Zelf hondenspeeltjes maken

Veel hondenbezitters zullen het volgende herkennen. Je hebt net een fortuin uit gegeven aan de mooiste en leukste hondenspeeltjes voor je pup. Maar tijdens het wandelen vindt hij een plastic zakje, waar hij meer plezier mee lijkt te hebben dan met al zijn andere speeltjes samen. Natuurlijk hoef je niet meteen je bestelling te cancelen. Geef nu eerlijk toe, zelf vind je dat speelgoed ook best mooi. Maar je kunt ook creatief zijn en zelf een paar speeltjes in elkaar knutselen. Zeker als je pup nog in de socialisatie fasezit kan dit voordelen bieden. Je kunt bijvoorbeeld speeltjes maken die lawaai produceren, maar niet zoveel dat je puppy er bang voor is.

Bedenk voordat je iets als speelgoed aanbiedt ook of dit in de toekomst problemen kan veroorzaken. Je pup zal bijvoorbeeld gegarandeerd blij zijn met een oude schoen of slof. Maar je kunt niet van hem verwachten dat hij vervolgens snapt dat hij de nieuwe met rust moet laten. In het volgende stukje staan een paar ideeën om je op weg te helpen. Je hoeft niet zo handig te zijn, puppies zijn niet zo kritisch. Meestal doe je ze er zelfs plezier mee als het makkelijk te verscheuren is. Wees creatief, veel van de onderstaande ideeën zijn te combineren.

Oude sokken (wel eerst wassen hè)

Gat in je sok, of een andere reden om er afscheid van te willen nemen? Je kunt je hond er nog erg gelukkig mee maken. Voor kleine hondjes is het vaak al genoeg om er een knoop in te leggen. Maar als je iets groters wil maken kun je ze ook vullen. Bijvoorbeeld met andere afgedankte sokken om een bal te maken. Of met papier zodat het een ritselend geluid maakt.

oude-sokken

Als je hondje een sloper is, en je het niet erg vindt om dit aan te moedigen, kun je er ook een paar brokjes in doen. Dan moet hij de sok uit elkaar trekken om er bij te komen. Hopelijk is hij daarna zo moe dat de bank heel blijft.

Plastic flesjes

Dankzij je hond kunnen lege plastic flessen ook een tweede leven krijgen. Sommige honden vinden ze zo al mooi, door het krakende geluid dat ze maken als je er op kauwt. Je kunt er ook een sok overheen trekken, zodat ze minder glad aanvoelen. Door een leeg flesje te vullen met kiezelsteentjes maak je een leuke rammelaar voor je hond.

Knip kleine gaatjes in een flesje, vul hem met brokjes en draai de dop er op voor een gratis snackbal. Hoe kleiner de gaatjes, hoe meer moeite je hond moet doen om zijn beloning er uit te rollen.

Als je een hond hebt die graag met zijn ‘prooi’ schudt kun je ook meerdere van deze flesjes aan touwtjes binden. Knoop vervolgens de touwtjes aan elkaar en je hebt een tros flesjes, zodat je hond de beloning er uit kan schudden. Je kunt ook de dop van een fles af laten en een touw net boven het midden binden. Zoek het punt waarop de fles net niet uit zichzelf kantelt. Doe een paar brokjes in de fles en bindt deze ergens vast. De hond moet nu met zijn neus of poot tegen het flesje duwen om hem te laten kantelen en de brokjes te krijgen. Hoe hoger je het flesje hangt, hoe moeilijker. Pas wel op dat je een pup niet te veel laat springen, dit verhoogt het risico op hd en andere skeletaandoeningen.

Kartonnen dozen

Als je hond mazzel heeft heb je net een nieuwe bank gekocht, maar ook met een veel kleinere doos, bijvoorbeeld van cornflakes, kan je hond heel blij zijn. Als je hem in ieder geval daarna vergeeft dat hij een troep gemaakt heeft, want het uit elkaar scheuren geeft wat papier snippers. Als je het echt leuk wilt maken vul je een doos met oud papier en een paar brokjes en tape je hem dan dicht. Je kunt ook plakkend eten, zoals pindakaas, aan de binnenkant smeren.

hond-doos

Let wel op wat voor papier je als vulling gebruikt, bijvoorbeeld kranten geven veel inkt af en zijn daarom niet zo gezond. Als je een gevorderde scheurder hebt kun je de doos ook met een touw ophangen. Hij kan hem dan niet met zijn poten vast klemmen en moet alleen met zijn bek werken. En denk ook eens aan de doos in een doos, die weer in een doos zit. Voor de wat kleinere honden werken dicht gevouwen toiletrolletjes ook heel goed.

Wegwerp bekertjes

Vind jij 'balletje balletje' ook zo’n leuk spel? Speel het dan met je hond. Laat hem zien onder welk bekertje je het snoepje verstopt, hussel ze terwijl hij kijkt door elkaar en laat hem aanwijzen waar het snoepje is. Een makkelijke versie is het plaats verwisselen overslaan en je hond zo de juiste plaats aan laten wijzen. Om zijn speurneus aan te wakkeren kun je ook een klein gaatje in ieder bekertje prikken en het snoepje verstoppen zonder dat je hond kijkt. Laat hem vervolgens aan de bekertjes ruiken en aanwijzen welke het koekje heeft. Dit is natuurlijk makkelijker met beloningen die een sterke geur hebben.

Oude doeken

Als je langere lappen stof over hebt kun je ze in elkaar vlechten tot een trektouw. Bijvoorbeeld fleecedekens zijn heel geschikt omdat ze in mooie lange en toch zachte repen geknipt kunnen worden. Als je een echte sloper hebt zou je ook aan bijvoorbeeld een oude spijkerbroek kunnen denken. Honden vinden het vaak ook leuk om onder dekens te zoeken. Leg heel simpel een stuk stof neer en verstop daar snoepjes of een favoriet speeltje onder. Als je een beetje handig bent met de naaimachine kun je zelfs een paar lappen aan elkaar stikken. Doe de grootste onder en de kleinste boven en laat de hoekpuntjes vrij. Zo ontstaan er nog meer plaatsen om dingen te verstoppen.

Honden ijsjes

Honden ijsjes zijn vooral geschikt als het iets warmer is. En het is meestal handiger om ze buiten te geven, in verband met knoeien. Neem een bak, vul hem met iets vloeibaars en zet hem in de vriezer. Zodra hij uit de vriezer komt even afspoelen om te voorkomen dat zijn tong vast kleeft en klaar. Voor de bak kan bijvoorbeeld een oude schepijs bak voor een grote hond of een boter bakje voor een wat kleinere hond prima werken.

honden-ijsje

De vloeistof kun je zo gek maken als je het zelf wilt. Bijvoorbeeld door kip of ander vlees te koken en met het kookvocht samen in te vriezen. Karnemelk en yoghurt zijn ook erg populair. Als je hond van fruit of groenten houdt kun je stukjes mee vriezen. Sommige honden zijn al heel blij met water waar een paar brokjes in vast gevroren zijn. Door het water heet te maken kun je soms je brokken zelfs oplossen in het water. Veel succes met het vinden van je favoriete recept! Om het geheel nog leuker te maken kun je een touw mee vriezen zodat je het ijsje uit het bakje kunt halen en op kunt hangen.

Net zoals met gekocht speelgoed geldt ook voor het zelf maken dat je goed naar je eigen hond moet kijken. Heb je een hond die waarschijnlijk het wc-rolletje met brokjes en al naar binnen werkt, geef het hem dan niet. Maar met een beetje creativiteit en gezond verstand kun je goedkoop samen veel plezier beleven.
Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus