Bench of Mand voor een Puppy?

Een pupje heeft een eigen slaapplaats nodig, zodat hij rust kan vinden en zich terug kan trekken zodra hij daar behoefte aan heeft. Hiervoor kun je kiezen tussen een bench, of een meer open slaapplaats zoals een mand of kussen.

Bench

hond in bench

De bench wekt in eerste instantie soms negatieve gevoelens op, maar moet eigenlijk vergeleken worden met een box voor baby’s. Door er in het begin een kleed overheen te leggen kan een soort hol gevormd worden, waar sommige pups zich prettig bij voelen.

Doordat een bench dicht kan hoef je niet constant op de pup te letten, wat voor beide kanten rust kan bieden. Jij kunt een boekje lezen, en de pup wordt gedwongen zijn rust te nemen die hij hard nodig heeft, in plaats van klierig te worden mede door de vermoeidheid en alleen maar te horen te krijgen wat niet mag.

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.

Lees er hier alles over.

Een bijkomend voordeel is dat, door nu al te wennen aan de bench, de pup ook in de rest van zijn leven de bench zal accepteren. Dit kan van pas komen als de pup in zijn pubertijd opeens sloperig wordt, of bij gedwongen benchrust met een medische oorzaak zoals een geblesseerd pootje.

Bij het uitzoeken van een bench is het handig om rekening te houden met de uiteindelijke grootte van je hond. De bench moet lang genoeg zijn zodat de hond met voorpoten gestrekt kan liggen en hoog genoeg zodat hij rechtop kan zitten. Voor grotere honden zoals labradors, goldens, en ierse setters moet je bijvoorbeeld denken van een bench van 107 cm lengte. Er zijn kunststof benches die dicht zijn en metalen waar de hond door de spijlen kan kijken. De laatste worden vaker gebruikt als rustplaats binnenshuis. De metalen benches kunnen sterk van elkaar verschillen. Zo zijn ze bijvoorbeeld niet allemaal even sterk, bestaan er lichtgewicht varianten, en zijn ze verschillend ik kleur; vaak metaalkleur of zwart. De bodem kan metaal of kunststof zijn, waar metaal de stevigere optie is, maar plastic zeker ook voldoet. Tenslotte is het belangrijk om te letten op het aantal deurtjes en de locatie, aangezien dit de mogelijke plaats van de bench in huis kan beïnvloeden.

Op internet heb je veel keuze in benches. Wij zijn fan van de webwinkels brekz en zooplus. Hier hebben ze een zeer groot aanbod en heel scherpe prijzen. Neem daar zeker een kijkje als je een bench gaat kopen.

Ook een bench heeft bodembedekking nodig, aangezien kunststof of metaal niet fijn ligt, en kaal metaal zelfs lawaai kan maken waardoor de pup kan schrikken. Twee gangbare opties zijn een kussen of een vetbed. Een vetbed is een soort kleedje dat goed wasbaar is, waardoor dit een uitkomst is zolang de pup nog niet zindelijk is. Als je de bench hebt uitgekozen is het belangrijk om een goede benchtraining te doen zodat je pup zich prettig voelt op zijn plekje.

Ook kussens en vetbedden kun je kopen bij zooplus.nl en brekz.nl.

Mand

honden mand

Als je niet voor een bench gaat kunt je kiezen tussen een los kussen of een mand. Honden vinden vaak opstaande randen fijn, maar bedenk wel dat pups tot ze tandjes gewisseld hebben erge bijtdrang hebben, en daardoor opstaande randen van een mand of kussen een kleine kans hebben om het te overleven.

Bij een los kussen dat op de groei gekocht wordt, grote rassen groeien in het begin een kilo per week, moet gelet worden op de bolheid, aangezien een klein licht pupje waarschijnlijk een goedgevuld bol kussen niet genoeg indeukt om er op te kunnen blijven liggen.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(3)

  1. juli 18, 2016
    • mei 31, 2017
  2. augustus 11, 2017

Geef een reactie