Giftige planten voor honden

Dit is een lijst met planten die giftige zijn voor honden die je in of om het huis zou kunnen vinden. De planten zijn ingedeeld aan de hand van de soort schade die ze doen. Let op, deze lijst is niet volledig, wij hebben geprobeerd veel voorkomende giftige planten te vermelden. Echter, het gebruik van de informatie geschiedt op eigen risico en wij kunnen geenszins aansprakelijk worden gesteld.

Omdat de hoeveelheid die een hond van een plant binnenkrijg en tot vergiftiging lijdt verschilt per plant en per hond is het raadzaam om bij twijfel contact op te nemen met de dierenarts. Doe dit direct, ook als er nog geen vergiftigingsverschijnselen zichtbaar zijn. Deze kunnen namelijk vertraagd op treden, wanneer het mogelijk te laat is om nog in te grijpen.

Heeft je hond mogelijk iets giftigs gegeten, lees dan hier wat je kunt doen.

Zeer giftige planten voor honden

Dieffenbachia

Dieffenbachia

De gehele plant is zeer giftig voor honden. Inname veroorzaakt krampen, en het opzwellen van de keel lippen en tong. Hierdoor is er een verstikkinggevaar.

Herfststtijloos

 Herfststtijloos

Deze plant bevat in zowel zijn zaden als in de knol de stof colchicine welke zeer giftig is. Het heeft een verlammend effect en kan tot de dood leiden. Raadpleeg dus zo snel mogelijk uw dierenarts als je vermoedt dat je hond van deze plant gegeten heeft.

Oleander

 oleander

Alle oleanders zijn heel erg giftig. In sommige gevallen kan zelfs één blaadje al dodelijk zijn. Oleanders zijn te herkennen aan hun smalle bladen. De symptomen die kunnen ontstaan zijn maag problemen, hart problemen, te lage bloeddruk, coma en zelfs hartstilstand.

Rhodondendron

Rhodondendron

De Rhodondendron is het grote nog giftigere broertje van de Azalea. Het eten van deze plant kan de nieren beschadigen, stuiptrekkingen, verlamming en de dood tot gevolg hebben. Ook overvloedige vochtuitschijding uit de neus en ogen kunnen symptomen zijn.

Taxus

taxus

Van deze plant, die soms als natuurlijke haag wordt gebruikt, zijn de naalden en zaden uiterst giftig. Vergiftiging kan leiden tot trillen, spierslapte, hartritmestoornissen en ten slotte hartstilstand.

Sago palm

sago palm

Deze uiterst giftige plant kan bij inname leiden tot nierfalen, de lever en het zenuwstelsel aantasten. Vergiftigingssignalen kunnen onder andere bestaan uit overmatig kwijlen en trillen

Goudenregen

gouden regen

Vooral de peulen van deze plant zijn heel gevaarlijk. Vergiftigingsverschijnselen zijn braken, een brandend gevoel in mond en keel, diarree, opwinding en tot slot verlamming.

Vingerhoedskruid

vingerhoedskruid

De gehele plant is zeer giftig. Vergiftiging kan leiden tot nierfalen, hartritmestoornissen en uiteindelijk hartstilstand.

Kerstroos

kerstroos

Deze plant is zeer giftig en kan krampen, waanbeelden en verstikking veroorzaken.

Wonderboom

wonderboom

Bij deze plant zijn niet zo zeer de bladeren en takken, maar vooral de zaden die hij produceert het probleem. Deze zaden, ook wel bonen genoemd door hun uiterlijk, zijn zeer giftig. Vergiftigingssymptomen zijn maagklachten en bloederige diarree

Monnikskap

monnikskap

Dit is een zeer giftige plant voor honden die zelfs bij aanraking al klachten kan geven. Vergiftiging kan leiden tot het ontsteken van de mond en keel, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en verlamming.

Ridderspoor

ridderspoor

Het gif bevindt zich in de gehele plant, maar vooral in de bladen en zaden. De spijsvertering wordt verstoord, wat waar genomen kan worden door overmatige speekselproductie. Daarnaast kan de hond gaan trillen, coördinatiestoornissen en verlammingsverschijnselen krijgen.

Maretak

maretak

De Maretak is een half-parasiet die op bomen groeit. Daarom zal hij in de natuur meestal geen problemen op leveren. De takken worden echter met kerst soms in kerststukjes of als losse versiering gebruikt. Let dan erg op, want de plant is erg giftig en kan ernstige maagklachten veroorzaken

cacaodoppen

cacaodoppen

Dit is inderdaad geen plant, maar omdat cacaodoppen in Nederland vaak als bodembedekker worden gebruikt wel de moeite van het vermelden waard. Cacaodoppen bevatten net als cacao de stof theobromide die een onregelmatig of verhoogd hartritme en uiteindelijk hartfalen kan veroorzaken. Check ook bij andere bodembedekking van welke plant ze afkomstig zijn, want veel giftige planten zijn in de vorm van snippers nog steeds schadelijk voor uw hond als deze er op besluit te kauwen.

Paddenstoelen

Paddenstoelen

Ook dit is technisch gezien geen plant, maar na een tragische gebeurtenis met een hondje van een van mijn lezers heb ik besloten dat dit ook de moeite van het opnemen waard is. Sommige paddenstoelen zijn dodelijk voor honden. Heeft je hond aan een paddenstoel gekauwd, neem deze dan mee naar de dierenarts.

Planten die huidirritatie veroorzaken

De volgende planten kunnen huidirritatie veroorzaken bij honden. Symptomen kunnen krabben of rare plekken op de huid zijn. Maar ook problemen met de ademhaling en het slikken komen voor wanneer de luchtwegen geïrriteerd zijn geraakt.

Slangenwortel

slangenwortel

Gatenplant

gatenplant

Ficus

ficus

Reuzenberenklauw (vermijd ook aanraking)

reuzen berenklauw

Aronskelk

aaronskelk

Planten die de organen (nieren, lever, longen, etc.) aan tasten

De volgende planten zijn gevaarlijk voor honden omdat ze de organen van honden kunnen aantasten:

Azalea  (ademhalingsorganen en nieren)

Azalea


Druif  (mogelijk nierfalen, alleen de druiven zelf)

druif


Vijgenboom   (nieren en slijmvliezen)

vijgenboom


Krokus  (ademhalingsstelsel, lever en nieren)

krokus


Planten die maag of darmproblemen veroorzaken

Maag en darm problemen bij honden kunnen gekenmerkt worden door overgeven en diarree. Ook ontsteking van maag en darmen valt binnen deze categorie. Let op, bij bloembollen kan soms ook het drinken van het water waarin de bloemen staan al tot vergiftiging leiden. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.

Aster

aster

Blauwe regen

blauwe regen

Hortensia

hortensia

Hyacint

hyacint

Lelie

lelie

Tulp

tulp

Aspidistra

Aspidistra

Lelietje van dalen

lelietje van daalen

Salomonszegel

Salomonszegel

look (ui, sjalot, bieslook, prei, etc.)

look

Sneeuwklokje

sneeuwklokje

Narcis

narcis

Amaryllis

Amaryllis

Clivia

Clivia

Agave

agave

Boterbloem

boterbloem

Buxus

buxus


Nachtschade familie gevaarlijk voor honden

Onderstaande planten behoren tot de Nachtschade familie en bevatten de giftige stof solanine. Overmatige inname kan ontsteking van de maag en darmen, apathie, algehele malaise en zelfs coma veroorzaken bij een hond:

Aardappel (alleen de plant en rauwe of groene aardappelen)

aardappel

Tomatenplant (Alleen de plant)

tomatenplant

Bitterzoet

bitterzoet


Boksdoorn  (ook bekend als goji bes, alleen de plant)

boksdoorn


Doornappel

doornappel

Capsicum (paprika en peper planten)

capsicum


Petunia

petunia

Tabaksplant

tabaskplant

Zwarte nachtschade

zwarte nachtschade

Solanum pseudocapsicum  (ook bekend als oranjeboompje)

oranjeboompje


Lampionplant

lampionplant


Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus