Waarom likken honden mensen?

Vraag:

Als ik ook maar een beetje met mijn gezicht in de buurt kom van mijn hond wil hij altijd heel graag mij in mijn gezicht likken. Is dit normaal? En waarom doet mijn hond dit?

Antwoord:

Honden hebben een aangeboren drang om te likken.

In het wild likken de pups hun moeders mondhoeken om het opbraken van half verteerd voedsel te stimuleren.

Deze lik-drang blijft ook bij volwassen honden bestaan en heeft dan een sociale functie. Een volwassen hond die een andere hond in de mondhoek likt laat zien dat hij onderdanig is en dus geen gevaar voor de andere hond vormt.
Daarnaast is het bij honden die elkaar kennen een teken van genegenheid. Zo likken bijvoorbeeld vooral honden die elkaar goed kennen en het samen goed kunnen vinden elkaars oren. Ook zijn er honden die je tijdens een knuffel-beurt terug likken en soms zelfs voorzichtig nippen (met hun tandjes je velletje pakken). Het genegenheids-likken komt waarschijnlijk voort uit vachtverzorgings gedrag.

Tenslotte kunnen honden likken omdat ze een bepaalde smaak lekker vinden. Als jouw hond je altijd van een bepaalde lotion probeert te ontdoen is dat waarschijnlijk de lik-oorzaak.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!


Heb jij ook een vraag over je hond of puppy, Stel ‘m hier

Reacties(4)

  1. februari 15, 2015
    • maart 22, 2015
  2. november 18, 2015

Geef een reactie