Puppy Ontwormen

Om je hond, maar ook jezelf, gezond te houden is het belangrijk dat je hem goed ontwormt. Als het goed is gebeurd dit de eerste keer al bij de Fokker. Vraag het even na om zeker te zijn, pups met een overdreven dikke buik zijn verdacht. Hoewel de buik van een puppy ook na het drinken op kan zetten, wijst een overdreven dikke buik vaak op wormen.

Symptomen wormen bij honden

Wormen zijn vooral voor pups gevaarlijk. Volwassen honden hebben van de meest gangbare wormen minder snel last. Ze kunnen het echter wel aan mensen overdragen, dus ontwormen blijft belangrijk. Naast een opgeblazen buik zijn diarree (soms met bloed), braken, een doffe vacht, huiduitslag bij pups, groeiachterstand, zwakte, vermagering, het met het achterste over de grond schuiven en ‘rijstkorrels’ ter hoogte van de anus aanwijzingen die op wormen kunnen duiden. Een dierenarts zal uitsluitsel kunnen geven.

Hoe vaak ontwromen?

Hoe vaak je moet ontwormen hangt onder andere van het ontwormingsmiddel en je hond af. Bespreek een ontwormingsschema met je dierenarts. Gangbaar is dat een pup op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd wordt. Als het goed is doet de fokker dit al voor je. Daarna wordt aangeraden om hem tot de leeftijd van 6 maanden om de maand te ontwormen . Dus zodra hij 4 en 6 maanden oud is. Komt je hond vaak buiten en in aanraking met kleine kinderen of zwangere vrouwen, dan wordt vervolgens elke 3 maanden ontwormen aangeraden. Als je hond geen dingen van de straat eet (voornamelijk poep van andere dieren) en er geen kinderen in het spel zijn, is twee keer per jaar ook voldoende. Ontworm je hond in ieder geval voor dat hij gevaccineerd wordt, de entstoffen werken beter als de hond wormloos is. Vaak wordt één tot twee weken van te voren aangeraden. Als je meerdere dieren is huis hebt is het is ook handig om ze allemaal tegelijk te ontwormen, zodat ze elkaar niet na het ontwormen meteen weer besmetten.

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.

Lees er hier alles over.

Ontwormingsmiddelen honden

Je hebt ook veel verschillende type ontwormingsmiddelen. Je hebt ze als pil, vloeistof die ingenomen moet worden, en als pipet dat via de nek toegediend wordt. Het is aan te raden een breed spectrum ontwormingsmiddel te gebruiken. Dat wil zeggen dat het effectief is tegen de meeste wormsoorten. De dierenarts weet welke ontwormingsmiddelen geschikt zijn voor je pup. Let op, sommige rassen staan er om bekend bepaalde ontwormingsmiddelen slecht te verdragen. Advies kost niets en je kunt altijd nog kijken of je het middel via internet goedkoper kunt bestellen. Je kunt ze gemakkelijk bij bol.com bestellen voor de beste prijs.

Verschillende groepen wormen

Wormen worden ingedeeld in de groepen lintwormen, rondwormen en platwormen. Onder rondwormen vallen weer zweep-, spoel- en haakwormen. Lintwormen zijn het minst gevaarlijk, pas bij ernstige besmetting kunnen voedingsstof tekorten optreden. Als je van plan bent om je hond mee te nemen is het verstandig om even bij je dierenarts te informeren of er extra ontwormen nodig is. In sommige warme landen zijn er bijvoorbeeld haakwormen die ook aan mensen overgedragen kunnen worden.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(20)

 1. januari 18, 2015
  • januari 20, 2015
   • februari 6, 2015
 2. februari 18, 2015
  • maart 14, 2015
 3. mei 11, 2015
 4. november 29, 2015
  • november 29, 2015
 5. maart 22, 2016
  • september 2, 2016
 6. juni 20, 2016
 7. juli 7, 2016
 8. juli 7, 2016
 9. december 31, 2016
 10. december 31, 2016
 11. november 25, 2017
 12. juli 16, 2019
 13. juli 20, 2019
  • maart 20, 2020
 14. juli 12, 2021

Geef een reactie