Maakt het voor een hond uit waar ik hem aai?

hond aaien

Vraag:

Sommige honden kloppen hun hond op hun rug, anderen knielen naast hun hond om hem op de voorkant te aaien. Maakt het voor je hond iets uit hoe je hem aait?

Antwoord:

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.

Lees er hier alles over.

Ja en nee. De meeste honden zijn heel flexibel en passen zich aan aan de gewoontes van hun baas. Als jij je hond al vanaf het begin op zijn rug klopt vindt hij het waarschijnlijk prima en geniet hij van de aandacht. Kijk goed naar hoe je eigen hond reageert, als hij aan geeft het prettig te vinden kun je hem gerust overal aaien.

Bij honden van andere mensen, of honden die minder van aanraking houden kun je wel rekening houden met de plaats waar je de hond aait. Honden communiceren onderling vooral met behulp van lichaamstaal. Er zijn daardoor bepaalde plaatsen die een hond bedreigender kan vinden dan anderen als hij daar aangeraakt wordt.

Op de kop of op de rug is een voorbeeld van zo’n plaats waar een hond zich bedreigd kan voelen als je hem daar aait. Een hond geeft aan de baas te (willen) zijn door een andere hond op zijn rug of kop aan te raken. Zeker in combinatie met recht aangekeken worden kan een hond zich dus heel bedreigd voelen, door iets wat jij waarschijnlijk als vriendelijk klopje bedoelde.

Het is beter om een vreemde of schuchtere hond op zijn flanken te aaien. Honden raken onderling elkaars zijkant aan als vriendelijk gebaar, zonder daarbij te communiceren wie de baas is. Steek je hand uit en laat de hond het eerste contact maken. Zak indien nodig door je hurken, zodat je niet over de hond heen hangt. Dit is natuurlijk geen veilige positie voor een hond waarbij je vermoedt dat hij zou kunnen bijten, omdat je gezicht in de buurt van zijn tanden is. Kijk de hond ook niet recht in de ogen, aan staren is bij honden, en veel andere dieren, een dreigement. Raak de hond vervolgens aan op zijn flank en aai hem rustig.

Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen. Als een hond vrijwillig zo gaat liggen dat je bij deze lichaamsdelen kan tijdens een knuffelbeurt, zonder enige tekenen van spanning te vertonen, vindt hij met jou knuffelen waarschijnlijk fijn en veilig. Je mag hem dan gerust op zijn buik, hals en kin aaien. Een moeder hond likt haar pups op de kin en de hals, dit is waarschijnlijk een teken van genegenheid.

De borst en liezen van een hond zijn zijn erogene zones, een reutje dat op een teefje rijdt om te dekken wordt op die plaatsen gestimuleerd. Het is meestal geen probleem om je hond daar te aaien, maar als je het gevoel hebt dat hij er seksueel opgewonden of zelfs seksueel gefrustreerd van raakt kun je ze beter vermeiden.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

1 Reactie

  1. december 9, 2015

Geef een reactie