tanden-hond-poetsen
verzorging en gezondheid
Cleo
verzorging en gezondheid
10/04/2021
3 min
1

Hoe poets ik de tanden van mijn hond?

10/04/2021
3 min
1

Tanden poetsen is de meest effectieve manier om tandplak te voorkomen. Een paar keer per week de tanden van je hond poetsen is makkelijker gezegd dan gedaan. Je hond zal eerst moeten leren dat het oké is dat jij dit doet. Wat heb je hiervoor nodig en hoe pak je het aan.

Benodigdheden

Allereerst heb je natuurlijk een tandenborstel nodig. Je kunt een gewone zachte tandenborstel gebruiken, maar er zijn ook speciale tandenborstels voor honden te koop. Deze hebben een langere steel en kleinere kop, waardoor ze makkelijker te gebruiken zijn. Een andere optie is een speciale vinger tandenborstel, hiermee heb je nog meer controle over waar je poetst.

Als je tandpasta wilt gebruiken, koop dan speciale tandpasta voor honden. Van mensen tandpasta kunnen honden, mede door de fluoride die er in zit, erg ziek worden. Tandpasta is niet noodzakelijk, maar maakt het poetsen wel nog effectiever, omdat er vaak schurende deeltjes en stoffen die bacterie groei remmen in zitten. Daarnaast kun je ze in vele smaken krijgen, waardoor je er altijd wel een is die je hond erg lekker vindt. Door lekkere tandpasta te gebruiken wordt het tanden poetsen belonend voor je hond en laat hij het dus makkelijker toe. Bij bol.com vind je alles wat je nodig hebt voor honden tandverzorging.

Tanden leren poetsen

Je hond leren toelaten dat jij zijn tanden poets gaat het makkelijkst als hij nog pup is, maar is bij de meeste honden ook op latere leeftijd nog goed mogelijk.

Het makkelijkst is om je hond stap voor stap te leren wat er van hem verwacht wordt. Als eerste leer je je hond om ergens te gaan zitten terwijl jij naast hem plaats neemt. Ondanks dat je nog beter zicht op zijn bek hebt als je recht voor hem gaat zitten, raad ik naast je hond zitten aan. Als je recht voor hem zit kijk je hem direct in de ogen, wat door de meeste honden als een bedreiging wordt gezien. Oefen eerst deze stap tot je hond voor langere tijd naast je blijft zitten en beloon hem hier iedere keer voor. Hij moet dit als iets prettigs gaan ervaren en net zo lang vol kunnen houden als jij straks nodig hebt om zijn tanden te poetsen.

Daarna leer je je hond zijn kop in je hand leggen. Dit is een voorbereiding voor het optillen van zijn lippen en zorgt er voor dat je zijn kop straks kunt sturen, zodat je tijdens het poetsen overal goed bij kan. Breng je hand met de palm naar boven richting de kin van je hond en beloon zodra hij dit toe laat. Laat je hand steeds langer op de onderkant van zijn kop voordat hij een beloning krijgt. Zodra je hond zijn kop langere tijd op jouw hand laat rusten en ook echt een beetje ontspant waardoor je druk op je hand voelt is het tijd voor de volgende stap. Wen je hond er vervolgens aan dat je zijn lippen op gaat tillen. Begin heel rustig en raak met de hand die niet onder de kop van je hond steunt zijn lippen aan, beloon en maak rustig de aanrakingen groter. Uiteindelijk wil je zijn lippen op kunnen tillen en zijn bek voorzichtig open kunnen doen.

Ten slotte pak je de tandenborstel er bij. Als je van plan bent tandpasta te gebruiken is het verstandig om van te voren te testen wat hij van de smaak vindt door het van je vinger te laten likken. Moet hij niets van de tandpasta weten, dan kun je de eerste keer beter geen, of een andere soort tandpasta gebruiken. Begin met korte aanrakingen van de tanden, beloon dit en bouw het uit totdat je uiteindelijk het hele gebit van je hond kunt poetsen. Lever tijdens het poetsen niet te veel druk, door zachtjes langs de tanden te gaan verwijder je ook de etensresten en bacteriën al en dit is veel prettiger voor je hond. Let gedurende het hele proces goed op de signalen die je hond af geeft. Het is de bedoeling dat hij tanden poetsen als iets prettigs ervaart. Zodra hij aan geeft dat hij zich niet op zijn gemak voelt, bijvoorbeeld door zijn hoofd weg te draaien, oogwit te tonen, of te proberen weg te lopen, moet je een stapje terug doen.

Als je het tanden poetsen geduldig traint zal je hond het uiteindelijk de gewoonste zaak van de wereld vinden dat je zijn tanden poetst. Door goed te poetsen houdt je het risico op problemen door tandplak en tandvleesontsteking minimaal. Daarnaast hebben honden met een goed gebit meestal veel minder last van stinkende adem dan hun niet gepoetste soortgenoten.

Reacties
Categorieën