De KONG, hét kauwspeeltje voor Honden
23 januari 2023 

De KONG, hét kauwspeeltje voor Honden

De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord: De Kong, een geliefd honden kauwspeeltje. 

Iedere hond heeft een kauwbehoefte, dus het is aan jou om hem geschikte objecten te geven zodat hij niet zelf bijvoorbeeld je stoelpoten kiest. Kauwen werkt voor een hond kalmerend en het voorkomt verveling, het kan zelfs lichte stress voorkomen. De Kong staat bekend als een van de meest sterke en geliefde kauwspeeltjes, zolang je hem maar correct gebruikt. Regelmatig kom ik mensen tegen die niet snappen waarom iedereen er toch zo enthousiast over is, na even doorvragen komt dat dan omdat ze hem verkeerd gebruiken. Zo gebruik je hem dus wel:

Het juiste formaat KONG

kong groottesZorg dat je een kong koopt die bij de grootte van de bek van je hond past. Hij moet het eten er namelijk uit kunnen kauwen, een te grote of te kleine kong kan dus heel frustrerend zijn. Kong heeft zelf een richtlijn welke kong je moet kiezen. Let er wel op dat alleen het formaat van de bek echt belangrijk is. Honden met een relatief grote kop, zoals staffords en bulldogs, hebben dus bij twijfel een maatje groter nodig en honden met een relatief klein hoofd, zoals windhonden, mogelijk een maatje kleiner:

Small: voor honden tot 9 kg 
Medium: voor honden 7 - 16 kg 
Large: voor honden 13 - 30 kg 
XL: voor honden 25 - 40 kg 
XXL: voor honden vanaf 35 kg

Het juiste type KONG

De standaard rode kong wordt het meest gebruikt, maar kong produceert ook speciale puppy-kongs, in het roze en lichtblauw, en een extra sterke extreme kong, in het zwart.

Tip: Je koopt alle soorten KONGs gemakkelijk bij bol.com voor de beste prijs

Puppy Kong

Een puppy kong veert makkelijker mee dan de standaard kong, hij is gemaakt voor pups die nog niet gewisseld hebben. Zodra ze gewisseld hebben, of zodra je ziet dat je pup stukken van de kong af kan krijgen, is het verstandig om over te stappen op de standaard kong.

Extreme Kong

De extreme kong is voor honden met veel kaakkracht, hij gaat minder snel stuk, maar is ook moeilijker te vervormen, wat nodig is om het eten eruit te krijgen. De extreme kong is dus echt alleen voor honden met hele sterke kaken, die de standaard kong stuk bijten. Pluche knuffels zijn niet de richtlijn, want de standaard kong is al sterker dan veel ander hondenspeelgoed.

Hoe vul je een KONG simpel

Meestal plak je de vulling van de Kong vast om je hond wat meer werk te geven. Het is even zoeken hoe moeilijk je het voor je hond kunt maken, als hij opgeeft heb je de vulling te goed vastgeplakt. Bij sommige honden is het nodig om de eerste paar keer de kong aan te bieden met koekjes die er heel makkelijk uit vallen, zodat ze doorkrijgen dat er echt eten uit komt.

Zodra je hond aan meer uitdaging toe is, is de meest snelle manier om een kong te vullen is met plakkerige vulling. Hiervoor verkoopt Kong speciale spuitbussen, maar sommige honden vinden de inhoud hiervan niet zo lekker. Er zijn gelukkig heel veel andere opties. Denk bijvoorbeeld aan pindakaas, leverworst of smeerkaas, natuurlijk met mate gebruiken in verband met zout.

Een gezonder alternatief is een mengsel van brokken en blikvoer . Of, als je hond dit toch al eet, kant en klaar vers vlees (kvv).

Een andere optie is om de inhoud vast te klemmen. Neem hiervoor een koekje dat net groter is dan de opening, druk de kong samen, zodat de opening tijdelijk breder wordt, doe het koekje in de kong en laat de kong los. Wat je ook kunt doen is flexibele beloningen, zoals gedroogde pens, dubbelgevouwen in de kong schuiven. Brood laat zich ook kneden en is hierdoor, soms gemengd met bijvoorbeeld blikvoer, erg geliefd om in de kong te proppen.

Geavanceerde vullingen voor de kong

Op een gegeven moment is je hond aan nog meer uitdaging toe, een hond kan over een met liefde gevulde kong zo een half uur doen. Om een kong ‘moeilijker’ te maken kun je hem opbouwen in verschillende lagen, zoals een lasagne. Tussendoor goed aandrukken kan ook geen kwaad. Mogelijkheden om de inhoud van een kong nog vaster te krijgen zijn bijvoorbeeld:

Blokjes kaas door de vulling heen mengen, vervolgens de gevulde kong even in een beker in de magnetron zodat de kaas smelt. Natuurlijk wel even af laten koelen voor je het aan je hond geeft.
Smeer het kleine gaatje van de kong dicht. Vul je kong met bijvoorbeeld brokken. Zet de kong rechtop in een mok, klop een ei los en giet dit via het grote gat van je kong door de andere vulling heen, zo nodig even schudden zodat het goed verdeeld is. Zet vervolgens je kong (in de mok) in de magnetron tot het ei gestold is, ongeveer 20 seconden. Even afkoelen en klaar.
Vooral in de zomer is een bevroren kong een welkome traktatie waar je hond ook echt even mee bezig is. Vergeet niet de kong zodra je hem uit de vriezer haalt even onder de koude kraan af te spoelen, zo voorkom je vastplakkende tongen. Zet de kong rechtop in een mok, smeer het kleine gaatje dicht met iets plakkerigs, vul je kong met de te bevriezen vulling en zet het geheel in de vriezer. Vullingen die goed bevriezen zijn bijvoorbeeld: ‘brokkenpap’; week de brokken in water. Yoghurt, met of zonder fruitstukjes. Zelfgemaakte bouillon; water waarin bijvoorbeeld kip gekookt is vinden honden meestal al geweldig. Blikvoer. Rundergehakt, of vlees dat je zelf door de blender hebt gehaald. Je kunt natuurlijk ook je ‘normaal gevulde’ kong in de vriezer stoppen om het nog moeilijker te maken.

De kong en de kong wobbler


De kong wolbbler is een ander speeltje van het merk kong, dat nog wel eens verward wordt met de klassieke kong. Het ziet er ook een beetje uit als een hele grote kong, maar het werkt heel anders. De kong wobbler kun je namelijk open schroeven en vullen met brokken. Vervolgens moet je hond er tegen aan duwen met zijn neus of poot zodat hij heen en weer gaat wiebelen en de brokken er uit vallen. Het is dus eigenlijk eerder een snackbal voor honden die wel wat meer uitdaging gebruiken kunnen.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus