Waarom drinkt mijn hond zeewater?
16 januari 2023 

Waarom drinkt mijn hond zeewater?

Vraag: Sommige honden slobberen het liefst de hele zee leeg, om vervolgens over te geven en diarree te krijgen. Waarom doen ze dit, is het erg en is het te voorkomen? 

Antwoord: De meeste honden drinken uit gewoonte van het water waar ze in zwemmen. 

Omdat zeewater zout is krijgen ze hier meer dorst van, waardoor je hond uiteindelijk kan gaan proberen om de hele zee leeg te slobberen. In de meeste gevallen krijgt een hond die te veel zeewater binnen krijgt last van diarree en/of overgeven, maar zal het niet ernstiger worden. 

Door je hond voldoende gewoon water aan te bieden zal dit meestal snel over gaan, let wel op met te koud water en te grote hoeveelheden in een keer in verband met maagkanteling. 

Er zijn echter altijd uitzonderingen. Heeft je hond last van zijn nieren, is hij nog erg jong of drinkt hij hele grote hoeveelheden water, dan kan er ernstige zoutvergiftiging ontstaan met mogelijk coma of zelfs dood tot gevolg. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts, deze kan met behulp van een infuus het natriumgehalte weer omlaag brengen en zo je hond redden. 


Het is natuurlijk gezonder om te voorkomen dat je hond overmatig zeewater gaat drinken. Bij veel honden helpt het al voldoende om tussen het zwemmen door water aan te bieden, als je hond geen dorst heeft is de verleiding om zeewater te gaan drinken kleiner. 

Heb jij een hond die de smaak van zeewater gewoon aangenaam lijkt te vinden en je bakje vers water weigert, dan kun je twee dingen doen:

  • Je kunt verder van het water af gaan lopen of zitten, waardoor je hond minder uitgenodigd wordt om van dat ‘lekkere’ water te drinken. 
  • Je kunt het water dat je voor je hond meeneemt lekkerder maken, waardoor het van het zeewater ‘wint’. Sommige honden zijn bijvoorbeeld gek op aangelengde aanmaak limonade, niet heel gezond, maar beter dan dat zoute zeewater. Gezondere alternatieven zijn bijvoorbeeld om een paar hondenbrokken in het water op te lossen, dit werkt jammer genoeg niet met alle brokken. Of om zelf bouillon te maken door vlees in water gaar te koken, het vlees kun je vervolgens bijvoorbeeld gebruiken om met je hond te trainen.
Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer. Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus