Waarom ik clickertraining aanraad

Misschien heb je wel eens over clickertraining gehoord. Zo ja, dan denk je waarschijnlijk meteen aan ‘de clicker’; een voorwerp dat een klikkend geluid maakt. Maar clickertraining is veel meer dan dit apparaatje. Het apparaat is zelfs niet noodzakelijk. Hier zal ik later op terug komen.

Wat ik zo mooi vind aan deze vorm van trainen, zijn de ideeën erachter. Ik zal je uit leggen wat deze ideeën zijn en waarom jij ook zo wilt trainen.

Gedrag dat jij graag ziet

lopen aan de lijn
Leven bestaat uit keuzes maken. Om een keuze te maken vergelijk je de opties en kies je degene, waarvan je denkt dat hij de gunstigste uitkomst heeft. Clickertrainers beïnvloeden deze keuzes, door te bepalen wat ze willen dat er gebeurt en dit vervolgens de aantrekkelijkste optie te maken.

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.

Lees er hier alles over.

Ik hoor regelmatig van cursisten dat dit helpt om met andere ogen naar hun hond te kijken. Het kan heel verademend zijn, om te focussen op wat je wel wil dat je hond doet. Dan zie je opeens dat er al heel veel goed gaat en dat er mogelijkheden zijn om de rest ook zo te krijgen als jij het wil.

Zo trainen dat jullie succes hebben

Als je eenmaal weet wat je wilt, dan kun je tussenstappen bedenken om daar te komen. Dit opbreken van het gedrag in kleine stapjes, zorgt er voor dat het voor je hond haalbaar wordt. Daardoor krijg jij de kans om hem vaak te belonen voor gewenst gedrag en wordt het trainen voor jullie allebei leuk.

Dit is waarom clickertraining werkt

Clicker training is een methode om dieren te trainen die is gebaseerd op concepten uit gedragspsychologie. Gewenst gedrag wordt gemarkeerd en beloond.

Voor het markeren maak je gebruik van het leerprincipe klassieke conditionering. Je leert een dier dat op een bepaald signaal een beloning volgt. Hoe vaker het signaal gevolgd wordt door de beloning, hoe sterker de associatie. Bij klassieke conditionering ontstaat geautomatiseerd gedrag. Het dier reageert met reflexen in plaats van bewust.

Door het gewenste gedrag te markeren, zal een dier gedrag gaan herhalen. Hij gedraagt zich doelbewust om weer beloond te worden. Dit leerprincipe heet operante conditionering. Dit is een hele actieve vorm van leren.

Er zijn grote verschillen tussen dieren die gedrag uitvoeren omdat het geautomatiseerd is en dieren die ook bewust keuzes hebben leren maken. Geclickertrainde dieren bieden tijdens een training sessie bewust gedrag aan. Ze durven te proberen. Dit zorgt voor zelfverzekerdheid, omdat ze geleerd hebben dat ze controle hebben over de uitkomst van hun acties. Ze zijn enthousiast, omdat ze verwachten dat die uitkomst plezierig is. En ze onthouden het aangeleerde gedrag langer, omdat het een bewust proces geweest is.

Geschikt voor alle honden

ook een orka kan clickertraining gebruiken
Een oplettende lezer merkt dat ik het over ‘dieren’ heb in plaats van ‘honden’. Dit doe ik bewust, omdat clickertraining op alle diersoorten werkt. Je kunt zelfs een goudvis trainen met deze methode. Maar ook indrukwekkende dieren, zoals leeuwen of orca’s, worden regelmatig getraind met deze methode. Dus het maakt niet uit wat voor ras, of mix, hond je hebt: Clickertraining is een leuke en effectieve manier om hem te trainen.

De clicker

Zoals beloofd zou ik terugkomen op de misbaarheid van een clicker bij clickertraining. Bij honden wordt de clicker gebruikt als signaal om aan te geven dat hij iets goed doet. Veel mensen hebben wel eens gezien dat zeezoogdieren, zoals dolfijnen, regelmatig met een fluitje getraind worden. Dit fluitje wordt dan als ‘clicker’ gebruikt. Er zijn zelfs mensen die helemaal geen voorwerp gebruiken, maar hun stem. Dit noem je een markerwoord.

Ik raad aan het eerst met een clicker te proberen, omdat dit een heel duidelijk en altijd gelijkend signaal geeft. Maar vind je de clicker niet fijn werken, dan zijn er dus genoeg alternatieven om toch te kunnen clickertrainen.

Jij kunt ook clickertrainen

Ben jij ook enthousiast geworden? Mijn online puppycursus is gebaseerd op clickertraining!

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

1 Reactie

  1. april 22, 2020

Geef een reactie