hond-eet-pizza
mijn eigen leven
Cleo
mijn eigen leven
12/25/2020
4 min
0

Mijn hond eet niet altijd gezond!

12/25/2020
4 min
0

Het hoge woord moet er even uit, ik eet niet alleen maar gezond en mijn hond ook niet. Als je zelf eerlijk bekijkt wat je deze week gegeten hebt, zul je waarschijnlijk inzien dat jij soms ook kiest wat je lekker vindt, in plaats van wat het gezondste is. En dat is helemaal niet erg, zolang je maar gezond genoeg eet; zo gezond dat je tevreden bent met je lichaam en de energie hebt om te doen, wat je wilt doen. 

donder-eet-niet-altijd-gezond

Maar op het moment dat we het dieet van onze hond gaan bepalen, is gezond opeens het enige dat telt. Natuurlijk kan je hond niet zelf de juiste keuzes maken, dat doe jij dus voor hem. Net zoals dat ik mijn kinderen stuur in wat ze eten. Maar af en toe snoepen kan helemaal geen kwaad, zowel voor mijn kinderen, als voor mijn hond.  Donder houdt wel van een chipje

Jij bepaalt wat je hond eet

Ik bepaal dus wat mijn hond eet met dezelfde maatstaven als ik dat voor de rest van het gezin zou doen. Net zoals mensen een ‘schijf van vijf’ hebben, geldt voor honden ook dat ze bepaalde voedingsstoffen binnen moeten krijgen. Gewoon met de pot mee laten eten doe ik dus niet. Ik heb geen tijd om iets speciaal voor haar te ‘koken’, sorry Donder, dus ze zal het met kant en klare voeding moeten doen. 

Als die keuze eenmaal gemaakt is, heb je nog drie opties: Blikvoer, brokken of kant en klaar vers vlees. Helemaal vers zelf samenstellen vind ik namelijk onder koken vallen. Ik heb kleine kinderen in huis lopen, dus kant en klaar vers vlees valt af. Dat is namelijk rauw vlees wat salmonella bacteriën kan bevatten, die via de hond bij mensen terecht kunnen komen. Blikvoer is niet zo goed voor de tanden, dus dan houden we brokken over.

Variatie

Ik heb een type brok gekozen waar verschillende varianten van te koop zijn die ook echt allemaal andere ingrediënten hebben. Net zoals wij graag gevarieerd eten, kan ik mijn hond dit ook een beetje bieden. Iedere keer als de zak leeg is, bestel ik daarom een ander type van ‘haar voer’. En naast dat variatie minder saai is, lijkt het mij ook gezonder om gevarieerd te eten. Want verschillende ingrediënten leveren verschillende voedingsstoffen, waardoor je dus minder snel een tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijgt. Graanvrije brokken zijn op het moment erg hip, maar dat is niet per se beter dan brokken met graan; er is zelfs onderzoek dat dit slecht voor het hart zou kunnen zijn. Maar mijn hond reageert helaas allergisch op graan, dus Donder krijgt wel graanvrij.

Waar let ik op bij het kiezen van hondenvoer

Waar je op kunt letten is hoeveel vitamines en mineralen er toegevoegd zijn. Hoe minder er in de ingrediënten van het brok zit, hoe meer er later bij moet. Ook geur en smaakstoffen mogen alarmbellen laten rinkelen, want een goede brok heeft uit zichzelf al smaak. Ik heb dus een brok gekozen waar dit niet in zit. 

En tenslotte kun je nog bekijken wat voor vlees er in zit; vers verwerkt, of in de vorm van vleesmeel toegevoegd. De een is niet per se beter dan de ander. Als je het vlees vers toevoegt verdampt het vocht en houd je minder over, dan wanneer je het aandeel in vleesmeel rekent. Maar vleesmeel is weer meer verwerkt en verhit, waardoor er voedingsstoffen verdwijnen. Het een is dus niet beter dan het andere en sommige brokken gebruiken daarom een mix om de voordelen van beiden te hebben. 

gedroogde-snacks-voor-honden

Ik voer zelf Orijen, waar een mix van vers vlees en gedroogd vlees in zit. Is dit ‘het beste’ voer, nee dat durf ik zeker niet te beweren. Maar ik denk wel dat het goed genoeg is, want anders zou ik het Donder niet voeren. Daarnaast krijgt ze gedroogde snacks die speciaal voor honden gemaakt zijn. Gezonde snacks voor honden: long, bullepees, koeienoor en pens.

Donder snoept graag met ons mee

En nu komt het ‘mensen-eten’. Nu krijg ik vast heel de hondenwereld over mij heen, maar ik vind weggooien zonde en Donder houdt heel erg van ons eten. Dus als we kliekjes over hebben waar wij niets mee kunnen, dan heeft donder een feestje en krijgt ze iets minder brokken om te compenseren. 

Maar ook korstjes van de kaas en beslagkommen die uitgelikt moeten worden schuiven we haar toe. En als wij ‘s avonds popcorn eten zit donder met ons op de bank en doet ze mee. Dit is inderdaad niet heel gezond, maar valt wat mij betreft onder acceptabel snoepgedrag. Want zoals ik al eerder zei, het is prima om een beetje te leven, zolang je maar zorgt dat je keuzes gezond genoeg zijn. 

Tenslotte kun je aan je eigen hond goed zien of je een goed type voer gekozen hebt: Heeft je hond energie, ziet zijn vacht en gebit er goed uit en heeft hij mooie vaste ontlasting, dan is het eten dat hij krijgt prima. En laat je dan alsjeblieft niet iets anders wijs maken. Heel veel mensen zullen, gevraagd of ongevraagd, een hele sterke mening over voer met je delen en uiteindelijk spreekt iedereen elkaar tegen. Er is namelijk niet genoeg onderzoek gedaan naar wat nou echt waar is en als je dus toch een gevoel moet volgen, kan het net zo goed dat van jou zelf zijn.

Reacties
Categorieën