Vierde corona golf zorgt voor verloren generatie puppy’s?
22 november 2021 

Vierde corona golf zorgt voor verloren generatie puppy’s?

We dachten het corona monster getemd te hebben, maar ondertussen zitten we toch weer midden in ‘de vierde golf’. Als de besmettingscijfers blijven oplopen is er een kans dat er strengere lockdowns worden afgekondigd. Dat is natuurlijk voor iedereen vervelend, maar nieuwe puppy eigenaren maken zich misschien wel extra veel zorgen. Nu al zijn de wachttijden bij hondenscholen 24 weken, en met een nieuwe lockdown wordt dit alleen maar langer. Zal dit voor een nieuwe generatie verloren puppy's zorgen?

Socialisatie

Een jonge pup moet veel leren. Het woord ‘socialisatie’ ken je waarschijnlijk als je een pup hebt. Als de socialisatie in de eerste veertien weken van het leven van een hond niet goed verloopt, dan kan hij daar de rest van zijn leven last van blijven houden. En voor goede socialisatie gaan de meeste mensen naar een hondenschool. Maar hier een plekje bemachtigen voor je puppy is nu al bijna onmogelijk, en met een mogelijke nieuwe maatregelen zoals het sluiten van de hondenscholen, of kleinere groepsgroottes, wordt dit alleen maar moeilijker.

Nu kan ik je gelijk geruststellen, want zelfs als de hondenscholen sluiten hoeft dat voor je puppy helemaal geen nare gevolgen te hebben. Want over die o zo belangrijke socialisatie, bestaan veel misvattingen. Socialisatie is namelijk een duur woord voor de wereld leren kennen en vertrouwen en dat hoeft helemaal niet op een hondenschool te gebeuren.

Om de wereld te leren kennen en vertrouwen is het belangrijk om je pup bloot te stellen aan veel ervaringen. Maar nog belangrijker is ervoor zorgen dat je pup zich op zijn gemak voelt tijdens deze ervaringen. Want bij iedere nieuwe ervaring leert je pup of het ‘veilig is of niet’. Dat laatste is heel belangrijk, want het is niet alleen voor de hond vervelend als hij zich onveilig voelt, maar ook voor de rest van zijn omgeving. Een hond die zich onveilig voelt is namelijk onzeker over de situatie en agressie komt voort uit onzekerheid: Een hond die zelfverzekerd is zal zonder agressie kunnen bereiken wat hij wil, het is angst die tot agressie leidt.

De meeste baasjes hebben het beste voor met hun pup en doen echt hun best. Veel honden die op latere leeftijd agressief reageren op andere honden zijn als pup meegenomen naar een groepsles. Daar hebben ze dus voldoende andere honden gezien, maar de nare ervaringen met andere honden hebben de goede ervaringen overschaduwd.

Als je een pup echt goed wilt socialiseren, is het belangrijk om het heft in eigen handen te nemen. Dit is veel belangrijker dan je pup naar een goede groepsles laten gaan, want zelfs als je pup zich in de les prettig voelt, kan het daarbuiten nog mis gaan.

Online hondentrainingen

 Als hondentrainer heb ik dat helaas met eigen ogen gezien. Tegenwoordig bied ik online trainingen aan, maar hiervoor gaf ik groepslessen in kleine groepjes van maximaal 3 honden. In een van deze groepen zat een hond waar ik over wil vertellen; in de les was het echt een model hond die met alle soorten honden en mensen overweg kon. Zo’n grote goedzak die je zelfs veilig met kleine hondjes kon laten spelen. Ongeveer anderhalf jaar na het einde van zijn training namen de eigenaren contact met mij op omdat de hond uitviel naar andere honden. Deze mensen kwamen bij mij langs, maar in het gebied waar de hond getraind was gedroeg hij zich zoals ik hem kende. De keer daarop sprak ik daarom bij hun thuis af en zag ik een angstige hond die inderdaad uitviel naar andere honden. Honden hebben namelijk een sterk vermogen om onderscheid te maken tussen verschillende situaties. Deze hond had geleerd dat honden op het trainingsveld geweldig zijn en honden in zijn eigen buurt niet te vertrouwen.

Ik had inderdaad gefaald om de kennis over te dragen op de eigenaren. Natuurlijk had ik ze beter moeten leren wanneer contact tussen honden wel goed is en wanneer niet. Dit is iets waar ik sindsdien veel meer focus op leg. Want een trainer kan de boel dat ene uur per week goed begeleiden, maar uiteindelijk is het de eigenaar die 24 uur per dag bij de pup is.

Leren hoe je goed socialiseert hoeft niet bij een hondenschool te gebeuren. Gelukkig maar, want hierdoor is de huidige generatie pups niet verloren als hondenscholen noodgedwongen weer dicht gaan. Er zijn tegenwoordig genoeg online puppycursussen om uit te kiezen en een goede online puppycursus legt je ook uit hoe je lichaamstaal leert lezen en wat handige manieren zijn om iets minder spannend te maken voor je hond. Zodat jij de kennis en het vertrouwen krijgt om je pup zelf op te voeden tot de ideale huisgenoot.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus