hond-een-pil-voeren
verzorging en gezondheid
Cleo
verzorging en gezondheid
09/09/2021
1 min
5

Hoe geef ik mijn hond een pil?

09/09/2021
1 min
5

Sommige honden, meestal labradors, slobberen alles naar binnen wat je in de buurt van hun bek houdt, dus ook pillen. Maar als je een kieskeurige hond hebt kan een stuk moeilijker zijn om hem een pil in te laten nemen. Wat zijn manieren die bij veel kieskeurige honden werken?

Verstop de pil

Bij veel honden werkt het om de pil zo te verstoppen dat je hond niet door heeft dat hij hem op eet. Hier zijn verschillende manieren voor. Je kunt in sommige dierenwinkels kant en klare producten kopen om honden pillen in te verpakken (bijvoorbeeld deze). Over het algemeen hebben deze producten een sterke geur en smaak waardoor je hond niet merkt dat hij een pil in neemt.

Een alternatief is om de pil te verstoppen in etenswaren voor mensen, let er wel op dat wat je geeft niet giftig is voor honden (zie ook giftig voedsel voor honden). Klevende etenswaren zijn het meest geschikt, omdat je dan zonder veel moeite de pil kan omhullen. Denk bijvoorbeeld aan smeerworst of pindakaas. Sommige honden zullen, nadat ze de pil doorgeslikt hebben, toch door hebben dat er iets ‘mis’ was en de volgende keer het eten weigeren. Wees dan zo creatief mogelijk door de pil elke keer ergens anders in te verstoppen.

Een trucje

Als je zo’n hond hebt die het eten van de pil af likt en vervolgens de pil uit spuugt kun je proberen hem gretiger te maken met de zogenaamde "gewoon-pil-gewoon truc". Leg drie op het oog identieke stukjes eten neer, waarbij in de middelste de pil is verstopt. Laat dit aan je hond zien en geef hem het eerste stukje zonder pil. Zodra hij dit op heeft geef je hem het tweede stukje met de pil en bied je ook direct het derde stukje aan. De meeste honden zullen het stukje met de pil er in zo gulzig op eten dat ze niet door hebben dat er iets in zit.

Forceer de pil

Als dit allemaal niet werkt en je je hond toch echt een pil moet geven is er nog de geforceerde methode. Open de bek van de hond en leg de pil zo ver mogelijk achter in zijn bek. Laat hem vervolgens zijn bek sluiten en wrijf indien nodig over de hals om een slik reflex op te wekken. Een pilschieter (hier te koop) kan helpen bij dit proces, omdat je de pil dan makkelijker achter in de keel kunt plaatsen. Beloon je hond vervolgens met een koekje.

Injectie

Sommige medicijnen kan de dierenarts ook in de vorm van een injectie geven. Dit is natuurlijk duurder, tijdsintensiever en ook niet prettig voor je hond, maar kan een oplossing zijn. Bijvoorbeeld als je je hond niet kunt foppen met eten en hij ook niet graag aangeraakt wordt, waardoor de geforceerde methode een drama is.

Reacties
Categorieën