Waarom luistert mijn hond niet meer?
16 september 2022 

Waarom luistert mijn hond niet meer?

Soms heb je thuis heel hard geoefend met je hond, maar op de training luistert hij opeens niet meer. Of je hond luisterde buiten altijd naar een bepaald commando, maar nu reageert hij er niet meer op de juiste manier op. Wat kan hiervan de oorzaak zijn en hoe los je het op.

Honden letten op details

Honden leren soms hele andere dingen dan wij denken. Wij zijn in de veronderstelling dat onze hond weet dat ‘zit’ betekent dat hij moet gaan zitten, maar hij kan bijvoorbeeld ook geleerd hebben dat hij beloond wordt voor zitten als je met je hand naar je zak met beloningen gaat. Of dat hij moet gaan zitten als je voor je eigen deur ‘zit’ zegt.

Heb je een hond die net een bepaald commando ‘geleerd’ heeft, dan is de kans groot dat dit het probleem is. Varieer hoe en waar je het commando geeft, let goed op wanneer je hond wel en wanneer hij niet reageert. Zodra je een idee hebt wat je hond denkt dat het commando betekent kun je met hem gaan trainen om hem te leren wat je wilt dat het gaat betekenen. Oefen bijvoorbeeld als je hond het commando plaatsgebonden geleerd heeft op verschillende locaties. Doe daar eerst een stapje terug in je trainingsplan, je zult zien dat hij sneller door heeft wat de bedoeling is dan de eerste keer.

Een commando kan ‘verpest’ raken

Dit gebeurt vooral als je hond een nare ervaring heeft gehad, al dan niet door jou. Bijvoorbeeld als je heel boos op je hond bent geworden nadat hij na zich misdragen te hebben uiteindelijk bij je kwam. Maar bijvoorbeeld ook als hij op weg naar jou heel erg geschrokken is van een andere hond die agressief op hem af kwam of van een hard geluid. Het commando kan in zo’n geval een nare associatie gekregen hebben, waardoor je hond twijfelt het uit te voeren of niet.

De makkelijkste oplossing is je hond het oude gedrag op een nieuw commando aanleren. Dit gaat vele malen sneller dan de eerste keer, omdat het gedrag zelf al aangeleerd is. Begin makkelijk, zoals je het de eerste keer aangeleerd hebt, en bouw heel snel op.

Het opvolgen van het commando is niet belonend genoeg

Dit is een veel voorkomend probleem. Een hond kan bijvoorbeeld best willen komen als je hem roept, maar bij te grote afleiding, bijvoorbeeld omdat er een andere hond of een sloot is, komt hij opeens niet meer. Het komt ook voor als je helemaal gestopt bent met belonen omdat je hond zo ook wel luistert.

Ervoor zorgen dat je hond (weer) gaat reageren is heel simpel. Oefen in situaties die zo zijn dat je hond net wel reageert en zorg voor waardevolle beloningen. Zo is af en toe belonen met een stukje knakworst voor je hond waarschijnlijk veel meer waard dan iedere keer een gewoon brokje krijgen.

Ook als je hond ‘een commando al kent’ blijf je af en toe belonen. Een trucje is dan alleen nog belonen als je trots of verrast bent dat je hond luistert. Zorg er dus voor dat je altijd iets lekkers voor je hond mee hebt, dan zal hij je dankbaar zijn en ook niet onbelangrijk, veel beter blijven luisteren.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus