Help, mijn hond verveelt zich
16 september 2021 

Help, mijn hond verveelt zich

Een hond die zich verveelt kan vervelend gedrag gaan vertonen. Veel voorkomende klachten zijn blaffen als ze alleen thuis zijn of dingen slopen.

Je hond zal dit echter niet doen om je te pesten. Hij heeft gewoon een overschot aan energie die er uit moet. Een goede oplossing is dus dat jij hem helpt om die energie kwijt te raken.

Kijk eerst eens eerlijk naar hoe vaak en hoe lang je hond uit mag. Veel honden hebben behoefte aan minstens 2 uur beweging per dag, verspreid over drie lange wandelingen. Haal je dit niet, bijvoorbeeld omdat je overdag moet werken, kijk dan of iemand anders het over kan nemen. Sommige mensen hebben het geluk dat ze aardige buren hebben die van honden houden en nog graag wandelen ook. Maar als je dit niet hebt zou je kunnen zoeken naar een goede honden-dagopvang, of vaak beter te betalen, en ook prima, een hondenuitlaatservice. Er zijn goede honden-uitlaatservices die met overzichtelijke groepjes lopen en de honden los laten spelen in een bos, of bij het water. Dan kun je na een lange werkdag gerust naast je hond op de bank ploffen.

Krijgt je hond voldoende beweging, maar barst hij nog steeds van de energie, probeer hem dan geestelijk uit te putten. Van meer bewegen krijgt hij namelijk ook een betere conditie. Je hond geestelijk uitputten kan op verschillende manieren.

Afwisseling

In plaats van steeds hetzelfde rondje te wandelen met je hond kun je proberen hem naar verschillende plekken mee te nemen. Een nieuw gebied heeft onbekende geuren en is voor zowel baas als hond spannender. Je zult zien dat je hond ter plaatse actiever, en, minstens zo belangrijk, na afloop vermoeider is. Ook heel handig en leuk zijn de intelligentie-spelletjes voor honden. Nina Ottosson is een bekend en heel goed merk, maar er zijn ook andere opties (een overzicht van de spelletjes hier ). Het idee van deze spellen is dat je het juiste niveau kiest en dat je samen met je hond speelt, zodat je hem een beetje kan helpen als hij vast loopt.

Nieuwe dingen

Een andere, en hele effectieve, manier om je hond geestelijk uit te putten is door hem iets nieuws te leren. Veel mensen trainen enthousiast met hun hond zolang hij nog pup is, maar stoppen zodra hij iets ouder wordt, en de standaard commando’s kent. Het kan echter heel leuk zijn om samen verder te leren, en eigenlijk maakt het niet echt uit wat.

nieuwe-dingen

Je kunt denken aan hondensporten zoals agility, doggydance, dog frisbee of obedience, maar je kunt je hond ook zelfbedachte trucjes leren. Probeer iets te vinden wat bij jullie beiden past. Een hond die het verschrikkelijk vindt om te springen zal je bijvoorbeeld minder gelukkig maken met agility, en als baas en hond niet van nauwkeurigheid houden is obedience minder gepast. Gelukkig is er zoveel keus dat iedereen wel iets leuk vindt.

Afleiding

Tenslotte kun je je hond ook afleiding geven als hij alleen thuis is. Er zijn speciale snackballen  op de markt waar de hond zelf mee kan spelen, en die je bijvoorbeeld kan vullen met de brokken die je hond toch al zou eten. Of speciaal kauwspeelgoed, waar de Kong een van de meest bekende en geliefde van is.

snackbal

Let wel op met het achterlaten van kauwbotten, bijvoorbeeld staven gemaakt van huid of een bullepees, als de hond alleen thuis is. Er zijn honden die zo schrokken dat het laatste stukje van hun kluif in een keer naar binnen gewerkt wordt, waardoor ze zich er in kunnen verslikken. De kans is heel klein, maar als het gebeurt ben je blij als je er bij bent om in te grijpen. Als je wel gewoon thuis bent en je wilt dat je hond zich even zelf vermaakt kun je wel kiezen uit heel veel verschillende kauwsnacks. Je lijkt nu misschien een over actieve hond te hebben, maar als je hem op deze manieren uitput is hij waarschijnlijk straks degene die jouw aan kijkt of hij nu alsjeblieft even mag slapen.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus