Help, mijn hond bedelt aan tafel

hond kwijlt voor biefstuk
Het is soms alsof honden er voor gemaakt zijn, met hun grote ronde ogen en zielige blikken kijken ze je smekend aan. Bedelen kan er best schattig uit zien. Maar als je bij iedere hap die je zelf neemt een schuldgevoel hebt en er natte plekken op je broek ontstaan doordat je trouwe viervoeter zo hard kwijlt, is het toch minder prettig dat je hond zo bedelt. Hoe kun je het voorkomen of, als het al te laat is, hoe leer je het af.

Voorkomen dat je hond aan tafel leert bedelen.

Voorkomen is altijd makkelijker dan genezen. De oplossing om te voorkomen dat je hond leert bedelen aan tafel is heel simpel: Nooit, maar dan ook echt nooit, iets geven als je zelf aan tafel zit te eten. Dit geldt ook voor gasten en kindjes die op bezoek zijn. Een hond die heel af en toe iets krijgt is namelijk vaak een ergere bedelaar omdat er een soort gokverslaving in werking gaat. Hij heeft dan iedere keer een kans om iets te verdienen door te bedelen.
Dit betekent niet noodzakelijk dat je al het eten dat over blijft weg moet gooien, dat zou zonde zijn. Je kunt wat je aan je hond wilt geven na afloop van de maaltijd in zijn etensbak doen, of, nog nuttiger, gebruiken om mee te trainen. Let er wel op dat eten dat voor ons heel gezond is soms giftig is voor honden.

Je hond het bedelen aan tafel afleren.

In veel gevallen is het al te laat om deze aanpak te hanteren en heeft je hond al leren bedelen. Hoewel nooit meer iets geven op den duur wel zal werken is het aardiger om hem een alternatief gedrag aan te leren. Als je zomaar stopt met geven, terwijl hij wel gewend was voor bedelen beloond te worden, zal dit je hondje veel stress bezorgen.
Een goed alternatief is om je hond te leren dat hij beloond wordt als hij tijdens het eten op zijn plaats ligt.
Als zijn kleed, kussen, mand of bench in een andere kamer dan jullie eettafel (of andere eetplaats) staat is het handig een kleedje in de kamer waar je eet te leggen. Een fleece deken is bijvoorbeeld makkelijk verplaatsbaar en het kan een duidelijke plaats worden voor je hond.
Vervolgens breng je hem iedere keer dat je gaat eten naar zijn plaats en beloon je hem daar. Beloon in het begin frequent, leg desnoods een stapeltje hondenkoekjes op tafel zodat er nog iets van je eigen eten over blijft. Als je zorgt dat je hond vaak genoeg een waardevolle beloning verdient voor het op zijn plaats liggen zal hij er snel genoeg vanzelf gaan liggen. Komt je hond toch naar de tafel toe, beloon hem dan daar niet en leidt hem terug naar zijn plaats. Bouw de beloning af tot je hem uiteindelijk na het eten op zijn plaats een bakje restjes kunt voeren.

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.

Lees er hier alles over.

De ene hond is volhardender dan de andere, maar uiteindelijk zal ook jij van je eigen eten kunnen genieten.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Geef een reactie