Hond blaft als de deurbel gaat
22 oktober 2020 

Hond blaft als de deurbel gaat

Sommige honden blaffen iedere keer als de bel gaat, niet leuk voor de buren en niet voor jullie. Waarom doen ze dit en wat kun je er aan doen. Waarom blaft mijn hond als er aangebeld wordt? 

Iedere hond is anders en de reden dat hij gaat blaffen, kan dus sterk verschillen. Maar de meeste deurbel blaffers blaffen uit enthousiasme omdat er bezoek komt, of uit een soort waakdrang omdat ze liever niet hebben dat er bezoek komt. Deze twee categorieën hebben we dus even uitgelicht. 

Enthousiasme

Een hond die blaft uit enthousiasme is vaak gek op mensen, in ieder geval op de mensen die op bezoek komen. Hij heeft geleerd dat de bel betekent dat er mensen komen. Bij het horen van de bel wordt hij dus al enthousiast en blaft uit een soort frustratie omdat hij de mensen niet direct ziet.

Waakdrang

Een hond die blaft om je te waarschuwen dat er mensen zijn hoeft ze niet per se leuk of vervelend te vinden. Vaak zie je dit gedrag bij honden die over het algemeen waakzamer zijn en het liefst het hele gezin bij elkaar houden. Soms blaffen deze honden ook in andere situaties om je ergens op te wijzen, bijvoorbeeld als er mensen langs het huis lopen. Je hond heeft geleerd dat de bel een teken is dat er mensen voor de deur staan en blaft om jou daar voor te waarschuwen.

Hoe leer ik een hond af om te blaffen als de bel gaat?

Mede omdat de motivatie om te blaffen per hond kan verschillen, werkt de ene oplossing voor de ene hond beter dan voor de andere. Hieronder lees je een paar oplossingen die meestal werken, je kunt er een kiezen die volgens jou het beste bij jullie past en deze uitproberen. Voordat je gaat trainen kun je kiezen uit twee opties: 

A) Je koppelt je huidige bel af als je niet aan het trainen bent en leert je hond in de tussentijd een ander gedrag dan blaffen als reactie op de bel. 

B) Je koopt een nieuwe bel met een duidelijk ander geluid dan de vorige, bijvoorbeeld dingdong in plaats van tring, leert je hond een nieuw gedrag bij deze nieuwe bel en vervangt daarna je oude bel door de nieuwe. Deze volgorde is heel belangrijk. Je installeert de nieuwe bel dus pas zodra je hond bij het horen van deze bel het gedrag dat je hem geleerd hebt uit voert. 

Optie A heeft als nadeel dat je gedurende de weken (of soms maanden) dat je aan het trainen bent je gasten aan moet laten kloppen of je op je mobiel moet laten bellen om te laten weten dat ze voor de deur staan. Deze techniek werkt op minder fanatieke blaffers. Blaft je hond al jaren, dan is optie B waarschijnlijk meer geschikt. 

Optie B heeft als nadeel dat het je geld kost omdat je een nieuwe deurbel aan moet schaffen. Het voordeel is dat je terwijl je met de nieuwe bel traint mensen nog steeds gewoon de oude kunnen gebruiken als ze voor je deur staan. Ook is het nieuwe gedrag makkelijker, en dus sneller, aan te leren omdat je hond nog helemaal geen associatie heeft met de nieuwe bel.


Welk gedrag je je hond het beste aan kan leren hangt van de motivatie om te blaffen af. Blafte je hond om te waken, dan is hem leren om bij het horen van de bel naar zijn mand te gaan een goede optie. De mand is een plaats waar je hond rustig en zeker is en hij hoeft de mensen niet te begroeten als hij daar geen behoefte aan heeft. 

Voor een hond die voorheen blafte uit enthousiasme is dit juist heel moeilijk. Deze zal de mensen die binnen komen zo graag willen begroeten dat het heel veel training vergt om hem te leren om in zijn mand te blijven. Het is dan waarschijnlijk makkelijker om je hond te leren mee te lopen naar de voordeur en daar te gaan zitten. Zo kan hij iedereen begroeten zonder iemand tot last te zijn. Voor hele fanatieke blaffers werkt het soms om het blaffen op commando te zetten. 

Een hond die geleerd heeft wanneer het belonend is om te blaffen, alleen als jij hem het commando geeft, zal minder snel zomaar aanslaan. Een andere oplossing, die vooral bij retrievers goed werkt, is om ze te leren een bal of speeltje in de bek te dragen op de momenten dat ze normaal zouden blaffen. Iets dragen heeft op veel honden een kalmerende werking en zolang ze hun bek vol hebben kunnen ze niet blaffen. Succes met de training, met een beetje geduld en doorzettingsvermogen is het voor jou ook straks weer leuk als er aangebeld wordt.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer. Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus