Hond Voorbereiden op een Operatie
02 september 2022 

Hond Voorbereiden op een Operatie

Het is niet leuk wanneer je hond geopereerd moet worden, bijvoorbeeld voor een sterilisatie of castratie. Maar als je het aan ziet komen kun je in ieder geval voorbereidingen treffen om de herstelperiode voor de hond zo prettig mogelijk te maken. Hier volgen een aantal tips. 

Benchrust

Na sommige operaties is het belangrijk dat je hond de eerste dagen, of zelfs weken, zo min mogelijk beweegt. In deze gevallen wordt ‘benchrust’ voorgeschreven door de dierenarts. 

Door je hond in de bench te laten beperk je zijn bewegingsvrijheid en doet hij verplicht rustig aan. Dit heeft echter geen zin als je hond de hele dag al piepend probeert uit te breken. Naast dat de stress niet goed is voor de weerstand, zijn de rare sprongen die je hond daarbij maakt juist voor een hond die niet mag bewegen funest. Zorg er daarom voor dat je je hond van te voren traint om rustig in de bench te liggen (zie ook dit artikel). Dit is ook aan te raden als je meerdere honden hebt die normaal gesproken in huis met elkaar spelen en een ervan binnenkort geopereerd moet worden.

Bescherming tegen likken

Na de operatie zal je hond hechtingen hebben. De meeste honden hebben de neiging om steeds aan deze wond te gaan likken. Om te voorkomen dat de hechtingen gaan ontsteken, of er uit gaan, moet je dit voorkomen. Er zijn meerdere middelen om dit te bereiken. De meest bekende is de plastic kraag, maar er zijn nu in de meeste gevallen vriendelijkere alternatieven verkrijgbaar. Bijvoorbeeld een flexibele kap, anders gevormde kappen, shirts, pootbeschermingen of speciaal verband. Ik gebruik zelf voor mijn hond de comfy cone. Wij zijn hier allebei heel tevreden mee.

Zorg ervoor dat je van te voren het product dat je wilt gebruiken in huis hebt, zodat je je hond er aan kunt laten wennen. Als je kiest voor een (variant op de) kap of een shirt kun je je hond leren om er zelf zijn kop doorheen te steken. Voor het gemak gebruik ik het woord kraag, maar dit werkt voor alle producten waar je hond zijn hoofd doorheen kan steken. 

In onderstaande video leg ik uit hoe je de hondenkap kunt aanleren.


Houd de kraag vlak voor de neus van je hond en houd een beloning aan de andere kant. Als je hond zijn neus richting de kraag beweegt geef je hem de beloning. Herhaal dit en laat je hond stapje voor stapje zijn neus verder door de kraag heen stoppen totdat hij hem zelf om doet. Als je een schoentje of ander voorwerp voor om de poten hebt kun je je hond leren er zelf zijn pootje in te stoppen. Je kunt zijn pootje natuurlijk niet met een brokje lokken, maar als je je hond jouw een poot kan geven kun je met je hand zijn pootje langzaam door het voorwerp lokken. 

Zodra je hond het voorwerp aan laat trekken kun je hem rustig wennen om het voor langere periodes te dragen. Begin heel kort, geef je hond positieve aandacht, bijvoorbeeld eten of balspelletjes, terwijl hij het voorwerp draagt. Stop met deze aandacht zodra je het weer af doet en ga dan even iets voor jezelf doen. Als je het op deze manier op bouwt wil je hond zijn bescherming tegen likken straks heel graag dragen. 

Neem de dag van de operatie vrij

Zolang je er voor zorgt dat je goed bereikbaar bent voor de dierenarts kun je tijdens de operatie iets plannen dat je gedachten afleidt, zodat de tijd minder stil lijkt te staan. Zodra je hond echter mee naar huis mag is het belangrijk dat er iemand thuis is om hem in de gaten te houden. Honden zijn nog wat suf van de narcose en dit kan voor hun gevaarlijke situaties veroorzaken. 

Pas bijvoorbeeld op met trappen en andere plaatsen waar je hond naar beneden kan vallen. Het is eerder de uitzondering dan de regel, maar er zijn dieren die zonder ingrijpen van de baas zouden verdrinken in de waterbak omdat ze daar in slaap zouden vallen. Daarnaast is het goed om in de gaten te houden of je hond steeds helderder wordt en goed uit de narcose komt en of er geen andere complicaties van de operatie aan het licht komen. 

Het is natuurlijk nooit leuk als je hond geopereerd moet worden, maar met de juiste maatregelen hoeft het niet erger te zijn dan noodzakelijk.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer. Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus