Giftig Voedsel – Wat mogen honden niet eten?

hond giftig eten

Bijna iedereen geeft de hond wel eens wat eten van zijn bord, maar bedenk goed dat niet al het eten wat wij eten ook goed is voor je hond. Er is zelfs eten dat giftig is voor honden. Sommige dingen zijn absoluut uit den boze om je hond te geven, bijvoorbeeld chocolade. Andere type voedsel zullen ook op de lange termijn mogelijk schade aan de hond toe doen, bijvoorbeeld druiven en rozijnen. Soms wordt aangeraden de hond te laten overgeven door middel van zout, maar dit kan tot zoutvergiftiging lijden. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts. Hieronder vind je een lijst met het voedsel dat je beter niet aan je hond kan geven:

Chocolade

chocolade is giftig voor honden

Echt gevaarlijk voor honden is chocolade, hierin zit de stof theobromine. De stof komt het meest voor in pure chocolade (hoe meer cacao, hoe meer theobromine). Deze stof zorgt er voor dat het hartslag van een hond sneller en/of onregelmatig kan worden, in het ergste geval kan het zelfs leiden tot een hartstilstand. De hoeveelheid chocolade die giftig is voor een hond is afhankelijk van de grote (gewicht) van een hond en het type chocolade. Op deze website van National Geographic kun je een tabel vinden met de hoeveelheden die gevaarlijk zijn. Hoe kleiner de hond hoe sneller chocolade problemen op kan leveren. Staar je niet volledig blind op de tabellen, het zijn vuistregels en iedere hond is verschillend. Ga als je twijfelt zo snel mogelijk naar de dierenarts, zolang de chocola nog niet in het bloed is opgenomen is het veel makkelijker om in te grijpen dan daarna. Symptomen van een theobromine vergiftiging zijn braken, diarree, onrustigheid, verhoogde temperatuur, en een hoge hartslag. Let er op dat cacao niet alleen voorkomt in chocolade, maar ook in cacoadoppen die veel in de tuin worden gebruikt!

TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over.

Druiven/Rozijnen

druiven en rozijnen slecht voor de hond

Welk onderdeel van druiven en rozijnen giftig is voor honden is nog niet duidelijk, ook is niet bekend waarom sommige honden er wel, en andere niet ziek van worden. Het eten van druiven en rozijnen door honden kan leiden tot nier falen. Het is nog niet zeker of af en toe een druif eten op den duur het zelfde effect heeft als in een keer heel veel druiven. Daarom raden wij aan het zekere voor het onzekere te nemen en je hond gewoon geen druiven/rozijnen te geven.

Rauw varken

rauw varken is gevaarlijk voor honden

Rauw varken en rauw zwijn vlees voeren kan gevaarlijk zijn voor je hond. Er is mogelijkheid tot besmetting met het Aujeszky virus, ook wel pseudo rabiës genoemd. Dit omdat de symptomen hiervan vergelijkbaar zijn met hondsdolheid. Door en door verhitten van varken zorgt er voor dat het virus sterft en er dus geen risico meer bestaat. In Europa wordt er gewerkt aan het uitroeien van het virus en is het risico op besmetting lager. Maar aangezien er niets meer voor je hond gedaan kan worden als deze besmet is geraakt raden wij aan gewoon geen rauw varken en zwijn te voeren. Andere zoogdieren kunnen ook besmet raken, maar aangezien de ziekte bij niet-varkens altijd fataal verloopt is de kans dat dit vlees op de markt wordt gebracht vele malen kleiner. Het is tot nu toe nog niet voor gekomen dat mensen besmet zijn geraakt met het virus.

Macadamianoten

macadamia noten niet aan je hond voeren

Sommige honden reageren niet goed op macadamia noten. Binnen 12 uur kunnen er de volgende symptomen optreden: sloomheid in de vorm van verlammingsverschijnselen aan de achterpoten, dronkemansgang, braken, en een verhoogde lichaamstemperatuur. In veel gevallen is de hond na 72 uur weer volledig hersteld. Bel toch altijd de dierenarts als je hond macadamia noten heeft gegeten.

Avocado

avocado mag een hond niet eten

In Avocado zit de stof persine, niet giftig voor mensen, maar wel voor dieren. Ook hierbij geldt dat het van de hond en de hoeveelheid die hij gegeten heeft afhangt of er vergiftiging op treed. Vergiftiging symptomen zijn diarree en overgeven. Ook kan binnen 24 tot 48 uur hartfalen ontstaan. Hartfalen is te herkennen door sloomheid, benauwdheid, onderhuidse vochtophoping, blauwverkleuring van de slijmvliezen, hoesten, en verminderd uithoudingsvermogen. Omdat er een risico is dat het eten van avocado dodelijk kan zijn, is het raadzaam contact op te nemen met uw dierenarts.

Ui

uien

Ui, en de andere producten uit de “ui familie” zoals prei en bieslook kunnen de rode bloedlichaampjes van honden beschadigen. Hetzelfde geldt voor asperges. Dit kan leiden tot bloedarmoede. Ook knoflook valt onder deze familie, alhoewel honden er minder gevoelig voor zijn. Knoflook wordt soms als supplement bijgevoerd, maar pas dus op met grote hoeveelheden. Bedenk dat als de hond met de pot mee-eet er vaak ui in zit. Een richtlijn is dat het gevaarlijk wordt het als de hond 15 tot 30 gram ui per kilogram lichaamsgewicht heeft binnengekregen. Het koken of bakken van de producten lost dit niet op. Symptomen van bloedarmoede bij honden zijn vutloosheid, overgeven, niet willen eten, en kortademigheid. Raadpleeg altijd de dierenarts als vermoedt dat je hond te veel ui heeft gegeten

Alcohol & Cafeïne

alcohol gevaarlijk voor de hond

Net als bij mensen is bij honden alcohol slecht voor de lever. Echter bij honden is er veel minder van nodig om schade aan te richten. Een beetje alcohol kan leiden tot overgeven, diarree, problemen met coördinatie, moeilijk ademen en zelfs een coma. Hoe kleiner de hond, hoe grote de schade die alcohol toebrengt.
Ook met cafeïne moet je oppassen, net als met alcohol geldt, honden zijn veel kleiner dan mensen, en het effect is dan ook veel groter. De hartslag kan verhoogd worden en spieren kunnen onregelmatig samentrekken.

Xylitol

xylitol giftig voor honden

Het stofje xylitol is een zoetstof en zit in veel producten die suikervrij of light zijn. Het zit ook in veel groenten en fruit, maar die hoeveelheid is verwaarloosbaar, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Xylitol heeft op honden een andere werking dan op mensen. Het zorgt bij honden voor een verhoogde afgifte van insuline, waardoor het bloedsuiker daalt. Mogelijke verschijnselen bij een xylitol vergiftiging zijn braken, zwakte en slapheid, toevallen, leverfalen en coma. Aangezien er een risico is dat de hond hierdoor overlijdt is het raadzaam om zo snel mogelijk de dierenarts te waarschuwen. Deze kan in een vroeg stadium de hond laten braken, maar ook in een later stadium kan hij soms nog ingrijpen met bijvoorbeeld een infuus.

Gist(-deeg)

gist

Zowel verse als gedroogde gist zullen een levend deeg vormen. Gist laat deeg rijzen waardoor het in volume toe neemt. Het zelfde kan in de maag van je hond gebeuren als hij het eet, waardoor zijn maag mogelijk op blaast. Ook komt er, vooral als het gistdeeg zich in de maag van de hond bevindt, bij het gistingsproces alcohol vrij. Zoals eerder genoemd is dit ook erg schadelijk voor honden.

Naast voeding zijn er ook een hoop planten en bloemen giftig voor honden. Heeft je hond mogelijk iets giftigs gegeten, lees dan hier wat je kunt doen.

Bron: LICG

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(6)

  1. juli 29, 2015
  2. februari 7, 2016
    • februari 29, 2016
      • februari 29, 2016
  3. april 26, 2017
  4. december 17, 2018

Geef een reactie