Puppy bijten in kleding / handen/ meubilair etc. afleren

Iedereen kent ze wel, die scherpe puppy tandjes die gretig in je handen en kleding en handen happen. Hoe voorkom je dat je puppy zo graag bijt? Het simpele antwoord is niet, je pup moet kauwen om zijn eigen kaakkracht te leren kennen en te ontwikkelen. Maar er zijn wel verschillende dingen die je kunt doen om dat kauwen in goede banen te leiden.

Negeren

Allereerst wil je het kauwen in kleding en lichaamsdelen niet aanmoedigen. Als je puppy in jou of je kleding bijt zeg je ‘au’ en stop je het spel. Je pup zal natuurlijk niet meteen weten wat ‘au’ betekent, maar kan wel leren dat het spel stopt als je dat zegt. Het spel stoppen doe je door je gedrag zo te veranderen dat je pup niet alleen door kan gaan. Hapt je puppy bijvoorbeeld in je broekspijpen als je loopt, ga dan stil staan. En vindt je pup niets leuker dan met bijvoorbeeld een wijde rok te spelen, pak deze dan zo vast dat hij niet meegeeft, een niet bewegend object is namelijk veel minder interessant.

Alternatieven

puppy kauwspeeltjeVervolgens moet je zorgen voor alternatieven en die belonend maken. Je hebt verschillende kauwspeeltjes die je kunt vullen met iets lekkers, er zijn speciale puppy varianten die gemaakt zijn van zachter materiaal en daarom meer geschikt. Eetbare kluiven doen het ook goed, let wel op wat je puppy weg kan krijgen. Gedroogde pens zal bijvoorbeeld voor een Deense dog pup waarschijnlijk geen probleem zijn, maar voor een chiwawa pupje wel. Iets zachter kluif materiaal is bijvoorbeeld gedroogde long, gedroogde vis of staafjes die geperst zijn uit verschillend materiaal.

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.
Lees er hier alles over.

Tandjes wisselen

Zodra je pup tandjes gaat wisselen kan de drang tot kauwen nog groter worden doordat kauwen de pijn dan een beetje verzacht. Naast het aanbieden van de gewone speeltjes en kauwsnacks kan een bevroren handdoek of bijtring die in de vriezer heeft gelegen uitkomst bieden. Door de kou wordt het tandvlees verdoofd en daardoor de pijn minder.

Aandacht op het juiste moment

Het is ook goed om er over na te denken wanneer je een pup aandacht geeft. Als je iedere keer dat je pup aan de tafelpoot hangt naar hem toe gaat om hem te vertellen dat het niet mag, beloon je hem juist (aandacht is aandacht). stoute pup leegt prullenbak Zorg er voor dat je je puppy juist aandacht geeft als hij zich goed gedraagt. Ligt je pup lekker op een speeltje te kluiven dat wel voor hem bedoeld is, dan is dat het moment om hem te prijzen. Probeer je puppy bezig te houden of in ieder geval een beetje op hem te letten zodat je hem kunt afleiden voordat hij besluit in de tafelpoot te gaan hangen. Het is normaal dat je daar soms even geen tijd voor of zin in hebt, een bench kan op zulke momenten een goede oplossing zijn.

Je zult zien dat je puppy zodra hij geleerd heeft waar hij wel op mag kauwen ook steeds minder andere dingen zal pakken. Veel succes, en doe in het begin niet je mooiste kleding aan.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(19)

 1. december 27, 2014
  • juli 27, 2016
 2. maart 24, 2015
  • juli 27, 2016
 3. april 17, 2016
 4. juli 11, 2017
 5. november 3, 2017
  • augustus 9, 2018
   • maart 19, 2019
 6. maart 16, 2018
  • maart 19, 2019
 7. juni 17, 2018
  • maart 19, 2019
 8. februari 23, 2019
  • maart 19, 2019
 9. februari 2, 2021
 10. juni 4, 2021
 11. juni 4, 2021
 12. juni 30, 2022

Geef een reactie