Hoe moet ik mijn hond afleren om te grommen?

hond grommen afleren

Vraag:

Hoe moet ik mijn hond afleren om te grommen?

Antwoord:

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.
Lees er hier alles over.

Niet. Het is niet, zoals veel mensen denken, zo dat honden grommen omdat ze gemeen zijn. Honden grommen bijvoorbeeld als ze heel angstig zijn of pijn hebben. Vaak heeft een hond al op heel veel manieren geprobeerd te laten merken dat er iets mis is, en is grommen zijn laatste poging om dit te communiceren. Een hond die je af leert om te grommen zal zonder waarschuwing gaan happen of bijten.

Het is dus beter om te zoeken naar de achterliggende oorzaak van het gedrag. Laat een dierenarts je hond goed na kijken om medische oorzaken uit te sluiten. Een hond waarvan bijvoorbeeld het zicht minder wordt kan opeens angstig gaan reageren op dingen waar hij voorheen geen problemen mee had, omdat hij gewoonweg niet meer goed kan overzien wat er aan de hand is. Als het geen medische reden lijkt te hebben kun je, samen met een gedragstherapeut, uit zoeken waar je hond bang voor is en hoe je samen die angst kunt overwinnen.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

1 Reactie

  1. mei 10, 2022

Geef een reactie