dolle-kwartier
gedrags problemen
Cleo
gedrags problemen
01/23/2023
2 min
0

Dolle 10 minuten: hond verveeld of oververmoeid?

01/23/2023
2 min
0

De meeste hondeneigenaren zullen het volgende wel herkennen: Je hond lijkt wel bezeten en raast als een dolle door de kamer, vliegt over en onder je meubels door en is nog happeriger dan normaal. Als je hond dit gedrag vertoont is hij of te moe, of juist niet moe genoeg, het verschil is aan het gedrag bijna niet te zien. Gelukkig kun je het wel testen.

Elke hond is anders

 “Maar ik heb toch een hond van een actief/rustig ras” gaat niet helemaal op. Natuurlijk zullen gemiddeld gezien collies meer behoefte hebben aan stimulatie dan showlijn-labradors. Maar er zijn altijd uitzonderingen.

Ik heb zelf een flatcoated retriever, een ras dat bekend staat om zijn grote energie. Toen ze pup was kreeg ik vaak de vraag of ik een zwarte golden retriever had, een ras dat juist bekend staat om zijn rustige karakter. En daar is ze zich naar gaan gedragen: Ik heb de luxe om vanuit ons huis een flink stuk door losloopgebied te kunnen wandelen en regelmatig ben ik degene die verder wil dan zij. En als mijn kinderen ‘s ochtends vroeg enthousiast zijn, slaakt ze een hardere zucht dan ik, terwijl ze een rustig plekje zoekt om verder te slapen. Ze heeft een prima gewicht en is gezond.

Ik heb dus een uitzondering in huis en jij misschien ook. En deze uitzonderingen kunnen rustiger zijn dan gemiddeld, zoals de mijne, maar ook drukker dan gemiddeld.

Testen

Hoe test je dus wat er echt aan de hand is. Dat is eigenlijk heel simpel, door één tot twee weken rustiger aan te doen met je hond.

Heb je meerdere honden in huis, voorkom dan dat ze de hele dag kunnen spelen. Heb je een bench, probeer je hond dan als hij druk wordt daar heen te begeleiden en voor de opening te blijven zitten tot hij slaapt.

Verminder de hoeveelheid indrukken door hem minder naar spannende dingen mee te nemen en iets korter te wandelen.

gekke-puppy

Wordt zijn gedrag dan beter, dan was dit waarschijnlijk de oplossing. Wordt het erger, dan had je hond misschien juist meer stimulatie nodig en mag je de komende twee weken juist meer met hem op avontuur. Zorg dan juist dat hij zijn ei kwijt kan door bijvoorbeeld in losloopgebieden met hem te wandelen, te trainen en leuke spelletjes met hem te doen.

Let wel op dat bij pups een dol uurtje heel normaal is omdat ze zelf niet op tijd rust nemen. Voordat je je hele ritme om gaat gooien kun je eerst testen wat er gebeurt als je hem alleen op dat moment helpt om zijn rust te pakken door hem dan bijvoorbeeld mee te nemen naar zijn bench. Werkt dat voldoende, dan hoef je niet meer of minder met hem te gaan doen.

Reacties
Categorieën