Is een hondentong schoon?
10 januari 2015 

Is een hondentong schoon?

Vraag: Er wordt soms gezegd dat een hondentong zo schoon is dat je, als je een wondje hebt, je je hond deze schoon kunt laten likken. Is dit ook echt zo?

Antwoord: Nee, honden hebben gewoon bacteriën op hun tong, de ene meer dan de andere, onder andere afhankelijk van hun eetpatroon. Het idee dat het gezond is om je hond je wonden te laten likken is waarschijnlijk ontstaan doordat honden hun eigen wonden schoon proberen te likken. Zie ook de vraag 'geneest een hond zichzelf door te likken?'.

In het speeksel van de hond bevinden zich inderdaad enzymen die bepaalde bacteriën doden. Deze bacteriën zijn echter specifiek schadelijk voor honden en niet van het type waar mensen gewoonlijk infecties van krijgen. Er kunnen zich echter wel, voor je hond waarschijnlijk onschadelijke, bacteriën op de tong bevinden die bij mensen een infectie kunnen veroorzaken. Daarom is het niet aan te raden om honden aan wondjes te laten likken.

honden tong

Het is voor mensen met een normale weerstand echter geen probleem om je hond intacte huid te laten likken. De meeste ziektes die een hond kan oplopen zijn niet naar mensen overdraagbaar. Daarnaast is de tong van je hond waarschijnlijk nog steeds schoner dan het vaatdoekje dat op je aanrecht ligt. Ter vergelijking, op zo’n vaatdoekje bevinden zich gemiddeld na een dag gebruik al honderd miljoen bacteriën en de meeste mensen gebruiken een zelfde doekje langer dan een dag. Een hondentong bevat gemiddeld vijfduizend bacteriën, dat zijn er nog steeds veel, maar waarschijnlijk stukken minder dan op jouw vaatdoekje.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus