Zelf hondenspeeltjes maken

puppy speeltjesVeel hondenbezitters zullen het volgende herkennen. Je hebt net een fortuin uit gegeven aan de mooiste en leukste hondenspeeltjes voor je pup. Maar tijdens het wandelen vindt hij een plastic zakje, waar hij meer plezier mee lijkt te hebben dan met al zijn andere speeltjes samen. Natuurlijk hoef je niet meteen je bestelling te cancelen. Geef nu eerlijk toe, zelf vind je dat speelgoed ook best mooi. Maar je kunt ook creatief zijn en zelf een paar speeltjes in elkaar knutselen. Zeker als je pup nog in de socialisatie fase zit kan dit voordelen bieden. Je kunt bijvoorbeeld speeltjes maken die lawaai produceren, maar niet zoveel dat je puppy er bang voor is.

Bedenk voordat je iets als speelgoed aanbiedt ook of dit in de toekomst problemen kan veroorzaken. Je pup zal bijvoorbeeld gegarandeerd blij zijn met een oude schoen of slof. Maar je kunt niet van hem verwachten dat hij vervolgens snapt dat hij de nieuwe met rust moet laten.

In het volgende stukje staan een paar ideeën om je op weg te helpen. Je hoeft niet zo handig te zijn, puppies zijn niet zo kritisch. Meestal doe je ze er zelfs plezier mee als het makkelijk te verscheuren is. Wees creatief, veel van de onderstaande ideeën zijn te combineren.

Oude sokken (wel eerst wassen hè)

Gat in je sok, of een andere reden om er afscheid van te willen nemen? Je kunt je hond er nog erg gelukkig mee maken. Voor kleine hondjes is het vaak al genoeg om er een knoop in te leggen. Maar als je iets groters wil maken kun je ze ook vullen. Bijvoorbeeld met andere afgedankte sokken om een bal te maken. Of met papier zodat het een ritselend geluid maakt. Als je hondje een sloper is, en je het niet erg vindt om dit aan te moedigen, kun je er ook een paar brokjes in doen. Dan moet hij de sok uit elkaar trekken om er bij te komen. Hopelijk is hij daarna zo moe dat de bank heel blijft.

Plastic flesjes

Dankzij je hond kunnen lege plastic flessen ook een tweede leven krijgen. Sommige honden vinden ze zo al mooi, door het krakende geluid dat ze maken als je er op kauwt. Je kunt er ook een sok overheen trekken, zodat ze minder glad aanvoelen. Door een leeg flesje te vullen met kiezelsteentjes maak je een leuke rammelaar voor je hond. Knip kleine gaatjes in een flesje, vul hem met brokjes en draai de dop er op voor een gratis snackbal. Hoe kleiner de gaatjes, hoe meer moeite je hond moet doen om zijn beloning er uit te rollen. Als je een hond hebt die graag met zijn ‘prooi’ schudt kun je ook meerdere van deze flesjes aan touwtjes binden. Knoop vervolgens de touwtjes aan elkaar en je hebt een tros flesjes, zodat je hond de beloning er uit kan schudden. Je kunt ook de dop van een fles af laten en een touw net boven het midden binden. Zoek het punt waarop de fles net niet uit zichzelf kantelt. Doe een paar brokjes in de fles en bindt deze ergens vast. De hond moet nu met zijn neus of poot tegen het flesje duwen om hem te laten kantelen en de brokjes te krijgen. Hoe hoger je het flesje hangt, hoe moeilijker. Pas wel op dat je een pup niet te veel laat springen, dit verhoogt het risico op hd en andere skeletaandoeningen.

Kartonnen dozen

puppy speelt met dozenAls je hond mazzel heeft heb je net een nieuwe bank gekocht, maar ook met een veel kleinere doos, bijvoorbeeld van cornflakes, kan je hond heel blij zijn. Als je hem in ieder geval daarna vergeeft dat hij een troep gemaakt heeft, want het uit elkaar scheuren geeft wat papier snippers. Als je het echt leuk wilt maken vul je een doos met oud papier en een paar brokjes en tape je hem dan dicht. Je kunt ook plakkend eten, zoals pindakaas, aan de binnenkant smeren. Let wel op wat voor papier je als vulling gebruikt, bijvoorbeeld kranten geven veel inkt af en zijn daarom niet zo gezond. Als je een gevorderde scheurder hebt kun je de doos ook met een touw ophangen. Hij kan hem dan niet met zijn poten vast klemmen en moet alleen met zijn bek werken. En denk ook eens aan de doos in een doos, die weer in een doos zit. Voor de wat kleinere honden werken dicht gevouwen toiletrolletjes ook heel goed.

