Waarom sleept mijn hond zijn kont over de grond?

Vraag:

Het ziet er niet uit als je hond zich al sleeënd op zijn achterste voort beweegt. Waarom schuren honden eigenlijk met hun kont over de grond?

Antwoord:

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.

Lees er hier alles over.

sleeende hondEr kunnen verschillende oorzaken zijn. Sleept je hond heel soms met zijn kont over de grond, dan kan het zijn dat hij moet poepen. Of dat er na het poepen nog restjes aan zijn achterste (vooral als hij gras heeft gegeten) of aan zijn vacht zijn blijven plakken. Dit is niets om je zorgen over te maken, want je hond lost in de laatste gevallen zelf het probleem wel op.

Beweegt je hond zich echter regelmatig op zijn achterste voort dan is het verstandig om de volgende twee dingen te checken: Hij kan verstopte anaalklieren hebben of wormen.
De anaalklieren zijn twee kleine zakjes die in de sluitspier van de anus liggen. Deze zakjes worden normaal gesproken automatisch geleegd doordat de ontlasting van je hond er langs drukt. Onder andere door te slappe ontlasting kunnen ze overvol raken en zelfs ontsteken. Het is verstandig om dit door je dierenarts te laten controleren als je denkt dat je hond hier last van heeft. Er staan op internet beschrijvingen hoe je de klieren zelf leeg kunt knijpen, maar dit is niet zomaar aan te raden. Als je namelijk de anaalklieren leeg drukt zonder dat ze overvol waren stimuleer je de aanmaak van anaalvocht extra, waardoor er juist problemen kunnen ontstaan.
Als je vermoedt dat je hond besmet is met wormen kun je ook het beste contact opnemen met je dierenarts. Tegen de tijd dat je wormen is de ontlasting vindt heeft je hond al heel lang last van wormen en zijn het er ook veel. Je dierenarts kan adviseren hoe vaak en met welk middel je je hond het beste kunt ontwormen om het probleem op te lossen. Om te voorkomen dat je hond besmet raakt met wormen wordt aangeraden hem regelmatig preventief te ontwormen (lees ook dit artikel).

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(5)

  1. juni 3, 2020
    • juli 11, 2020
  2. juli 7, 2021
  3. juli 7, 2021
  4. juli 7, 2021

Geef een reactie