Waarom rent mijn hond achter zijn staart aan?

hond pakte eigen staart

Vraag:

Waarom rent mijn hond achter zijn staart aan en moet ik hier iets aan doen?

Antwoord:

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.
Lees er hier alles over.

Het ziet er heel grappig uit als je hond probeert zijn eigen staart te pakken, maar waarom doen ze het eigenlijk en kan dit gedrag kwaad?

Het zogenaamde staartjagen komt voor bij twee groepen, honden, voornamelijk pups, die het als spel zien en honden die het doen uit stress, in het laatste geval wordt het ook wel stereotype gedrag genoemd.

Pups zijn nog heel speels en rennen achter alles aan wat beweegt. Omdat ze zelf ook graag met hun staart flappen is dit dus een leuk speeltje om achteraan te gaan. Op zich onschuldig, maar moedig het gedrag niet aan en biedt ze een alternatief spelletje. Als je hond het normaal gaat vinden om achter zijn eigen staart aan te gaan is het niet zo makkelijk meer af te leren.

Als een hond achter zijn staart aan gaat jagen uit stress wil je natuurlijk wel ingrijpen. Je ziet dit gedrag vaak bij honden die zich vervelen en beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid, zoals sommige honden in het asiel. Het staart jagen is voor hen een manier om van hun spanning af te komen en kan heel verslavend werken.
Als een hond eenmaal zo’n stereotype gedrag aangeleerd heeft zal hij het ook gaan vertonen op momenten dat hij geen stress meer heeft. Hij heeft dan namelijk een goed gevoel gekregen bij het uitvoeren van het gedrag en heeft dus de motivatie om het te blijven doen. Het kan zo erg worden dat de hond de hele dag rondjes tolt.

Zie je bij een gestreste hond de eerste tekenen van staartjagen, of een ander stereotype gedrag, geef hem dan op het moment dat hij bezig is geen aandacht, maar wacht tot het stopt en bied dan een alternatief, zodat hij het niet weer doet. Probeer er achter te komen waarom je hond gestrest is en deze stress weg te nemen. Veel honden vertonen stereotype gedrag uit verveling, als dit het geval is, maar meer met je hond doen geen optie is, kun je ook kijken naar snackballen en soortgelijk speelgoed. Bij dit speelgoed wordt je hond gemotiveerd om er mee te spelen door het eten dat er dan uit komt.
Is je hond al een tijd bezig met het stereotype gedrag, schakel dan een goede gedragstherapeut in. Hoe eerder je hond het af leert, hoe makkelijker het proces zal verlopen.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(2)

  1. december 19, 2019
  2. september 6, 2021

Geef een reactie