Wegwerp bekertjes

Vind jij balletje balletje ook zo’n leuk spel? Speel het dan met je hond. Laat hem zien onder welk bekertje je het snoepje verstopt, hussel ze terwijl hij kijkt door elkaar en laat hem aanwijzen waar het snoepje is. Een makkelijke versie is het plaats verwisselen overslaan en je hond zo de juiste plaats aan laten wijzen. Om zijn speurneus aan te wakkeren kun je ook een klein gaatje in ieder bekertje prikken en het snoepje verstoppen zonder dat je hond kijkt. Laat hem vervolgens aan de bekertjes ruiken en aanwijzen welke het koekje heeft. Dit is natuurlijk makkelijker met beloningen die een sterke geur hebben.

Oude doeken

Als je langere lappen stof over hebt kun je ze in elkaar vlechten tot een trektouw. Bijvoorbeeld fleecedekens zijn heel geschikt omdat ze in mooie lange en toch zachte repen geknipt kunnen worden. Als je een echte sloper hebt zou je ook aan bijvoorbeeld een oude spijkerbroek kunnen denken. Honden vinden het vaak ook leuk om onder dekens te zoeken. Leg heel simpel een stuk stof neer en verstop daar snoepjes of een favoriet speeltje onder. Als je een beetje handig bent met de naaimachine kun je zelfs een paar lappen aan elkaar stikken. Doe de grootste onder en de kleinste boven en laat de hoekpuntjes vrij. Zo ontstaan er nog meer plaatsen om dingen te verstoppen.

Honden ijsjes

honden ijsjeHonden ijsjes zijn vooral geschikt als het iets warmer is. En het is meestal handiger om ze buiten te geven, in verband met knoeien. Neem een bak, vul hem met iets vloeibaars en zet hem in de vriezer. Zodra hij uit de vriezer komt even afspoelen om te voorkomen dat zijn tong vast kleeft en klaar. Voor de bak kan bijvoorbeeld een oude schepijs bak voor een grote hond of een boter bakje voor een wat kleinere hond prima werken. De vloeistof kun je zo gek maken als je het zelf wilt. Bijvoorbeeld door kip of ander vlees te koken en met het kookvocht samen in te vriezen. Karnemelk en yoghurt zijn ook erg populair. Als je hond van fruit of groenten houdt kun je stukjes mee vriezen. Sommige honden zijn al heel blij met water waar een paar brokjes in vast gevroren zijn. Door het water heet te maken kun je soms je brokken zelfs oplossen in het water. Veel succes met het vinden van je favoriete recept! Om het geheel nog leuker te maken kun je een touw mee vriezen zodat je het ijsje uit het bakje kunt halen en op kunt hangen.

Net zoals met gekocht speelgoed geldt ook voor het zelf maken dat je goed naar je eigen hond moet kijken. Heb je een hond die waarschijnlijk het wc-rolletje met brokjes en al naar binnen werkt, geef het hem dan niet. Maar met een beetje creativiteit en gezond verstand kun je goedkoop samen veel plezier beleven.

10 Reacties op Zelf hondenspeeltjes maken

 1. Jack Vroomen zegt:

  Wat een slechte tips hier.
  Hoe moet een pup erna het verschil zien tussen sokken die nog goed zijn?
  Hij heeft net de kapotte vernield om aan zijn beloning te komen.
  Spelen met plastic flessen, ook weer zoiets doms.
  Deze flessen splinteren vaak van scherpe tanden van een pup.
  Resultaat verwondingen in mond die men vaak niet of veel te laat opmerkt.
  Een goede bal, van flexibel plastic is een veel betere oplossing.
  De buren hebben weinig last van geluid, je kunt de hond meteen leren apporteren ermee.
  En deze koop je vaak voor een paar euro.

  • cleo zegt:

   Bedankt voor je reactie.

   De meeste mensen hebben geen goede sokken door hun huis slingeren, als dat wel het geval is kun je inderdaad beter iets anders kiezen.

   Wat betreft de zorgen om mogelijke scherpe randen op flessen, dit kan pas gebeuren als de pup ze stuk bijt. Net als met al het andere speelgoed is het verstandig om een oogje in het zeil te houden en het speelgoed af te stemmen op je hond. Zo is bijvoorbeeld kant-en-klaar latex (piep-)speelgoed ook heel gevaarlijk als de pup het op besluit te eten. Maar aangezien het zelden voorkomt dat de baas het niet door heeft voordat het fout kan gaan is het gewoon op de markt..

  • Phine zegt:

   Dat vind ik reuze meevallen. Er staan hier juist hele leuke tips! En dat een plastic fles wonden kan veroorzaken, dan moet je hem niet geven aan een hond die het sloopt. Ik ken een hond die een tennisbal heeft opgegeten en daaraan overleden is. Dus dan zou je ook kunnen zeggen dat een hond niet meer met een tennisbal mag spelen. Ik denk dat er dan een heleboel verdrietige honden zouden zijn. Dus als je van je eigen hond weet dat hij een fles niet kapot maakt is er ook niks aan de hand.

 2. Ria zegt:

  Vind dit mooie en goede tips, Dank.
  Heb zelf meerdere honden oude sokken gegeven om te spelen werkt prima.
  Heb nu net weer een pup gekocht, en ga deze tips met de speeltjes zeker proberen.
  een witte plasticmelkflesje van de aldi speelt ze al mee, gaat uitstekend, kan niet kapot, dus ideaal. Ga deze tips zeker doen.
  Groetjes.

 3. lisa zegt:

  Nou je hond pindakaas voeren, goed hoor..
  En dan dat ijs maken voor je hond, dat lijkt me ook geen goede stap..
  slechte dingen en vetten die daar in komen..

  maar voor de rest staan er ook veel leuke en interessante weetjes op!
  ik had nog een vraag, waar heb je deze informatie vandaan? doe je op werkgebied
  iets met honden ofzo? Ik denk dat er met mij nog veel meer mensen zijn die daar
  heel nieuwschierig naar zijn..

  Alvast bedankt voor de reactie en hopelijk tot spoedig horens!

  Groetjes Lisa de doggloverr

 4. lisa zegt:

  Ooooohw. ik zie nu net het kopje wie ben ik?
  Sorry!

 5. Ineke zegt:

  Onze honden doen niets liever dan met plastieken flessen spelen. Hier spelen ze met veel, maar niet met honden speeltjes.

 6. maureen zegt:

  ik vind het best wel goede tips
  een honden ijsje leuk bedacht
  maar als je honden speeltjes hebt gemaakt
  hoef je niet persee een hond te hebben je kan het oook aan
  een asiel geven die honden hebben er ook plezier mee
  niet alleen je eigen hond dus even een tip en het is niet
  alleen voor een hond ook voor een poes

 7. jeffrey zegt:

  Waarom weer alleen maar kritiek geven het is alleen maar leuk bedoeld nou ik Bin het leuk hoor de tip met sokken en flesje erin heb net weer een Bordeaux dog pup erbij en die vin het helemaal te gek en waarom ijsje slecht vroeger at de hond mee met de pot toen werden ze ook 13 15 jaar grote honden heb hier ook nog een Bordeaux dog van 13 springlevend en die krijg ook wel eens een lekker ijsje oh vanille ijs vin ze heerlijk en denk dat je voor je zelf de leuke dingen hieruit moet halen en niet gelijk opzoek gaan naar negatieve tijd en gelijk te uiten op de web

 8. inge zegt:

  Ik maak in de zomer vers vlees ijsjes voor mijn hond.
  Ik stop zijn Kong vol met vers vlees,of pens e.d. en gooi deze in de vriezer.
  Op deze manier krijgt je hond een gezond ijsje, houdt er wel erg in dat je het gegeven vlees weer kort op zijn reguliere voeding, anders krijgt hij teveel eten binnen.
  Hij is er zo een uur of 2/3 zoet mee.

  Mijn vorige hond speelde ook graag met plastic flessen. Hij vond het leuk om de dopjes eraf te draaien, plat te kauwen en op zijn tong weg te schieten. Die moest ik dan weer vangen, ergens opleggen en weer naar hem pieken. Tot in de treuren toe heb ik dit spelletje met hem gespeeld. Waren we klaar, ruimde ik het dopje weg tot de volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>