schreef:

  Super toffe tips!
  Ik zit op het clusius college een groene school en daar doen we veel met honden ik heb voor alle honden uit ons groepje een speeltjespakket gemaakt met deze tips! Super tof bedenk zeker nog meer Diy speeltjes?En ik zeg altijd “haters back off”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *