Help, mijn hond is gefrustreerd

Veel mensen geven toe dat ze soms niet genoeg geduld hebben, maar honden zijn stiekem vaak geen haar beter. Als je hond iets graag wil en geen idee heeft hoe hij het moet krijgen kan hij gefrustreerd raken.

TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over.

Frustratie is te herkennen aan het gedrag van je hond. sommige honden gaan blaffen, anderen vertonen zogenaamde ‘stressignalen’. Voorbeelden hiervan zijn hijgen als het niet warm is, lippen likken, gapen, krabben, en een pootje optillen. Raak niet in paniek als je hond bijvoorbeeld een keertje gaapt, dit zijn namelijk allemaal stukjes gedrag die je hond normaal ook zal vertonen. Maar zie je opeens opvallend snel achter elkaar gedragen uit meerdere categorieën, dan is er een grote kans dat je hond ergens gestrest over is.

Momenten waarop honden gefrustreerd raken zijn bijvoorbeeld als jij een bal in je hand hebt, en deze niet direct gooit. Of als je aan het trainen bent en hij op een dood spoor zit. De oplossing is de frustratie wegnemen.

Tijdens het trainen is het heel simpel door een stapje terug te doen. Maak de oefening even makkelijker zodat je hond het wel goed doet zodat jullie er beiden weer vertrouwen in krijgen en ga dan pas weer verder.

hond leert uit boek gefrustreerd artikelAls je hond ergens anders gefrustreerd over is kun je dit oplossen door hem te leren wat hij moet doen om te krijgen wat hij wil. Een hond die bijvoorbeeld begint te blaffen op het moment dat hij de bal tussen je voeten gedropt heeft, kun je leren om te gaan zitten voordat je de bal weer gooit. In dit voorbeeld geef je dus het zit commando zodra je hond de bal aan je geeft en beloon je zodra hij luistert door de bal te gooien. Als je hond dat op een gegeven moment geleerd heeft kun je de tijd die hij moet blijven zitten voordat je gooit langzaam uit gaan breiden. Hiermee leer je hem geduldig zijn. Hoe meer van deze oefeningen je met hem doet, hoe beter hij zal leren dat hij soms even moet wachten. Maar dat uiteindelijk zijn beloning, bijvoorbeeld een bal, iets lekkers of een trekspelletje, wel zal komen.

Als je zelf genoeg geduld hebt met je hond kun je hem leren om dat ook met jouw te zijn.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(8)

 1. september 29, 2014
  • september 30, 2014
 2. januari 8, 2016
  • januari 19, 2016
 3. maart 1, 2016
 4. april 5, 2016
 5. april 27, 2018
  • mei 10, 2018

Geef een reactie