Hoe moet je nagels knippen bij een hond?

honden nagels

Vraag:

Hoe moet je de nagels van je hond knippen?

Antwoord:

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.

Lees er hier alles over.

Als je veel met je hond over harde ondergronden wandelt, kan het zo zijn dat het knippen van de nagels niet nodig is. Maar als de nagels uit zichzelf niet voldoende slijten zal je ze moeten knippen, om scheuren of breken te voorkomen.

Een deel van de nagel is gevoelloos ‘dood’ weefsel, maar er is ook een gedeelte, dat het dichtst tegen de poot aan zit, waar bloedvaten door stromen. De kunst is dus om de nagels niet te kort te knippen, want als je in deze bloedvaten, ook wel het leven genoemd, knipt is dit pijnlijk voor je hond.

Sommige honden hebben hele lichte nagels, vaak kun je dan goed zien waar ‘het leven’ zit, omdat dat deel van de nagel meer roze gekleurd is dan de rest. Bij donkere nagels is dit meestal niet te zien. Je kunt dan beter steeds te weinig dan te veel af knippen. Een truc om te zien of je niet te diep knipt is druk zetten op het punt dat je wilt knippen. Een hond die gewend is dat je aan zijn pootjes zit trekt zijn poot dan alleen weg als je te diep zit.

Gebruik voor het knippen van de nagels van je hond een speciale honden nagelschaar (zie hier). Deze zijn sterk genoeg om de nagels van je hond te knippen en zijn zo gevormd dat je minder risico loopt om per ongeluk uit te schieten als je hond zijn pootje plotseling beweegt.

Voordat je gaat knippen moet je hond het eerst goed vinden dat je zijn poot op tilt, er aan zit en de nagelschaar er omheen zet. Oefen dit stapje voor stapje en begin pas met het echte werk als je hond je helemaal vertrouwt.

Als je nog nooit eerder nagels van een hond hebt geknipt kun je de eerste keer je dierenarts om hulp vragen. De meeste dierenartsen vinden het geen probleem om je, als je er toch al bent voor de jaarlijkse controle, te laten zien hoe het moet.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Geef een reactie