Help! Mijn Hond Eet Gras

Waarom eet mijn hond gras?

Sommige mensen vragen zich soms stiekem af of ze niet per ongeluk een halve koe hebben gekocht als hun hond weer eens staat te grazen. Maar als je eens om je heen vraagt zul je merken dat best veel honden gras eten.

Er kunnen heel veel verschillende oorzaken zijn, die we hieronder behandelen. Meestal kan het geen kwaad, maar er is altijd een klein risico dat het verstopping van de darmen veroorzaakt. Dat risico is er vooral als je hond lang stug gras eet of hele grote hoeveelheden, bijvoorbeeld als hij hopen niet opgeruimd gemaaid gras naar binnen werkt. De oorzaak van het gedrag is soms af te lijden door goed naar je hond te kijken. Alhoewel er veel discussie bestaat over waarom honden het doen zijn er de volgende patronen te herkennen:

Honden die vooral aan het gras plukken en niet zo veel door slikken

Deze honden geven meestal ook niet over na gras gegeten te hebben. Vooral pups en jonge honden doen dit vaak. Het is voor hun waarschijnlijk een leuk spelletje omdat de sprieten terug veren nadat ze er aan getrokken hebben. Ook hebben jonge honden nog een grote kauw-behoefte waar ze door op gras te kauwen aan kunnen proberen te voldoen. Als je dit gedrag wilt stoppen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je puppy dit blijft doen en als hij volwassen is, kun je hem proberen te vermaken door zelf een speeltje mee naar buiten te nemen, en door binnen voldoende kauwmateriaal aan te bieden.

Honden die regelmatig gras eten maar meestal niet overgeven

Over deze groep bestaat de meeste discussie. Sommige deskundigen zijn van mening dat honden op deze manier proberen vitamines binnen te krijgen, anderen menen dat het een manier is om de maag te vullen en weer anderen zeggen dat het geen specifiek nut heeft en de hond het waarschijnlijk gewoon lekker vindt. Als je zelf een patroon ziet dat naar een van deze oorzaken verwijst kun je altijd testen of je het kan oplossen.

gras-eten-bij-honden

Als je hond bijvoorbeeld altijd alleen ‘s ochtends voor het eten graast kan het zo zijn dat hij probeert zijn maag te vullen. Dan kan bijvoorbeeld hem ‘s avonds voor het slapen gaan nog een beetje voer geven er misschien voor zorgen dat hij geen gras meer eet. Andere mogelijke oplossingen zijn het voer van je hond aanvullen met groenten als sperziebonen, worteltjes en pompoen. Neem hiervoor geen groenten uit potjes, aangezien die te zout zijn. Diepvriesgroenten werken perfect omdat ze al geblancheerd maar niet zo zout zijn.

Honden die eenmalig gras eten om vervolgens over te geven

Door bepaalde soorten gras in grote hoeveelheden te eten kan een hond er zelf voor zorgen dat hij gaat kokhalzen. Vergelijk het met twee vingers in je keel steken als je een mens bent. Honden kunnen af en toe last hebben van hun buik zonder dat er echt iets aan de hand is. Zo kan bijvoorbeeld het eten niet lekker gevallen zijn, of hebben ze gewoon een virusje te pakken. Zolang je hond geen koorts heeft en snel weer opknapt hoef je je nergens zorgen over te maken. Vaak voelt je hond zich al weer stukken beter zodra hij overgegeven heeft.

Honden die regelmatig gras eten om vervolgens over te geven

Bij deze honden is er waarschijnlijk wel iets mis en het is slim om je dierenarts te raadplegen. Er zijn enkele honden die regelmatig overgeven om haren uit hun maag te krijgen die er in gekomen zijn door zichzelf of andere honden te likken. Maar meestal hebben honden die regelmatig gras eten om vervolgens over te geven echt last van hun maag. Dit kan bijvoorbeeld aan het voer of voedingsschema liggen, maar er kan ook een hele andere oorzaak zijn. De dierenarts kan je hond goed onderzoeken en vervolgens bepalen of er actie ondernomen moet worden.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus