Hond

Bijna iedere hondeneigenaar probeert het zijn hond te leren, sommigen succesvoller dan anderen; het komen op commando. Wil je voorkomen dat je het gevoel hebt dat je hond bananen in zijn oren gestopt heeft? Dat jij op je hardst staat te roepen met als enige effect dat je achter je rug om uitgelachen wordt door mensen die toevallig langs komen lopen? Lees dan voordat je heel hard gaat oefenen even deze tips door.

Bedenk van te voren wat je wilt

Bedenk van te voren wat je precies wilt dat je hond leert. Dit klinkt voor de hand liggend, maar is eigenlijk best lastig. Je kunt je hond bijvoorbeeld leren om recht voor je te gaan zitten, zoals in bepaalde hondensporten gewenst is. Een andere optie is om je hond zo dichtbij te laten komen dat je hem kunt aanraken. Of om je hond naar je toe te laten komen, maar hij mag best in de buurt gaan snuffelen. Als je hem in het laatste geval aan wilt lijnen kun je daar nog een los commando voor aanleren.

bedenk-wat-je-wilt

Al deze opties kunnen prima werken, het is maar net afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Zodra je bedacht hebt wat je wilt kun je bedenken hoe je dat gaat belonen.

Hond belonen als hij komt en niet straffen

Ook dit punt klinkt heel logisch maar wordt toch soms onderschat. Als je al een tijdje een hond hebt is de kans groot dat je het volgende wel eens hebt gezien. Na lange tijd proberen krijgt de eigenaar eindelijk zijn hond te pakken, en op dat moment wordt hij heel boos op zijn hond en ‘maakt hem duidelijk´ niet van zijn gedrag gediend te zijn.

Bijvoorbeeld nadat zijn hond naar had gedaan tegen andere honden, of omdat de hond ‘pak me dan als je kan’ had gespeeld. Wat mensen vaak niet beseffen is dat ze dan straffen wat er op dat moment gebeurt, in dit geval, omdat je hond bij je is, het bij je komen. Terwijl dat juist het enige is wat je wel wilt belonen!

belonen

Natuurlijk zul je momenten hebben waarop je je hond het liefst achter het behang wilt plakken. Maar haal dan diep adem, tel tot drie en probeer te bedenken waarom het fout ging. Dan kun je die punten nog eens extra oefenen zodat het hopelijk de volgende keer wel goed gaat.

Ook roepen als je niet van plan bent aan te lijnen

Sommige eigenaren ´straffen´ hun honden onbewust door ze iedere keer als ze komen aan te lijnen. Tot die tijd kon je hond lekker spelen, snuffelen, of andere dingen doen waar hij zelf zin in had. Maar zodra hij geroepen wordt is het afgelopen met de pret en moet hij mee naar huis. Logisch dat je dan als hond geen zin hebt om te komen.

Om te voorkomen dat je hond komen als iets vervelends gaat zien kun je hem dus ook bij je roepen als je niet van plan bent verder te gaan. Roep hem dan bij je, beloon hem als hij luistert en laat hem vervolgens weer verder gaan met waar hij mee bezig was.

Roep je hond op dezelfde manier als je traint en in het echt

Als je met je hond oefent roep je hem waarschijnlijk op een rustige manier met zacht volume. Buiten hoor je geregeld dat er geïrriteerd naar een hond geschreeuwd wordt, zeker als hij de eerste keer niet luistert. Dit maakt het voor een hond echter alleen maar moeilijker om te luisteren. Hij herkent het commando dan namelijk niet meer. Vergelijk het met Engels voor ons. Het is veel moeilijker om te verstaan wat er in een liedje gezongen wordt dan wat iemand duidelijk en rustig tegen je zegt.

Verwacht niet te veel

Bepaal van te voren of er een reële kans is dat je hond komt als je hem roept. Als die er niet is kun je hem beter mee lokken door bijvoorbeeld een koekje voor zijn neus te houden en trainen op een niveau dat wel haalbaar is.

Zo is het bijvoorbeeld in de meeste gevallen niet realistisch om van een jonge hond te verwachten dat hij komt als je roept terwijl hij net naar een groep honden toe rent of aan het spelen is. Als je je hond roept en vervolgens kan belonen gaat hij komen alleen maar leuker vinden, waardoor hij uit steeds moeilijkere situaties zal komen.

Oefenen, oefenen, oefenen…

En tenslotte een van de belangrijkste punten, hoe meer je traint, hoe beter het gedrag wordt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd beloningen mee hebt als je gaat wandelen, zodat je je hond ook dan kunt belonen als hij heel goed luistert. Maak er een spelletje van en roep hem op onverwachte momenten. Als bereid bent er genoeg tijd in te investeren kun je je hond uit iedere situatie leren komen.

Bekijk ook nog even het filmpje dat ik heb gemaakt. En uiteraard wordt het 'Hier komen" ook uitgebreid in mijn online puppycursus besproken.


Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus