Iedere hondenbezitter vindt het geweldig dat zijn trouwe viervoeter hem een beetje mist. Want geef toe, wat is er leuker dan bij thuiskomst begroet te worden door iemand die echt enthousiast is om je te zien en dit ook duidelijk laat merken. Zelfs als je maar een minuutje weg was. Dit missen moet echter niet uit de hand lopen en omslaan in verlatingsangst. Want niemand wenst zijn hond toe dat hij zenuwachtig piepend wacht tot je terug bent en misschien uit pure wanhoop zelfs het hele huis overhoop haalt.
In het eerste deel van dit artikel staan tips om te voorkomen dat je pup last van verlatingsangst gaat krijgen. In het tweede deel staan tips die mogelijk helpen om je hond van milde verlatingsangst af te helpen. Als je hond hevige verlatingsangst heeft kun je het beste samen met een gedragsdeskundige aan de slag.
Je hond leren om alleen te zijn
Signalen dat je weg gaat voorkomen
Honden letten heel erg op details. Als je altijd dezelfde handelingen verricht voordat je de deur uit gaat, zal je hond dit leren. Denk bijvoorbeeld aan hem in de bench doen of in een bepaalde kamer leggen. Hij kan dan al tegen die stap op gaan zien, mogelijk proberen tegen te werken, en in het ergste geval verlatingsangst krijgen.
Probeer, om dit te voorkomen, onvoorspelbaar te zijn. Leg je hond bijvoorbeeld ook af en toe met een kluif in de bench als je zelf gewoon in de kamer blijft. En doe de lade waar de autosleutels in zitten ook soms open en dicht zonder dat je weg gaat.
Het alleen laten opbouwen
Bouw het alleen zijn rustig op, idealiter neem je de eerste weken dat je pup in huis komt vrij of regel je oppas. Als je van plan bent je hond in de bench te laten begin je met benchtraining totdat hij comfortabel in een dichte bench kan blijven zolang jij in de kamer bent.
Maak vervolgens de tijd dat je hond ‘alleen’ is rustig aan langer. Begin met uit zicht lopen en weer terug komen. Haal vervolgens iets uit een andere kamer en bouw dit op door bijvoorbeeld boven de was op te gaan vouwen, of een kopje koffie bij de buren te gaan drinken. Zorg er voor dat je niet alleen buiten zicht maar ook gehoor bent, dus als je in huis blijft kun je beter niet gaan telefoneren of iets dergelijks en ga soms ook echt naar buiten om te checken of je hond dat al aan kan. Oefen het liefst gespreid over de dag. Dus in plaats van 5 keer achter elkaar de deur door te gaan en deze achter je dicht te trekken doe je het een keer en later op de dag nog een keer. Zolang je hond rustig blijft kun je de tijd dat je uit zicht bent langer maken, als hij gaat piepen bouw je te snel op en kun je beter de vorige stap nog een paar keer herhalen.
Zodra je puppy het oké vindt om enkele minuten alleen gelaten te worden is gewoonlijk de tijd dat je weg kunt alleen nog beperkt door zijn behoefte om uitgelaten te worden. Het alleen laten opbouwen lijkt op deze manier veel tijd te kosten, maar je spaart jezelf veel meer tijd uit als je kunt voorkomen dat hij gedragsproblemen krijgt.
Tips voor honden die al verlatingsangst hebben
Signalen dat je weg gaat laten vervagen
De meeste honden die verlatingsangst hebben worden al onrustig voordat je ze daadwerkelijk alleen laat. Dit komt doordat ze aan de dingen die je doet al zien dat je weg zult gaan.
De eerste stap is dus om deze signalen weg te nemen, zodat je hond nog niet gestrest is voordat er daadwerkelijk iets gebeurt.
Deze signalen kunnen de kleinste dingen zijn, van het pakken van je jas of de sleutels, tot het op doen van make up. Ga eerst voor alle handelingen na of je hond er op reageert en maak een lijstje van de signalen die je hond al op gepikt heeft. Verander vervolgens tijdelijk je ‘weggaan routine’ zodat geen van deze signalen er meer in voor komt. Dit kan betekenen dat je je jas bijvoorbeeld tijdelijk in de keuken moet bewaren zodat je door een andere deur het huis kunt verlaten, of dat je hond in een andere kamer verblijft als hij alleen is. Vervaag vervolgens één voor één de signalen op je lijst door de koppeling met het alleen laten weg te nemen. Dit doe je door ze willekeurig door de dag uit te voeren zonder dat je weg gaat. Reageert jou hond bijvoorbeeld op het pakken van je sleutels, pak dan meerdere keren op de dag je sleutels, loop er even mee rond en leg ze vervolgens terug. Herhaal dit net zolang totdat je hond geen reactie meer geeft als je die handeling uitvoert.
Je kunt door elkaar aan meerdere signalen werken zolang je het maar niet tegelijk doet. Zo pak je bijvoorbeeld of je jas of je sleutels. Als je hond op geen van de signalen meer reageert ga je gecombineerd aan ze werken, je pakt dan bijvoorbeeld zowel je jas als je sleutels zonder dat je weg gaat. Herhaal dit totdat je je oorspronkelijke weggaan ritueel uit kunt voeren zonder een reactie van je hond te krijgen.
De angst voor het alleen zijn weg nemen
Vervolgens kun je gaan werken aan het daadwerkelijke alleen zijn. Regel, gedurende de tijd dat het duurt om je hond te leren dat het niet eng is om alleen te zijn, een oppas voor de momenten dat je zelf weg moet. Zo voorkom je dat je hond een terugval krijgt en al het werk voor niets is geweest.
Afhankelijk van je hond kan het slim zijn om tijdelijk met een bench te werken. Het voordeel van een bench is dat het door veel honden met goede training als een veilige plek wordt beschouwd. Het nadeel is dat je moet beginnen met benchtraining en als laatste stap moet oefenen dat het ook niet erg is om alleen gelaten te worden als het deurtje van de bench open staat. De opbouw van het alleen zijn is in essentie hetzelfde als die voor een pup zonder verlatingsangst, maar de stapjes zijn kleiner. Bij een hond die in zijn bench blijft begin je met één stap weg nemen van de bench en meteen weer terug lopen. Bij een hond die los in de kamer blijft begin je met het vastpakken van de deurklink en direct weer los laten. Ga vervolgens ‘jojoën’; door steeds iets verder weg te gaan en weer terug te keren naar je hond. Als je bijvoorbeeld met de bench werkt doe je eerst één stap weg voordat je terug gaat, vervolgens twee, dan drie enzovoorts. Bouw de afstand stap voor stap op. Zodra je uit zicht bent wacht je tot 1 minuut steeds maar 1 seconde langer, van 1 tot 5 minuten 10 seconden, van 5 tot 15 minuten 1 minuut en daarna 5 minuten tot je op het uur zit.
Er is een grote kans dat je hond bij een bepaalde stap gaat piepen of blaffen. Zodra hij piept wacht je tot hij gekalmeerd is, en ga je naar hem terug. Vervolgens pak je de training weer op bij de eerste stap van die sessie. Dus als je toen je begon 5 seconde uit zicht bleef start je daar weer mee, ook als je hond pas bij de minuut uit zicht ging piepen. Als je hond binnen 5 minuten niet gekalmeerd is en blijft piepen of blaffen ga je ook terug en stop je de trainingssessie. Probeer dan de volgende keer de stapjes nog kleiner te maken. Lukt dit niet en blijft je hond zo in paniek raken dat hij niet vanzelf kalmeert, dan is dit niet de geschikte trainingsmethode voor jullie en is het verstandig om hulp in te schakelen. Oefen meerdere keren op een dag maximaal een uur achter elkaar. Begin iedere nieuwe sessie net iets makkelijker, dus dichter bij of minder lang, dan je de vorige keer geeindigd was. Wat kan helpen is je hond iets geven om op te kluiven. Bijvoorbeeld een gevulde kong classic, een veilig en door veel honden geliefd speeltje. Zodra je hond zonder problemen een uur alleen thuis kan blijven kan hij zeer waarschijnlijk ook langer alleen zijn.
Hulpmiddelen
Speciaal voor honden is er een, voor mensen reukloze, geurstof te koop die ze gerust stelt. De ene hondeneigenaar zweert er bij, bij de andere werkt het niet, maar het kan sowieso geen kwaad. Deze geurstof wordt onder de naam D.A.P. verkocht als tabletten, spray, halsbanden of verstuivers. Voor dit doeleinde is de verstuiver (hier te koop) ( heel geschikt omdat hij voor een constante dosering zorgt. De halsband raden wij hiervoor af, net als het dragen van welke halsband dan ook als je hond alleen binnen is, aangezien hij er ergens mee achter kan blijven haken. De D.A.P. verstuiver lost hoogstwaarschijnlijk je probleem niet zomaar op, het is naast het gebruiken van dit middel nog steeds belangrijk dat je het alleen zijn op de juiste manier traint.
Het trainen van een hond met verlatingsangst kost, net bij ieder ander gedragsprobleem, veel tijd en geduld. Er is niet één beste manier om je hond te helpen, iedere hond en iedere eigenaar is anders. Twijfel je, vraag dan een gedragsdeskundige die ervaring heeft met verlatingsangst om hulp.
Beste ,
Onze pup van 6 maanden kan perfect alleen zijn binnen , hij maakt niets kapot binnen , gaat rustig liggen op mat ….Als we gaan werken zit hij buiten in de tuin waar hij vrij kan rondlopen . Iedere ochtend laat ik hem buiten op dezelfde manier nl met 2 Kongs gevuld met lekkers en zeg ik Witse buiten spelen . Hij is altijd heel rustig bezig als ik vertrek . Hij maakt buiten niks stuk . Doet zijn behoefte steeds op aangeleerde plaats . Nu komt het probleem : Blijkbaar zou hij heel veel blaffen en huilen volgens nevenbuur (dit zijn wel niet de makkelijkste buren en we weten dus niet of dit klopt ) .Kunnen wij hieraan iets doen ?
gr Marcella
Als je een hond neemt en hem vervolgens de hele dag in de tuin zet omdat je moet werken ben je echt niet goed. Een hond moet niet alleen zijn. Ga je diep schamen. je buren hebben groot gelijk of dat beest nou blaft of niet. Honden moet je vermaken uitlaten en voor je laten werken. Niet opsluiten in een bench in de tuin zetten en zelf naar je werk gaan dan ben je absoluut GEEN! hond waard.
GEEDIT[Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar graag zonder schelden]
Dus alleen mensen zonder leven (werk, hobbies, uitstapjes) mogen een hond hebben?
GEEDIT[Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar graag zonder elkaar uit te schelden]
Groot gelijk!
Er is niets mis met dat je een hond een periode overdag alleen laat. Zolang hij water heeft en uit zon,regen en wind kan liggen. Prima dat hij ook zijn behoefte kan doen.
Hij moet er als pup aan gewend gemaakt worden.
Als de hond blaft of jankt kan het betekenen dat er sprake is van verlatingsangst, op latere leeftijd zal ekstra training noodzakelijk zijn om de hond hiervan af te helpen
Hallo Marcella,
je kunt filmen wat je hond de hele dag in de tuin uit spookt, dit kan bijvoorbeeld met de webcam van je computer (zie hier).
Als je hond inderdaad piept en/of blaft helpen de beelden om er achter te komen waarom. Als je zelf de oorzaak niet kunt zien kan een honden gedragsdeskundige dit misschien wel.
succes
misschien is een camera plaatsen n optie zodat je n beeld krijgt van wat er gebeurt als je niet thuis bent wij kennen dit probleem ook
sorry hoor maar een hond hoort te leren alleen te zijn met je waardeloze mensen. dus de enige mensen die een hond mogen zijn de gene die profiteren van de overheid en de hele dag thuis zijn. nou denk het niet mijn vriend en ik werken ook allebei. onze hond gaat netjes in zn bench met eten en drinken en hijs is dolblij om ons weer te zien na voor mij een halve dag. dus heb je geen mening die deze vrouw helpt hou het dan voor je negatieviteit allemaal bha. voor de mevrouw met het probleem ik zou aanraden om toch een stillere en veilige plek te kiezen voor de hond waar hij in alle rust kan liggen. want het kan ook zijn dat de tuin te veel indrukken maakt kwa geluiden en omgeving voor jullie hond. meestal een geluidloze en rustige plek worden ze zelf ook rustiger van je wilt natuurlijk geen gezeur met de buren. en als je het niet gelooft zou ik vragen of ze het kunnen opnemen voor een dag zodat je er aan kan werken s6
goed gezegd! Anoniem!
goedemiddag, ik heb een vraagje, wij hebben een maltheser van 3 jaar oud. we hebben hem gekregen toen hij 1 jaar was, van mensen waarvan we weten dat hij van pup af aan in een garage heeft gezeten. Er is weinig met hem gedaan en niks is hem aangeleerd. wij hebben hem leren lopen aan een riem, buiten laten poepen en plassen en dat soort dingen, maar alleen laten konden we hem niet, want dan plaste en poepte hij alles onder
we hebben toen van de dierenarts gehoord dat als we een bench hadden, konden we hem leren om alleen te zijn en dan plast en poept ie niet alles onder. dat hebben inmiddels ook al gedaan. alleen staat de bench bij ons in de slaapkamer want anders blaft hij de hele boel bij elkaar.
nu hebben we de laatste tijd een probleem met hem, als we gaan slapen gaat hij netjes mee de bench in, krijgt hij een hondekoekje. dan gaan we slapen, tenminste dat proberen we te doen, maar meneer gaat dan zitten piepen, janken zelfs blaffen. wat we ook doen, boos worden, schoenen gooien naar de bench, lief tegen hem doen. niks helpt. het houdt ons wakker, en dat breekt ons op. In de huiskamer zetten helpt niet, want dan houdt hij heel de buurt wakker met zijn geblaf, bjuiten zetten willen we niet, en dat zal ook wel niet helpen, ik weet het niet meer. wat kunnen we doen.
groetjes Nellie
Beste Nellie,
Ik heb nog geen hond, ik ben hier eigenlijk om informatie te vergaren voor wanneer we onze pup krijgen in juli.
Maar als ik je verhaal zo lees dan zijn er een aantal dingen die me op vallen:
1. schoenen gooien en lief zijn zijn nogal uiteenlopende reacties op dezelfde actie van de hond. Uiteraard snap ik dat je dit niet achter elkaar hebt gedaan en dat hier een bepaalde periode van tijd voor staat.
2. De hond is in het verleden zo goed als verwaarloost. Kan me niet voorstellen dat een hond in een garage een goed idee is. Uiteraard bestaat er zoiets als een buitenhond, maar die moet alsnog wel opgevoed worden. Ze worden niet vanzelf Nana uit Peter Pan :-).
3. Door die verwaarlozing en gebrek aan opvoeding heb je dus een blanco hond die je een aantal dingen hebt kunnen leren, maar het beestje zelf is wel beschadigd.
Nu ga ik mezelf niet in de vingers snijden door te doen alsof ik de oplossing heb. Maar ik zou de feromonen eens proberen en (even daar gelaten of dat financieel haalbaar is) een gedragsdeskundige inschakelen. Ik ben bang dat het je zonder hulp niet gaat lukken. Desondanks zou ik wel willen zeggen, het lief doen heeft eerder zin dan de schoen gooien. Heel veel succes. (En heel lief dat jullie het hondje hebben overgenomen en uit de garage hebben “gered”, hulde!)
Dag Nellie,
Boos worden op jullie hond heeft geen zin, zoals je zelf al hebt ervaren. Mijn ervaring is om de hond rustig in de bench te zetten eventueel met een kauwbot of koekje. Dan wachten tot ze rustig gaat liggen dan pas doe je de deur dicht.
met haar uit de bench halen wacht je ook tot ze rustig is en dan doe je de deur weer los. Het moet al raar zij wil dit niet lukken.
Heb vooral geduld, en geef geen commando voor liggen dit moet ze zelf doen. Duurt misschien een paar minuten.
Veel succes . Laat maar eens horen of dit je heeft geholpen
Beste dierevrienden,
Ik ben de gelukkige bezitster van een lieve (reu) malteser van 3 mnd. Alles verloopt prima , één immens groot probleem: Mijn hondje kan géén minuut alleen zijn. Hij zet de ganse buurt in rep en roer ook al ben ik maar eventjes (2 à 3 min) weg. Nu bench aangeschaft die hij ook beschouwt als zijn “huisje”. Zonder problemen kruipt hij erin en doet rustig een dutje.
Durf ik maar eventjes uit het zicht zijn met het deurtje toe dan begint hij een helse operette te zingen ! Hoe in godsnaam kan ik dit groot probleem degelijk aanpakken. Nu ben ik begonnen met de tips toe te passen die ik hier gelezen heb….maar na slechts een paar seconden dat ik uit het zicht ben zet ie zijn stembanden op hoog volume….wie weet misschien nog tips ?? alvast bedankt voor de bijkomende tips,
groetjes Brenda
Maltesers zijn ontzettend lief, en prima in staat om alleen te zijn. Misschien vindt je het zelf ook wel heel erg om hem even alleen te laten en voelt hij dat aan. Je komt tenslotte meteen terug als hij je ‘roept’. Dat werkt dus.
Maar je moet toch echt af en toe weg kunnen. Als is het maar dat hij even alleen blijft in de kamer als je naar het toilet gaat!
Misschien helpt het als je heel duidelijk bent, dat wekt vertrouwen. Dan weet je hond waar hij aan toe is. Als hij rustig in de bench ligt, met het deurtje dicht, ga dan niet meteen weg. Laat hem er eerst een paar keer uit terwijl je nog thuis bent. En knuffel hem dan, of speel even met hem.
Loop dan een keer de kamer uit, misschien zo dat hij je nog wel kan zien, en voor de serenade begint, loop je weer terug en ga je weer zitten. Dan kun je hem weer uit de bench laten en met hem knuffelen. Zo van ‘zie je wel? Ik kom altijd terug voor je’.
Het kost wat tijd, maar als je dat steeds een beetje opbouwt, dan kun je hem uiteindelijk alleen laten, terwijl hij er op vertrouwd dat je terugkomt. Probeer het ook eens met de radio aan.
… Ik weet dat dit allemaal tijd kost. Maar aan de positieve kant: je hond is heel erg aan je gehecht!
Beste Brenda,
Ik ben erg benieuwd hoe het nu vergaat en wat je eraan hebt gedaan. Wij hebben ook een Maltezer, nu 5 maanden. Ook hij heeft erg veel problemen alleen te zijn. Zodra ik naar de wc ga, zit hij bij de deur.
gr joyce
Hoi Brenda hoe is het nu met weggav
Onvoorspelbaar zijn lijkt me juist in de hand te werken dat een hond of puppy angstig wordt en je niet meer vertrouwd :S Je moet juist de signalen dat je weggaat gebruiken om het weggaan aan te leren. Bijvoorbeeld je sleutels pakken, de deur opendoen en binnen blijven terwijl de deur open is. Dan de deur weer dicht doen en de pup meteen aandacht geven. En dat breidt je dan uit: eerst even naar buiten, wat langer naar buiten en ieder keer maak je je terugkeer positief. En consequent. Dat is toch wat de basis is van opvoeden.
Denk je eens in, dat je steeds je hond voor het lapje houdt dat je weggaat, en dat hij iedere keer ineens ontdekt dat je weg bent en hij alleen is? Wat denk je dat dat bij een hond doet?
Ik heb sinds afgelopen zondag, 30 augustus, een labrador retriever van 7 maanden in huis.
Ze was bij haar vorige baas gewend om met een andere hond in de schuur/buiten te slapen. De eerste 2 nachten heeft ze ontzettend gejankt/gepiept als ik naar bed ging waardoor ik nu alweer op zie tegen het naar bed gaan. Ze is nu dus alleen en ligt bij ons in de berging/keuken. Een bench heb ik (nog) niet omdat ik het ook wel weer zielig vindt om hem zoveel bewegingsruimte af te nemen.
Als ik naar het toilet ga of de kinderen naar bed breng begint het gepiep al, laat staan voor een hele nacht.
Daarnaast is ze ook nog niet volledig zindelijk omdat ze bij de oude baasjes gewoon buiten haar behoefte kon doen. Met haar lopen aan de riem is ze dus ook niet gewend. Het lopen op zich gaat goed. Ze trekt niet aan de lijn, maar loopt afwisselend links en rechts waardoor ik m’n nek breek over de riem. Tijdens het lopen aan de lijn poept of plast ze niet. Gelukkig heeft ze vandaag een paar keer buiten in de tuin gepoept.
Heb vannacht en vanochtend ook al flink mogen schoonmaken omdat ze de keukenvloer onder gepoept had tijdens mijn afwezigheid.
Zou het helpen om een bench te kopen?
Ik wil binnenkort wel met haar naar een puppycursus om haar nog het een en ander bij te brengen.
Je hebt een hond met een rugzakje in huis genomen. Voor mensen die de beslissing nog moeten maken: Het is heel lief om een hondje een nieuw thuis te gunnen maar vraag je wel af of je de tijd, het geduld en mogelijk, als er een hondentrainer aan te pas moet komen, ook het geld er echt voor (over) hebt.
Zoals je al zegt is het hondje gewend samen te slapen, en waarschijnlijk om altijd samen te zijn. Een tweede hond er bij halen zou ik niet aanraden, want behalve als je een volwassen exemplaar zonder trauma’s en gedragsproblemen kunt ‘krijgen’ heb je een grote kans dat ze gedragsproblemen van elkaar gaan overnemen. Maar je kunt wel zelf tijdelijk de functie van de andere hond over nemen en hem rustigjes aan proberen te leren om zelfstandiger te worden.
Zo kun je hem bijvoorbeeld eerst op jullie kamer laten slapen. Wen hem ondertussen rustig aan de bench en laat hem vervolgens in de bench op jullie kamer slapen. Dan kun je daarna stukje voor stukje de bench iets verder van je bed zetten tot hij uiteindelijk beneden staat waar je wil dat hij slaapt. Dit gaat waarschijnlijk veel tijd kosten en als hij gaat piepen wil je te snel en kun je beter weer een stapje terug doen.
Wat betreft de zindelijkheidstraining kun je hem het beste als een puppy dat heel langzaam gaat leren zien. Lees ook zindelijkheidstraining. Iedere keer dat je hond wel buiten plast of poept moet je hem er dus goed voor belonen.
De methode die ik hier boven beschrijf gaat er van uit dat je je hond leert dat het prima is om even alleen te zijn. Als je thuis bent ligt je hond een groot deel van de tijd te slapen, dat mag hij dus ook doen als je weg bent. Je moet er niet zelf iets heel groots van gaan maken. Soms ben je weg, maar op een gegeven moment kom je weer terug.
Als je altijd het zelfde doet voordat je weg gaat kan je hond is sommige gevallen wel een half uur van te voren door krijgen dat hij alleen gelaten gaat worden. Hier kan een hond heel gestrest van raken, omdat het een soort opbouw tot het hoogtepunt van weg gaan is. Daarom raad ik mensen aan om niet te voorspelbaar te zijn, hun hond te leren dat even alleen zijn geen ramp is en er als je terug komt niet een te groot iets van te maken, want het was in de eerste plaats al geen ramp dat je hond even alleen thuis was.
Dit vind ik een heel goed advies.
Hallo.
Wij hebben sinds kort een hond uit het asiel.een onwijs lies rustig beestje. Als we thuis zijn niks aan de hand alleen zodra hij in de bench moet wil die niet. Hij is niet te lokken met hondenkoekjes of snoepjes want daar haalt hij ze neus voor op. Eenmaal halverwege naar de bench toe loopt die er zo in. S nachts gaat het erg goed radio voor hem aan en slaapt de hele nacht door alleen als we hem eruit halen is hij helemaal door het dollen heen en suift die de bench uit. Overdag is het een ander verhaal als we dan weggaan en hij moet in de bench jankt die zeker het eerste half uur de hele boel bij elkaar. Daarna stopt het ook. Ook hier staat dan de radio aan. Wie heeft er misschien wat tips.
Ellen
Lees ook eens het artikel over je hond wennen aan de bench.
Heeft je hond een gezond gewicht? Dan kun je ’s ochtends iets minder tot geen voer geven en dat voer gebruiken om de gedurende de ochtend mee te trainen. Zorg er wel voor dat je rond de tijd dat je hond normaal brokjes zou krijgen begint te trainen zodat hij niet met honger rond loopt. Daarnaast kun je hem ook belonen door zijn favoriete spelletje met hem te spelen.
Misschien kun je terwijl je hem aan de bench laat wennen tijdelijk de gang puppy proof maken zodat hij daar kan liggen als jullie weg moeten. Als zijn reactie op de gang heftiger is moet je dit natuurlijk niet doorzetten, maar anders heb je de tijd om de bench wel leuk te maken.
He allemaal,
wij hebben een hond van 3 jaar. We zijn met z’n viertjes en gaan naar school of werken. Dat geeft totaal geen problemen. We gaan allemaal onze eigen weg, verlaten ook de woning op verschillende momenten en manieren. Hondlief kan alles aan.
Nu het probleem: als we met z’n viertjes tegelijk weggaain en dingen samen gaan doen, dan begint hij na een tijd te blaffen en houdt maar niet op.
We proberen al allemaal apart naar buiten te gaan, de auto wordt dan een stuk verderop geparkeerd en een van ons gaat echt minuten later pas die kant op. Maakt niets uit, hij begint te blaffen en houdt pas op als wij bijna thuis zijn.
Ik heb een pup van 4,5 maand. Vanaf het moment dat we hem op kwamen halen was hij bang van mensen. Wij hadden een lieve Heidewachtel waar de pup gelijk helemaal weg van was en waar zij alles meedeed. Ze lagen samen in 1 mand of waren niet ver van elkaar. Die adoratie ging van de pup naar de oude uit, ons oudje (12 jaar) vond het allemaal best. De Heidewachtel was heel vriendelijk naar mensen, heel rustig van karakter er helemaal gek op ons. We hoopten dat de jongste dit gedrag zou overnemen. Dat ging steeds ietsjes beter. De Heidelwachtel bleef haar nummer 1, maar ze vond ons steeds leuker. Mensen die binnen kwamen of die we tegenkwamen bleven eng. Helaas hebben we 3 dagen geleden afscheid moeten nemen van de oudste. En nu kan de kleinste niet meer alleen zijn. Ze heeft mij dezelfde functie gegeven als de oudste had. Ze blijft niet ver uit mijn buurt en ligt het liefste bij mijn voeten. Ik neem haar mee naar mijn werk, waar iedereen haar expres met rust laat, ik ga wandelen en ga vrolijk langs mensen. Ze vind ze doodeng. Op mijn werk gaat ze doodstil onder mijn bureau liggen, onderweg gromt, blaft ze en zet ze haar nekharen op. Alles om ze op afstand te houden. Honden vindt ze geweldig.
Mijn vader heeft haar zusje en die is niet bang voor mensen. Maar nu is ze ook in paniek als ze alleen is ’s nachts. En overdag blaft en huilt ze ook alles bij elkaar als we even weg zijn. Ik weet niet hoe ik dit moet onderbreken.
Hallo Sandra, gecondoleerd met je maatje, het is voor allemaal heel moeilijk, en zeker voor je pup, die nu ook z’n maatje moet missen?Waar hij een hele goede band mee had!!mischien een idee om hem mee naar boven te nemen voor de nacht, en langzaam afbouwen, dit kost heel veel tijd en energie,en overdag als je weggaat een gevulde Kong geven, en heel even wegblijven, onze hond houdt ook niet van ” vreemde” mensen,( Tibetaanse terriër ) en we houden ook afstand, als hij het eng vind, honden vind hij wel geweldig. Maar ja wij vinden ook niet iedereen leuk en aardig?Dus zou zeggen stapje voor stapje, en heel veel succes!!
Ik ben met beide eens voor sommige rassen kun je gewoon niet 8 uur aan een stuk weg zijn en moet je opvang of iets anders regelen, dan te zeggen alleen voor mensen die niet werken, nee alleen voor mensen die geen hulp kunnen regelen dat klopt dan ook ja.
Of je dit niet bevalt dat is wat anders, jachthonden halfwind en windhonden, ook enkele kleine rassen kunnen dit niet aan, klaag de rassen fokkers dan maar aan, het is nu eenmaal zo.
Dus meneer zegt het niet zo leuk maar heeft wel een punt een hond heeft aandacht nodig en zeker een jonge hond U baby blijft ook niet alleen achter wel dan? Probleem is ook moeilijk op te lossen. De hond zal misschien wel blijven janken en mist gewoon iets of iemand een extra hond hoe raar het ook klinkt kan wel een oplossing zijn dat zou ik in dit geval doen.
Vriendelijke groeten van iemand die bijdraagt aan deze samenleving.
Hallo,,,,
Mijn vriendin en ik zijn aan het bedenken of het mogelijk is een puppy te nemen (franse bulldog). Ik zit nog op school en mijn vriendin werkt.
Ik heb vanaf nu de zomervakantie elke dag tijd om de pup op te voeden benchtraining en dergelijke maar daarna moet ik ook naar school/werk enzo.
Is het mogelijk met de tijd die we hebben om een pup te nemen denken jullie? Wij zijn soms hele dagen weg maar kunnen misschien tussendoor het hondje uitlaten of iemand vragen om dat een keer te doen.
Ik hoor graag jullie meningen en tips voor ons 🙂
Hoi Dennis,
Wij hebben ook sinds de zomer een Franse Bulldog pup. Hartstikke leuk, maar ik zou je adviseren om te wachten. Afhankelijk van hoe zindelijk je hondje het nest verlaat kan het een paar maanden duren van consequent trainen voordat hij dat onder de knie heeft. En dit geldt al helemaal voor de benchtraining/het alleen laten.
Daarnaast is de franse bull echt een gezelligheidsdiertje dat slecht alleen kan zijn. Zeer aanhankelijk en zeker niet geschikt om tussen de middag een keer uitgelaten te worden.
Ga je wel lekker verdiepen in goeie nestjes en wellicht als 1 van beide parttime werkt lekker een hondje uitkiezen, want ze zijn wel echt heel leuk!
Vraagje. Wij hebben een shih tzu van bijna 5 mnd uit het asiel gehaald. Heerlijk hondje, slaapt snachts in de bench is zindealjjk luisterd goed maar………heeft doordat zij al 3 eigenaren heeft gehad vooral naar mij toe enorme verlatingsangst. Als ik uit de kamer ga is het direct blaffen. Iemand tips?
Hallo,
Ik heb een hond van 7 jaar en hij kan niet alleen blijven als het niet lukt moet hij weg we filmen wat hij doet er geven hem meestal twee Kongs een daarvan is ingevroren daar hoedeem zich een kwartier mee bezig en dan gaat hij meestal door het lid kunt u mij alstublieft helpen
Hallo, mijn gezin krijgt over 10 dagen een cockers spaniel pup. Ik ben 14 en ga de dag nadat de pup er is naar een weekendje met mijn vrienden. Zal dat invloed hebben op de band die ik later met de hond zal krijgen?