Alternatieven voor de lange wandeling : Hersenwerk
10 januari 2023 

Alternatieven voor de lange wandeling : Hersenwerk

Je kunt je hond uitputten door hem veel te laten bewegen. Let wel op; hoe meer je hond beweegt, hoe beter zijn conditie wordt en hoe meer hij moet bewegen om echt moe te worden. Gelukkig groeien de hersenen van honden niet zo makkelijk als zijn spieren Het is dus beter om je hond moe te maken met denkspelletjes. En een geestelijk uitgeputte hond is een tevreden hond. En dat kan jou een lange wandeling door de regen schelen.

hond-met-snackbal

Dit betekent niet dat beweging onbelangrijk is, want het is gezond om een goede conditie te hebben. Maar het is ook gezond om af en toe je hersenen lekker te kunnen gebruiken. Dus als een lange wandeling er een keer, om wat voor reden dan ook, niet inzit, dan is een hersenwerkje een goed alternatief. Maar zelfs als je wel een lange wandeling maakt, zijn deze spelletjes natuurlijk nog steeds leuk om te doen.Zoals ik in het filmpje liet zien zijn er dus meerdere opties:

  • hondenpuzzels
  • snackballen
  • doe het zelf puzzels

Hondenpuzzels

Hondenpuzzels zijn er om samen met je hond te doen. Als je hond er alleen mee laat spelen ligt hij waarschijnlijk binnen de kortste keren in heel veel stukjes op de grond. Als het niveau goed aansluit bij je hond kan het een leuke uitdaging zijn. Te makkelijke puzzels zijn snel opgelost, te moeilijke puzzels zorgen ervoor dat je hond voortijdig opgeeft. Een puzzel met verschillende spel-niveau's is daarom een aanrader. Dan kun je met de makkelijke optie beginnen en groeit de puzzel mee naarmate je hond er meer van gaat begrijpen. Nina Ottoson maakt leuke en stevige hondenpuzzels. Bekijk hier een deel van het aanbod.

Snackballen

Snackballen zijn meestal zo gemaakt dat je hond er helemaal alleen mee aan de slag kan. Let op het formaat: In het filmpje gebruik ik bijvoorbeeld de grote Kong Wobbler, die is goed voor mijn middelgrote hond, maar een klein hondje krijgt er geen beweging in. De Boomer voerbal die ik in het filmpje gebruik is eigenlijk te klein voor mijn hond, omdat ze hem makkelijk in de bek kan nemen. Daar is overigens ook een grotere variant van. Het is ook belangrijk om te kijken naar de grootte van de opening; zowel de wobbler als de voerbal hebben een kleine opening en zijn dus geschikt voor brokjes. Als je de klassieke kong, of een snackspeeltje met gelijksoortige opening, met brokjes probeert te vullen rollen deze er wel heel makkelijk uit. Die zijn namelijk gemaakt om gebruikt te worden met grote hondenkoekjes, of met kleverige pasta. Bekijk hier het aanbod van snackballen van bol.com.

Zelf hondenspeelgoed maken

En dan is er natuurlijk ook nog de optie om zelf je puzzel te maken. In het filmpje laat ik een optie met bekertjes en een met eierdoosjes zien, maar je kunt het zo gek niet bedenken en het is om te toveren tot iets interessants. Houd wel rekening met je hond, sommige honden zijn niet zo kieskeurig en eten ook graag karton of zelfs stof of plastic. Dan zijn deze zelfmaak puzzels natuurlijk niet geschikt. Maar is jouw hond wel voorzichtig, dan hoef je het niet bij puzzels te laten. Deze honden speeltjes zijn ook erg leuk om zelf te maken.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus