Bijna iedere hondeneigenaar probeert het zijn hond te leren, sommigen succesvoller dan anderen; het komen op commando. Wil je voorkomen dat je het gevoel hebt dat je hond bananen in zijn oren gestopt heeft? Dat jij op je hardst staat te roepen met als enige effect dat je achter je rug om uitgelachen wordt door mensen die toevallig langs komen lopen? Lees dan voordat je heel hard gaat oefenen even deze tips door.
Bedenk van te voren wat je wilt
Bedenk van te voren wat je precies wilt dat je hond leert. Dit klinkt voor de hand liggend, maar is eigenlijk best lastig. Je kunt je hond bijvoorbeeld leren om recht voor je te gaan zitten, zoals in bepaalde hondensporten gewenst is. Een andere optie is om je hond zo dichtbij te laten komen dat je hem kunt aanraken. Of om je hond naar je toe te laten komen, maar hij mag best in de buurt gaan snuffelen. Als je hem in het laatste geval aan wilt lijnen kun je daar nog een los commando voor aanleren. Al deze opties kunnen prima werken, het is maar net afhankelijk van wat jij belangrijk vindt.
Zodra je bedacht hebt wat je wilt kun je bedenken hoe je dat gaat belonen.
Hond belonen als hij komt en niet straffen
Ook dit punt klinkt heel logisch maar wordt toch soms onderschat. Als je al een tijdje een hond hebt is de kans groot dat je het volgende wel eens hebt gezien. Na lange tijd proberen krijgt de eigenaar eindelijk zijn hond te pakken, en op dat moment wordt hij heel boos op zijn hond en ‘maakt hem duidelijk´ niet van zijn gedrag gediend te zijn. Bijvoorbeeld nadat zijn hond naar had gedaan tegen andere honden, of omdat de hond ‘pak me dan als je kan’ had gespeeld. Wat mensen vaak niet beseffen is dat ze dan straffen wat er op dat moment gebeurt, in dit geval, omdat je hond bij je is, het bij je komen. Terwijl dat juist het enige is wat je wel wilt belonen!
Natuurlijk zul je momenten hebben waarop je je hond het liefst achter het behang wilt plakken. Maar haal dan diep adem, tel tot drie en probeer te bedenken waarom het fout ging. Dan kun je die punten nog eens extra oefenen zodat het hopelijk de volgende keer wel goed gaat.
Ook roepen als je niet van plan bent aan te lijnen
Sommige eigenaren ´straffen´ hun honden onbewust door ze iedere keer als ze komen aan te lijnen. Tot die tijd kon je hond lekker spelen, snuffelen, of andere dingen doen waar hij zelf zin in had. Maar zodra hij geroepen wordt is het afgelopen met de pret en moet hij mee naar huis. Logisch dat je dan als hond geen zin hebt om te komen.
Om te voorkomen dat je hond komen als iets vervelends gaat zien kun je hem dus ook bij je roepen als je niet van plan bent verder te gaan. Roep hem dan bij je, beloon hem als hij luistert en laat hem vervolgens weer verder gaan met waar hij mee bezig was.
Roep je hond op dezelfde manier als je traint en in het echt
Als je met je hond oefent roep je hem waarschijnlijk op een rustige manier met zacht volume. Buiten hoor je geregeld dat er geïriteerd naar een hond geschreeuwd wordt, zeker als hij de eerste keer niet luistert. Dit maakt het voor een hond echter alleen maar moeilijker om te luisteren. Hij herkent het commando dan namelijk niet meer. Vergelijk het met engels voor ons. Het is veel moeilijker om te verstaan wat er in een liedje gezongen wordt dan wat iemand duidelijk en rustig tegen je zegt.
Verwacht niet te veel
Bepaal van te voren of er een reële kans is dat je hond komt als je hem roept. Als die er niet is kun je hem beter mee lokken door bijvoorbeeld een koekje voor zijn neus te houden en trainen op een niveau dat wel haalbaar is. Zo is het bijvoorbeeld in de meeste gevallen niet realistisch om van een jonge hond te verwachten dat hij komt als je roept terwijl hij net naar een groep honden toe rent of aan het spelen is. Als je je hond roept en vervolgens kan belonen gaat hij komen alleen maar leuker vinden, waardoor hij uit steeds moeilijkere situaties zal komen.
Oefenen, oefenen, oefenen…
En tenslotte een van de belangrijkste punten, hoe meer je traint, hoe beter het gedrag wordt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd beloningen mee hebt als je gaat wandelen, zodat je je hond ook dan kunt belonen als hij heel goed luistert. Maak er een spelletje van en roep hem op onverwachte momenten. Als bereid bent er genoeg tijd in te investeren kun je je hond uit iedere situatie leren komen.
ik heb een pup van 8 maanden heel speels dus , wil hem graag leren los naast me te loopen maar als die een hond ziet is die niet meer te houde , als die een kat ziet word die helemaal niet goed hij kan echt niet met katte over weg wat ik heel jammer vind want had de kat al eerder . heb u goeie tips ? dan lees ik ze graag b.v.d groetjes rita
Beste Rita,
Leren los naast je lopen kun je oefenen met een lange lijn.
Zo doe ik dat zelf ook met mijn honden.
Je koopt een lange lijn. Ik zelf heb een van 5 meter.
Je leert als eerste je hond het commando volg zonder trekken aan de riem. Je wilt graag een losse boog in de riem zien dus totaal geen spanning op de riem.
Dit kun je leren door het commando volg te geven.
Wanneer je hond trekt aan de riem maak je onverwachts een draai van de hond af of stapt onverwachts een paar stappen terug hiermee krijg je oplettendheid van de hond.
Dus de hond gaat meer op jou Letten dan op de omgeving. Zodra dit goed gaat en de hond de aandacht goed bij jou heeft en je zonder hem op sleeptouw mee hoeft te slepen als je een draai van je hond af maakt of achteruit loopt ga je ook een draai tegen de hond in maken. Dit doe je door een been voor je hond neer te zetten en een draai te maken. Loopt de hond te ver voor je rem je hem af. Dit doe je door een korte correctie aan de lijn nooit spanning op de riem houden. Als dit allemaal goed gaat begin je met de lange lijn. Je gaat gewoon weer wandelen en herhaald steeds de onverwachte kanten oplopen. (Je kunt ook zeggen opletten zodat de hond weet dat er iets komen gaat) het eind stuk van de lange lijn houdt je in je hand. De rest laat je op de grond mee slepen op het moment dat de hond iets anders wilt gaan doen (zoals wij het zeggen de krant gaat lezen) ga je op de lijn staan tot hij niet meer verder kan. Je pakt de lijn weer even op geeft weer commando volg loopt hij weer netjes naast je laat je de lijn weer vallen op de grond. Beloon je hond vooral als hij netjes bij je loopt. Dit is wat je wilt. Dit doe je door goedzo braaf of een krabbel tussen de oren te geven. Maar moet duidelijk zijn dat hij het goed doet en het leuk vind. Ik zelf leer mijn honden ook korter. dit betekent dat ik wanneer ze loslopen of aande riem en de afstand of spanning op de riem te groot wordt ik korter zeg mijn honden zetten dan zelf een stap terug tot ze weer netjes naast me lopen. Zo hoef ik veel minder vaak te corrigeren met de riem en kan ik er een spel van maken zodat het leuk blijft. Als je dit iedere dag oefent en vooral beloont zal hij het snel leuk gaan vinden. En maak er af en toe een spelletje van want het moet leuk blijven voor je hond. Spelletje ervan maken is zorgende je hond het leuk vind op je te Letten. En het leuk gaat vinden dat je onverwachts een andere kant oploopt dit kun je dan een beetje rennend doen en hem veel belonen als hij goed met je mee gaat. Nog een tip als de lange lijn op de grond ligt en je gaat erop staan en hij schuift onder je voeten door leg en een paar knopen in.
Ik hoop dat je hiermee vooruit komt en er veel plezier mee mag hebben met je hond.
Groetjes Kelly,
Gekke vraag aan Rita; kan je hond überhaupt al netjes zonder trekken naast je aan de lijn lopen? Persoonlijk zou ik dat de hond eerst leren en daarna, als dat goed gaat, pas los gaan oefenen! Jonge honden kunnen namelijk nog niet zo lang hun aandacht houden bij een commando. Er zijn buiten zo veel geuren en geluiden die afleiden dat echt los meelopen bij de meeste honden echt niet mogelijk is. Verwacht niet te veel, oefen rustig en beloon eventueel met kleine stukjes worst of kaas. Als je hond iets ouder is zal hij dan keurig bij je lopen! Veel succes!
supper
Wij hebben een sheltiepup van 7 maanden erg actief, maar ze heeft vreselijke verlatingsangst als ze in de bench zit , gaat ontzettend blaffen ,
doordat mijn man plots ernstig ziek is geworden , vind ik dit heel vervelend voor de buren ,we moeten namelijk nogal eens naar het ziekenhuis ,
en mijn man kan er niet tegen dat ze zo blaft
hoe krijg ik dit afgeleerd ,ze weet dat het niet mag , want dat merken we als we terugkomen ,dan kruipt ze in elkaar , maar dan kan ik ze toch niet belonen HELP
Mijn hond blaft ook zo als ik weg ben maar ze is wel blij als ik thuid kom wil ook graag weten hoe ik dat er uit krijg
Wij hebben het eerst geprobeerd met de hond alleen te laten voor heel korte periodes, dus de deur uit, enkele seconden wachten en voor hij begint te blaffen weer naar binnen voer dit langzaam op en wacht vooral niet tot hij blaft, want dan weet hij dat, als hij blaft, zijn baasje weer komt! Bij onze hond was dit heel moeilijk, we hebben toen in overleg met instructeur van de puppycursus een een “antiblafband” van hem geleend, GEEN die elektrische schokken geeft, maar een die bij hard geluid zoals blaffen of janken, een “Pufje” geeft toen bleek dat dit werkte bij het weggaan de band omgedaan en niet ingeschakeld dit enkele dagen en toen was alles prima! Hoe wij controleerden of hij stil was? Op mijn laptop zit een recorder (standaard bij Windows tien) en konden dan bij thuiskomst afspelen waarbij zelfs de tijd dat is aangegeven waardoor je kunt horen, als hij nog piept of blaft en na hoeveel tijd na vertrek dit is.
Waarschijnlijk ben je gespannen als je thuis komt of je reageert boos op de hond als je binnenkomt. Dan wordt hij bang.
Hij weet echt niet dat je boos op hem bent, omdat hij heeft geblaft. Een hond heeft geen tijdsbesef. Je moet dus ingrijpen op het moment dat er iets gebeurt, niet als het al gebeurd is.
Probeer van de bench een leuke, veilige plek te maken.
P.S. Het “uitflippen”als je thuis komt of als visite/ bekenden op bezoek komen lukt door hem te negeren, hooguit een aai over zijn kop, en heel rustig iets zeggen b.v. hoi, maar geen toestanden van uitbundig roepen zo van hoi hier is het baasje weer en ben je braaf geweest enz,
Hallo heb een vraagje
Ik heb een chiuawa is echt heel lief .
Maar als ik hem roep komt hij niet ook niet met belonen
Heb jij misschien een tip voor mij
Vind he ’t zo jammer